Véél kandidaat-proefkonijntjes wilden deze zomer overnachten in de BOOT op het Kanaal Ieper-IJzer. Maar één gezin had het geluk om voor Gete...

Overnachten op de Boot: gewoon gelukkig

Véél kandidaat-proefkonijntjes wilden deze zomer overnachten in de BOOT op het Kanaal Ieper-IJzer. Maar één gezin had het geluk om voor Getest op Kinderen te overnachten zoals een echte piraat. Dat was het gezin van Juliette (3), Leonie (6), Merthe (12) en mama Liesbeth.

De boten van vzw de BOOT liggen op het Kanaal Ieper-IJzer aan de Driegrachtenbrug te Merkem. Deze idyllische plek is een recreatief knooppunt tussen de steden Ieper (14 km) en Diksmuide (10 km) en de gemeenten Houthulst (10 km) en Lo-Reninge (8 km). Er is heel wat te beleven in de buurt!

Kapitein Bart Castelein koos uit de lange lijst kandidaat-proefkonijntjes één gezin uit. Omdat hij zelf een fervent fietser is en al een groot deel van de wereld zag per fiets, koos hij voor dat ene gezin dat in de Kajuit zou overnachten tijdens hun fietstocht richting de kust. Dat ene gezin was het gezin van Juliette, Leonie, Merthe en mama Liesbeth.

Ze vertrokken uitgerust en met volle moed voor hun 5-daagse vanuit Turnhout. De eindbestemming was Nieuwpoort. "Voor dag en dauw vertrokken om de regen nog voor te zijn. Gepakt en gezakt, de benen gesmeerd en met fietszakken vol goede moed. Hup daar gingen we, het werd geen race tegen de klok maar eentje tegen de natuur. Regen, wind, regen, regen, wind, wiiiiind, ... De benen waren goed, de regen beter en de wind op zijn best." Op dag 1 rijden ze tot in Mechelen. Dag 2 werd een helse rit richting Gent. "Ik was nu al even fier op m'n 3 trappers als op het einde van de rit vorig jaar. De wind haalde het beste uit zichzelf en verlangde van ons duidelijk niet minder."


Of de wind ging liggen op dag 3? Nee hoor! "Kortrijk hield zich klaar voor een storm, deze bende kwam eraan met windkracht 3/4." Dag 4 kwam het volgende doel, de Boot, in zicht. "Gepakt en gezakt onder een druilerige hemel vroegen we dus op en tijd stond raad. Aan 3 vrolijke mountainbikers. 'Aah, via Ieper madammetje, met die fiets??' en dat terwijl ze met hun armen de golving van hun buik nadeden. Ik hoopte nog even dat het codetaal was over de rondingen van mijn lichaam. Maar na vertrek merkten we het al snel: het ging hier duidelijk over de Ieperse heuvels. We trotseerden ze met veel trots (toegegeven: niet altijd al trappend), maar Ieper werd een feit. En ons volgende doel, de boot kwam in zicht. Daarover wisten de mountainbikers te zeggen: 'mooie route en genieten, die boot heeft een eigen biertje'. Ja hoor, kilometers verder, maar dat wisten ze. Na een heuvelachtige dag, aangemoedigd door wind en regen konden we eindelijk roepen: 'boot in zicht!'. Onze fietsreis naar zee leek, dankzij onze overwinning bij Getest op kinderen, nu opeens een tocht naar DE Boot."


Mama Liesbeth was fier op haar drie 'koersers met courage'. Terwijl zij zich matrozen waanden op een echte boot, genoot mama van dat welverdiende huis- of eigenlijk bootbiertje. De zenuwen waren bij de 3 kleine matrozen hooggespannen. Het was immers hun eerste bootovernachting. "Kapitein Bart bleek gewoon Bart die ons op een hele aangename wijze de boot liet ontdekken en de kindjes wist te betrekken in zijn verhaal. Er waren direct al hoekjes en kantjes waar de oogjes van m'n kindertjes extra gingen fonkelen. De snurkhut was er zo eentje. En ja, we moeten nog een keertje terug naar de boot en deze keer met papa en bompa. Waarom? Omdat er nu niemand in de snurkhut heeft moeten slapen ;)."


Nog zo'n leuk plekje, was het prachtige aangelegde dek langs het water. Dat stukje boot deed enerzijds mama's ogen fonkelen en anderzijds haar hartje wat sneller slaan. "Even alle ogen nodig om die kleine piraten van mij in het oog te houden. De afspraak werd dus: enkel op dat stukje dek als je een reddingsvest aan hebt. Die waren er trouwens in alle maten en kleuren."


Na een hapje in een gezellig dorpscafeetje, aangeraden door Bart, waagden ze het om voor een eerste keer te kajaks te gebruiken. Omdat mama alleen op stap was met de drie kinderen werd een beurtensysteem uitgedokterd. "Voor de meisjes een heel nieuwe ervaring, dat na even bang ontdekken onthaald werd op meer. En Merthe stond op het dek te popelen op zijn beurt. Hoe zou hij het zeggen? Vet, cool, … gewoon super!"


Mama Liesbeth genoot met Juliette, Leonie en Merthe van een heerlijke nacht op het wacht. Geen irritante wekker die hen deed ontwaken. Dat deden de prachtige dauw op het water en de zon deze keer. "Geen wekkers nodig hier in de kajuit, het ochtendgloren tikte ons over onze schouder wakker, even twijfelend, nog eens spieren uitrekken. De kinderen genoten onmiddellijk van de vogels en eenden op en langs het water. En ik hoorde ze al snel terug roepen: '…8 9 10, wie niet weg is, is gezien'." Verstoppertje spelen op een boot blijkt veel leuker dan in een huis.


Het gezin bestelde het heerlijke schippersontbijt. Een lekker ontbijt met thee, koffie, melk, eitjes, kaas, confituur, yoghurt, muesli, chocopasta, broodjes, boterkoeken én brood gebakken met meel afkomstig van biologisch graan uit de eigen molen.
"Na dit heerlijk biologisch ontbijt, dat voorzien werd van een woordje uitleg, waren we klaar voor een echte uitstap met de kajaks. Verdeeld over twee kajaks maakten we zo onze 'ochtendwandeling'. Ik zie hoe m'n kindjes nog meer knuffelen dan anders, omdat ze gewoon gelukkig zijn. Vandaag geen Leonie die wc-blokjes vergelijkt, maar me een uitleg geeft over het gebruik van het water en dat er soms ook visjes in de wc- pot kunnen zitten. Hier spoelen we dus door om de visjes terug hun eerste leven te geven. Heerlijk toch."


Na nog een paar rondjes verstoppertje en vanop het dek genieten van water en rust, sprong deze vrolijke bende weer op hun fietsen. Helemaal opgeladen trokken ze verder langs de prachtige natuur, de pittoreske dorpjes en de loopgraven. 

"Voor ons was het een heel gezellig verblijf en samenzijn. Een aanrader voor mensen die het fijn vinden om samen met het ganse gezin te slapen in stapelbedden, die het bijzonder vinden dat je doorspoelt met water waar misschien wel eens kleine visjes in kunnen zitten, niet bang zijn van wat stof hier en daar, mensen die willen genieten van de natuur en elkaar. Op de boot hangt een doek met de woorden: er is te weinig weinig. Een verblijfje op deze boot is voor mensen die niet moeten baden in alle luxe, maar kunnen genieten van het feit dat weinig soms meer kan zijn. Wij zijn blij dat we dat hebben mogen ervaren, dat weinig soms meer is!"

De zomer lijkt misschien nog ver weg. Maar als je graag wil overnachten in deze boot moet je tijdig reserveren. En ja hoor, die reservaties lopen nu al vlotjes binnen.

Voor een overnachting in De Kajuit betaal je 146 euro voor 6 personen.
Het ontbijt (niet verplicht) kost 14 euro per volwassene en 7 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar.


#getestin2015

Meer weten?