Op vrijdag 1 maart start de jaarlijkse Jeugdboekenmaand van Iedereen Leest. Het thema van deze editie is ‘vriendschap’. Auteur Bart Moeyaert...

Jeugdboekenmaand van start!

Op vrijdag 1 maart start de jaarlijkse Jeugdboekenmaand van Iedereen Leest. Het thema van deze editie is ‘vriendschap’. Auteur Bart Moeyaert en actrice/presentatrice Tatyana Beloy zijn de bekende peter en meter van deze editie.

Tijdens de Jeugdboekenmaand wil organisator Iedereen Leest het belang van leesplezier en boeken voor kinderen en jongeren onder de aandacht brengen van een breed publiek. De hele maand lang zijn er activiteiten in bibs, scholen, cultuurcentra, boekhandels ... en is er aandacht voor jeugdboeken op verschillende plekken. Met het thema ‘vriendschap’ kiest Iedereen Leest voor een breed, toegankelijk thema.

Directeur Sylvie Dhaene: "Alle kinderen en jongeren hebben affiniteit met een thema als vriendschap: iedereen heeft wel een verhaal over beste vrienden, verloren vrienden, Facebook-vrienden, ingebeelde vriendjes zelfs. Het is ook een mooie insteek om het te hebben over het ontwikkelen van empathie door middel van boeken. Want verhalen kunnen ervoor zorgen dat kinderen zich beter inleven in de wereld van anderen en zo empathischer worden. En zonder empathie, geen vriendschap."Meter Tatyana Beloy en peter Bart Moeyaert zetten zich mee in om tijdens de Jeugdboekenmaand leesplezier te verspreiden.

Voor auteur Bart Moeyaert is het promoten van lezen een tweede natuur. Hij is auteur van een heel aantal gelauwerde kinderboeken, waarin vriendschap vaak een belangrijke rol speelt. "Ik ben peter van de Jeugdboekenmaand omdat ik peters en meters ongelooflijk belangrijk vind. Mama's en papa's absoluut ook, maar peters en meters kunnen voor het extra plezier zorgen. En lezen is plezier. In boeken kun je vrienden, en soms zelfs de béste vrienden vinden."

Meter Tatyana Beloy vindt lezen en voorlezen zelf belangrijk én fijn. "Als meter en peter willen we het ondersteunen dat kinderen veel lezen, dat ze in een boek duiken… Voor mij komen boeken echt tot leven: ik schrijf erin, ik markeer, ik geef de bladzijden ezelsoren, ik pak ze mee op reis, ik eet met een boek naast mij. Het worden eigenlijk écht vrienden. Dat kan dus, dat boeken zélf je vrienden worden."De Jeugdboekenmaand loopt naar jaarlijkse gewoonte de hele maand maart. Het affichebeeld werd dit jaar ontworpen door illustratorenduo Jacques & Lise, die met hun prentenboeken al enkele keren in de prijzen vielen. Op donderdag 28 februari wordt de aftrap van de campagne gegeven met een startmoment in Antwerpen.Meer weten?

www.jeugdboekenmaand.be

Foto's?
(c) Michiel Devijver | Iedereen Leest