Miljoenen meisjes wereldwijd gaan deze week niet terug naar school. Plan International Belgiƫ kaart dalende onderwijskansen door corona aan ...

Nooit meer school?

Miljoenen meisjes wereldwijd gaan deze week niet terug naar school. Plan International BelgiĆ« kaart dalende onderwijskansen door corona aan met nieuwe campagne “Nooit meer school?”

 

De coronacrisis zorgde er wereldwijd voor dat scholen noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Miljoenen jongens en meisjes konden daardoor niet naar school. Nu de crisis luwt en het nieuwe schooljaar nadert, zullen veel jongeren weer op de schoolbanken terecht komen. Maar dat geldt niet voor meisjes in ontwikkelingslanden: zij krijgen sowieso al minder onderwijskansen, maar door de impact van de pandemie zullen miljoenen meisjes nooit nog voet zetten op hun schoolterrein. Om deze permanente lockdown voor meisjes in ontwikkelingslanden te stoppen, lanceert Plan International BelgiĆ« de campagne “Nooit meer school?”

Door de coronacrisis sloten scholen in meer dan 180 landen noodgedwongen de deuren. Uit cijfers van UNESCO uit maart 2020 blijkt dat daardoor zo’n 740 miljoen meisjes wereldwijd niet meer naar school konden en dat meisjes het grootste slachtoffer zijn van de sluiting van scholen. Vooral voor meisjes uit ontwikkelingslanden heeft dit dramatische gevolgen. Eerdere studies tonen immers aan dat een langdurige sluiting van scholen door een gezondheidscrisis nefast is voor hen. In Sierra Leone bijvoorbeeld, sloten de scholen een jaar lang door Ebola. Bij heropening was de aanwezigheid van meisjes tussen de 12 en 17 jaar op school met 16% gedaald. Tijdens hun afwezigheid vallen ze sneller ten prooi aan armoede, uithuwelijking, genitale verminking en ongewenste tienerzwangerschappen. 


Voor de coronacrisis losbarstte, werden meisjes in ontwikkelingslanden ook al als minderwaardig behandeld ten opzichte van jongens: jongens bekleden immers een hogere positie in die samenlevingen. In januari 2020 hadden wereldwijd zo’n 260 miljoen kinderen en jongeren geen toegang tot onderwijs, 600 miljoen maakten hun opleiding niet af. Een groot deel van deze kinderen en jongeren zijn meisjes. Ze krijgen minder kansen tot onderwijs omdat van hen verwacht wordt huishoudelijke taken uit te voeren, zoals koken en poetsen of te zorgen voor broers en zussen terwijl ouders werken. Door armoede worden ze ook sneller uitgehuwelijkt en krijgen ze sneller te maken met genitale verminking en ongewenste tienerzwangerschappen.

Tot voor de coronacrisis was er een positieve trend voor meisjesonderwijs zichtbaar, maar veel van deze inspanningen dreigen nu verloren te gaan. Na de sluiting van de scholen door de coronacrisis zullen veel jongeren aan de start van het nieuwe schooljaar terug naar school kunnen. Maar dit geldt vooral voor jongens: de kans is groot dat meisjes in ontwikkelingslanden nooit nog een voet zullen zetten op het terrein van hun school. Nu al blijkt uit onderzoek van de Malala Foundation dat het aantal meisjes dat hun secundair onderwijs niet afmaakt met 20 miljoen zal verhogen.

Plan International Belgiƫ wil meisjes wereldwijd de kans geven om naar school te gaan en wil mensen duidelijk maken wat de nefaste gevolgen zijn van de sluiting van de scholen in ontwikkelingslanden. Zonder onderwijs leren meisjes niet bij en belanden ze in een vicieuze cirkel voor de rest van hun leven. De coronacrisis vergroot die kans alleen maar. Om de impact op meisjes in de verf te zetten, draait Plan International Belgiƫ de rollen om in haar nieuwe campagnevideo naar aanloop van International Day of The Girl: wat als jongens niet meer naar school zouden kunnen gaan op 1 september? De reacties spreken voor zich: uitsluiting van meisjes uit het onderwijs kan nooit, waar dan ook ter wereld.

De campagne begint op 31 augustus en loopt tot 11 oktober, International Day of the Girl. Jongeren tussen 15 en 24 jaar worden gevraagd om gratis een SMS te sturen naar Plan International BelgiĆ« met daarin het woord “SCHOOL”. Plan International BelgiĆ« zal op 8 oktober deze berichten bundelen en aan de overheid overmaken.

Meer weten?

https://www.planinternational.be/nl/nooit-meer-school