Op 1 maart start de 52ste editie van de Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest om kinder- en jeugdboeken en leesplezier in de k...

Jeugdboekenmaand 2023 komt eraan!

Op 1 maart start de 52ste editie van de Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest om kinder- en jeugdboeken en leesplezier in de kijker te zetten. Het thema is dit jaar ‘Geluk’, en kinderboekenmaker Barbara Rottiers en acteur Bill Barberis zijn de meter en peter. De hele maand zijn er honderden activiteiten in Vlaanderen en Brussel die klein en groot boekengeluk vieren.

 

Tijdens Jeugdboekenmaand wil organisator Iedereen Leest leesplezier verspreiden door kinder- en jeugdboeken onder de aandacht te brengen in scholen, bibliotheken, culturele centra, boekhandels... De doelgroep is 3- tot 15-jarigen, maar ook (groot)ouders, leerkrachten, brugfiguren en bekende gezichten spelen een rol om het leesvuur aan te wakkeren.

Met het thema ‘Geluk’ trekt Iedereen Leest de kaart van het mentaal welzijn. Jeugdboekenmaand wil aandacht hebben voor geluk in de brede zin van het woord. We hebben het over hobby's, passies, vrienden en andere zaken waar je gelukkig van wordt. Maar ook over de dagen dat je minder blij bent en je je angstig of eenzaam voelt.

Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest: ‘Met dit thema willen we op een positieve manier bijdragen aan het gesprek rond mentaal welzijn bij kinderen en jongeren. Boeken kunnen troost bieden, verhalen kunnen een houvast zijn in moeilijke tijden en een gesprek op gang brengen. Personages kunnen vrienden worden, of redders in nood. We willen boekengeluk verspreiden op zoveel mogelijk plekken.’
   
‘Lezen helpt om de verbeelding van kinderen in stand te houden en te prikkelen en de verwondering over de wereld te blijven behouden.
-Bill Barberis-

 


   
Acteur Bill Barberis en kinderboekenmaker Barbara Rottiers zetten zich als peter en meter in om leesplezier onder de aandacht te brengen. Dit doen ze als overtuigde lezers met een hart voor kinderen.

Acteur Bill Barberis is bij het jonge publiek vooral bekend als Geert Hopper uit de Ketnet-serie ‘De Hoppers’. Hij speelde eerder ook een hoofdrol in ‘Thuis’, is actief in het improvisatietheater en studeert op dit moment filosofie. ‘De waarde van lezen voor kinderen en jongeren - en ook voor het kind ín elke volwassene - zet ik graag mee in de verf. Ik zie bij mijn zoontje van twee een soort van startende verbeelding die je bij het ouder worden vaak verliest. Lezen helpt om die verbeelding in stand te houden en te prikkelen en de verwondering over de wereld te blijven behouden.

Barbara Rottiers maakt kinderboeken, zoals ‘De H van Humboldt’ en ‘Leve Astrid’, en vertelt verhalen. Ze kon niet anders dan ‘ja’ zeggen toen ze werd gevraagd om meter te worden. ‘Dit meterschap raakt aan veel waar ik voor sta. Als je aangesproken wordt op je passie en iets mag vertellen dat vanuit liefde vertrekt, dan is dat heel bijzonder. Kinderboeken, jeugdboeken en prentenboeken zijn voor mij heel belangrijk, ik word daar blij van. Ze zijn bovendien gelijkwaardig aan volwassenenliteratuur.

Ook het thema van deze editie raakt haar: ‘Ik ben ooit in mijn leven - net als zoveel andere mensen - zó ongelukkig geweest, dat ik dacht: ‘Als ik ooit de kans krijg om daarover te spreken, dan neem ik die verantwoordelijkheid. Zo wil ik mee het taboe rond ongelukkig zijn doorbreken en tonen dat je daar niet alleen in bent. In deze maatschappij zit zoveel dwang achter de noodzaak om gelukkig zijn, terwijl niets me zo saai lijkt als elke dag gelukkig te zijn. Ik wil daar ook graag over in gesprek gaan met kinderen.

Iedereen Leest werkt voor deze Jeugdboekenmaand ook samen met Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren. Wie in maart naar het nummer 102 belt en niet meteen een vrijwilliger aan de lijn krijgt, hoort een maand lang geen wachtmuziek maar wachtpoëzie, ingelezen door Bill en Barbara.

Tijdens de Jeugdboekenmaand kan je meedoen met de wedstrijd ‘Wat is jouw geluksboek?’. Bill en Barbara roepen op om een foto of een filmpje te maken van jezelf met het boek dat jou - om welke reden dan ook - gelukkig maakt. Wie dat doet, maakt kans op een bezoek van Barbara of Bill in zijn of haar klas of bib of op een mooi boekenpakket.

Daarnaast kan je je boekengeluk ook delen door vanaf 1 maart een digitaal postkaartje te sturen met het geluksboek dat jij wil tippen aan je vriend(in), familielid, klasgenoot, leerkracht, idool… Uit de verstuurde postkaartjes pikken de meter en de peter er een paar geluksvogels uit die het boek ook echt cadeau krijgen.
   
Er komen in scholen, bibs, cultuurcentra en op heel wat andere plekken honderden activiteiten, workshops en auteurslezingen. De volledige agenda vind je op www.jeugdboekenmaand.be.