Waarschijnlijk hoorde je al over de lanceren van YouTube Kids in België? Video’s voor kinderen zijn nu makkelijker te vinden en ouders kunne...

YouTube Kids, voor ouders en kinderen

Waarschijnlijk hoorde je al over de lanceren van YouTube Kids in België? Video’s voor kinderen zijn nu makkelijker te vinden en ouders kunnen eenvoudig zelf kanalen kiezen, kijktijd beperken en hun kinderen zo op een gezinsvriendelijke manier van YouTube Kids laten genieten.


De favoriete tekenfilmpjes van je kind vinden, educatieve video's bekijken, naar kinderrijmpjes luisteren, allerhande vragen over wiskunde, wetenschap of de natuur beantwoorden... Met YouTube Kids wordt het allemaal eenvoudiger dan ooit tevoren.

YouTube Kids werd vier jaar geleden in de VS gelanceerd en is er ondertussen een van de populairste apps voor kinderen op de markt geworden. Nu is eindelijk ook België aan de beurt en kan je de gloednieuwe app gratis downloaden op je telefoon, je tablet of je eigen grote scherm met ChromeCast, Apple TV, spelconsoles of een smart-tv.

Ziehier de vier kenmerken van YouTube Kids die Belgische gezinnen waarschijnlijk het meest zullen appreciëren:


Gezinsvriendelijke content
"We hebben YouTube Kids speciaal voor gezinnen ontwikkeld. De app geeft kinderen een familievriendelijke omgeving waarin ze hun nieuwsgierigheid en fantasie de vrije loop kunnen laten, met kanalen en afspeellijsten in vier categorieën: shows, muziek, leren en ontdekken."

Gebruiksvriendelijk 
"Grotere afbeeldingen, een kleurrijk ontwerp en duidelijk zichtbare pictogrammen maken het voor de allerkleinsten gemakkelijk om de app te gebruiken. Wanneer ouders de app voor de eerste keer openen, leren ze hoe YouTube Kids inhoud filtert en aanbeveelt."

Door ouders goedgekeurde content
"We hebben in de app een breed spectrum aan functies ingebouwd die ouders helpen om de kijkervaring van hun kinderen te beheren. In de modus ‘goedgekeurde content’ van de app kunnen ouders elke video of ieder kanaal selecteren, waaronder content van bijvoorbeeld Ketnet, Bumba, De Smurfen, Maya de Bij en Samson & Gert, waartoe ze hun kind toegang willen bieden. Ouders die dit willen, kunnen moeiteloos eigenhandig de content kiezen die hun kinderen in de app kunnen bekijken of bepaalde video’s of kanalen blokkeren. De zoekfunctie kan naar wens worden in- of uitgeschakeld."

Kijktijd
"De ingebouwde timer laat ouders eenvoudig bepalen hoelang hun kinderen kunnen kijken – bijvoorbeeld niet langer dan 30 minuten. Zodra de sessie afloopt, meldt de applicatie dat aan het kind."

Wanneer je als ouder de app voor het eerst opent, kom je te weten hoe YouTube Kids content filtert en aanbeveelt. YoutTube Kids stelt alles in het werk om te zorgen dat de content die online staat kindvriendelijk is, maar geen enkel systeem is perfect. Ouders die een video zien waar ze zich zorgen over maken, kunnen die eenvoudig melden en zo helpen om het platform constant te verbeteren.
"We zijn enorm enthousiast dat we YouTube Kids in België kunnen lanceren. De YouTube Kids-app is speciaal voor ouders en kinderen gebouwd, om hen toegang te bieden tot fantastische video's over de onderwerpen die zij willen verkennen. Dit is een veiligere, zelfstandige videostreaming-service voor kinderen, met een pakket voor ouderlijk toezicht om de contentervaring te lokaliseren. Daardoor past de app in elk huishouden", vertelt Greg Dray, Director for Kids/Family & Learning bij YouTube in de regio EMEA.

"Als Belgisch Safer Internet Centre zijn we als Child Focus blij dat ook de grote industriepartners hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om bepaalde uitdagingen omtrent de online veiligheid van kinderen aan te pakken en er zo mee voor zorgen dat kinderen online leuke en leerrijke ervaringen opdoen. YouTube Kids is alvast een stap in de goede richting”, aldus Nel Broothaerts, Chief Prevention & Development Officer bij Child Focus.
"We zijn blij om te zien dat nieuwe initiatieven zoals YouTube Kids in België worden gelanceerd. Het is belangrijk dat kinderen zich amuseren met media, maar ook dat ze dit in een veilige omgeving kunnen doen. Met Mediawijs willen we kinderen bewust, veilig en actief media laten gebruiken. Dit initiatief van YouTube is daarbij een stap in de goede richting van een gezond mediawijs gedrag", bevestigt ook Andy Demeulenaere, coördinator bij Mediawijs.

Je kan de gratis app downloaden via de Google Play en Apple Store.


Meer weten?
https://www.youtube.com/yt/kids/

Foto's?
YouTube Kids