Door corona ga je deze zomer een vakantie in eigen land tegemoet. Iedereen Leest daagt je daarom uit om de bibliotheek en de boekhandel te (...

‘Bestemming: bib!’

Door corona ga je deze zomer een vakantie in eigen land tegemoet. Iedereen Leest daagt je daarom uit om de bibliotheek en de boekhandel te (her)ontdekken als een ideale vakantiebestemming. Onder de noemer ‘Bestemming: bib!’ en ‘Bestemming: boekhandel!’ loopt er tussen 1 juli en 31 augustus een laagdrempelige, enthousiasmerende zomerleesactie in meer dan 130 bibs en een heel aantal Confituur-boekhandels. Evi Hanssen is het gezicht van de actie.


Tussen maart en mei sloten heel wat bibs en boekhandels tijdelijk de deuren. Hoewel er gelukkig ook creatieve oplossingen zoals afhaalbibs en thuisleveringen bedacht werden, was het voor veel thuiszittende kinderen en jongeren moeilijk om aan leesvoer te geraken.
 

Directeur Sylvie Dhaene: ‘We hebben gezien dat, ondanks de digitale alternatieven, de nood aan boeken en inspiratie groot was tijdens de coronacrisis. Met deze zomerleesactie willen we lezen in de vrije tijd aanmoedigen. De lange zomervakantie geeft kinderen en jongeren de kans om het plezier van lezen buiten de schoolse context te ontdekken. Het momentum is dus ideaal voor een extra impulscampagne voor de bib en boekhandel.

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon moedigt de actie aan: 'Door de coronacrisis zullen we wellicht minder fysiek kunnen reizen deze zomer. Maar in de bibliotheek kunnen we op wereldreis. Ik hoop dat iedereen deze zomer de tijd zal kunnen nemen om af en toe eens weg te dromen bij een goed boek.
 

De zomerleesactie richt zich tot kinderen en jongeren tussen 3 en 18 jaar. Iedereen die wil, kan in een deelnemende bib een reispas afhalen, waarop ze zes leestrips ontdekken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld mee op bibbertrip, op stap in wonderland, op beeldsafari… Voor elke leestrip kiezen ze een geschikt boek. Leestips worden aangeboden op www.boekenzoeker.be en in de themalijsten die Iedereen Leest samenstelde. Wie aan het einde van de zomer een volle reispas indient, maakt kans op mooie prijzen, zoals dagtrips, boekenpakketten en boekencheques. In een heel aantal Confituur-boekhandels loopt de gelijkaardige actie ‘Bestemming: boekhandel!’.

Sylvie Dhaene: ‘We hebben verschillende doelen voor ogen met deze actie. Kinderen en jongeren worden uitgedaagd om zes boeken te lezen tijdens de zomer, en door verschillende genres aan te bieden hopen we dat ze hun leesvoorkeuren verruimen en nieuwe boeken ontdekken. We laten hen via deze actie ook kennismaken met Boekenzoeker.be, een handige website die hen helpt een boek te kiezen dat bij hen past.
 

Presentatrice Evi Hanssen is het gezicht van de campagne. In een filmpje legt ze de actie uit en daagt ze kinderen en jongeren uit om mee te doen. Aan het einde van de zomer worden alle reispassen verzameld en zal Evi er verschillende winnaars uitloten. Op 11 september worden de winnaars bekendgemaakt via de sociale mediakanalen van Iedereen Leest.

Bibliotheken en boekhandels doen mee op vrijwillige basis. Meer dan 130 bibs hebben intussen ingetekend. In heel wat bibliotheken worden er in de zomer extra initiatieven uitgewerkt, vaak in samenwerking met lokale spelers zoals speelpleinwerkingen, Huizen van het Kind, jeugdverenigingen, armoedeorganisaties enzovoort. Voor de onafhankelijke boekhandels is het een kans om hun aanbod voor kinderen en jongeren extra in de kijker te zetten. Meer weten?
www.iedereenleest.be

Foto's?
(c) Eleni Debo | Iedereen Leest