Met de actie ‘Samen Leren Koken’ wil Mars Belgium via het geliefde merk Uncle Ben’s® ouders aansporen om samen met hun kind(eren) in de keuk...

‘Samen Leren Koken’

Met de actie ‘Samen Leren Koken’ wil Mars Belgium via het geliefde merk Uncle Ben’s® ouders aansporen om samen met hun kind(eren) in de keuken aan de slag te gaan. Want leren koken is even essentieel als leren lezen en schrijven. Door samen te koken en te eten, leren kinderen meteen ook ‘in het moment’ te zijn. 

Kinderen spelenderwijs leren wat evenwichtige en gevarieerde maaltijden zijn door hen actief bij het kookgebeuren te betrekken: daar draait het om bij ‘Samen Leren Koken’. Tijdens zo’n gezellige familiemomenten steken kinderen heel wat op. Zo leren ze een bredere variatie aan ingrediënten kennen en maken ze kennis met verschillende smaken. Of plezier hebben in eten en nieuwe smaken ontdekken. Want als kinderen op jonge leeftijd regelmatig samen met hun ouders op culinaire ontdekkingstocht gaan, is het pad geëffend voor evenwichtige eetgewoontes op latere leeftijd. Ouders zijn op vlak van voeding het belangrijkste rolmodel. Daarom is het belangrijk dat ouders kinderen bij het koken en tafelen betrekken. Als ouders het goede voorbeeld geven, volgen de kinderen veelal vanzelf.
Niet alleen wat je eet is belangrijk, met wie je het eet is dat ook.


Het is niet alleen belangrijk om gezonde eetgewoontes (gevarieerd en evenwichtig) aan te leren, veel experts zijn het er roerend over eens dat het meer dan ooit belangrijk is om familiale ‘time out’ in te lassen waarbij er tijd wordt gemaakt om echt samen te zijn en aandacht voor elkaar te hebben. Waar de tv, smartphone en tablet even uitgaan om samen eten klaar te maken en samen te eten. Het levert huiselijke gezelligheid, de vaardigheid om ‘in het moment te zijn’ en vooral leuke herinneringen op.Experte Kaat Bollen omschrijft het zo: “Er is steeds minder échte quality time tussen ouders en hun kinderen. Vandaag moet alles altijd snel gebeuren en zijn we voortdurend afgeleid door die verdomde smartphone. En als ouders al eens tijd maken voor hun kinderen, is dat vaak maar met een half oog. Samen koken kan die emotionele band tussen ouder en kind echter weer versterken. Het kan een moment zijn dat mama en/of papa met hun kind creëren. Kinderen hebben vaak het gevoel dat ze een last zijn, maar als je samen met hen kookt, geef je gericht aandacht en toon je dat ze er wél mogen zijn, dat ze belangrijk zijn. En koken moet je toch doen, dus dat zijn twee vliegen in één klap. Door bewust met kinderen te koken, leer je ze in het moment te zijn, een soort mindfullness of meditatie dus. En dat is een zeer nuttige vaardigheid in deze hectische maatschappij.

De actie werd onder meer geïnspireerd door de resultaten van een consumentenonderzoek van Mars Australia. Deze korte video vat die geweldig samen: ‘Who do you want to have dinner with?’ Het ouders gemakkelijk maken om vaker samen met hun kind(eren) in de keuken aan de slag te gaan en samen te koken. Dat is de inzet van dit MVO-initiatief dat deel uitmaakt van een globaal pilootproject van Mars in de winkels van Carrefour.
 

Pierre Camé, General Manager Mars Belgium: “Als vader van drie kinderen vind ik familiemomenten cruciaal. Tijd maken om samen te zijn, samen te koken en samen te eten vind ik superbelangrijk om enerzijds een gezond en gevarieerd eetpatroon aan te leren en anderzijds om te genieten van gezellige familiemomenten met echte aandacht voor elkaar.
 

Baptiste van Outryve, Director PR & Corporate Communication Carrefour België: “We zijn verheugd met het initiatief van Uncle Ben’s dat ouders en kinderen wil motiveren om samen te koken. De voedseltransitie en het evenwichtige voedingspatroon die Carrefour via het platform ‘Act for Food’ promoot, start met het delen van informatie tussen ouders en hun kinderen. We zijn overtuigd dat het vrolijke opstapje beiden zal motiveren samen in de keuken aan de slag te gaan en gezond te eten.


Variatie en evenwicht: één rijstdag per week? Een goed idee! Als je wil inzetten op variatie dan is rijst een goed idee. Vandaag plannen Belgische gezinnen die rijst eten gemiddeld 2 keer per maand een rijstdag. Maar 30 % (1) van de Belgische gezinnen zet nog geen rijst op het menu, terwijl er toch tal van voordelen aan verbonden zijn. Om te beginnen is rijst gemakkelijk en snel te bereiden, leent het zich tot veel gerechten, is het gemakkelijk verteerbaar en van nature gluten- en lactosevrij. Rijstgerechten hebben over het algemeen een goed nutritioneel profiel gezien ze gemakkelijk combineerbaar zijn met veel groenten, mager vlees of vis. Bovendien is er rijst voor ieders smaak: langkorrel, volkoren, risotto, Basmati, Jasmijn of gecombineerd met granen als couscous en quinoa.

Met een marktaandeel van 35 % (2) blijft Uncle Ben’s de merkfavoriet van de Belgische gezinnen. Minder geweten is dat de Uncle Ben’s-rijst gemaakt wordt in Olen, ten noorden van Antwerpen. 


De actie ‘Samen Leren Koken’ vindt plaats in de Carrefour Hyper- en Supermarkten van 30 januari tot en met 11 februari 2019. Het Uncle Ben’- opstapje-op-kindermaat is gratis bij aankoop van 4 deelnemende Uncle Ben’s-producten (tot uitputting voorraad).Meer weten?
@unclebensbelgiumielen

Foto's?
Uncle Ben's