Zaterdag 23 februari en zondag 24 februari staat het Zuiderpershuis in Antwerpen helemaal in het teken van een groots openingsweekend van he...

Feestelijk openingsweekend

Zaterdag 23 februari en zondag 24 februari staat het Zuiderpershuis in Antwerpen helemaal in het teken van een groots openingsweekend van het JEF festival. De Noorse film Los Bando, die eerder ook al geselecteerd was voor de Berlinale, mag het feestelijke weekend openen. Zondag 24 februari komen de allerkleinsten aan de beurt met een echte peuterdag. Het weekend is meteen ook de kick-off voor een hele krokusvakantie (2 t.e.m. 10 maart)  vol premières, fantastische jeugdfilms, kleurrijke audiovisuele installaties en coole events in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Roeselare en Strombeek-Bever.

Op zaterdag 23 februari wordt het JEF festival al rockend ingezet met de Noorse film Los Bando van regisseur Christian Lo, in aanwezigheid van hoofdactrice Tiril Marie Høistad Berger en scenarist Arild Tryggestad. De film vertelt het verhaal van twee vrienden die er alles voor over hebben om hun droom waar te maken. Ze reizen het hele land door om mee te doen aan een nationale muziekwedstrijd. Gedreven door hun passie voor muziek, nemen ze het publiek mee op een opwindende reis vol maffe avonturen. De film was vorig jaar deel van de Berlinale selectie Generation K+. Ook in Gent, Brugge, Kortrijk en Strombeek-Bever staat Los Bando op het festivalprogramma en vanaf 27 februari komt de film uit in Vlaanderen. Er wordt ook een heuse Los Bando rock race georganiseerd, voor kinderen en jongeren die zelf muziek maken. Via deze wedstrijd krijgen ze de kans om op te treden tijdens de opening in Antwerpen (23/02)  én in Brugge (02/03).


Zondag 24 februari komen de allerkleinsten aan bod. Op deze unieke peuterdag kunnen families met kinderen vanaf 18 maanden op groot scherm genieten van Het allerkleinste ciné-concert. Het Franse Le Philharmonique de la Roquette speelt live een gecomponeerde soundtrack bij een reeks kortfilms. Het wordt ongetwijfeld een leuke, prikkelende eerste kennismaking met films. In het Zuiderpershuis kunnen (groot)ouders bovendien rekenen op een peutervriendelijke omgeving in het medialab en het festivalcafé.


Tijdens de krokusvakantie kan je de nieuwste jeugdfilms in première ontdekken. De Belgisch - Nederlandse jeugdfilm Vechtmeisje met o.a. Hilde Debaerdemaeker kent haar Belgische première op JEF.Voor de kleinsten is er Ernest & Célestine: winterpret (4+), een vervolg op de gekke avonturen van dit ongewone animatieduo.

De wilde stad (6+), is een Nederlandse documentaire die je een bijzondere kijk geeft op het stadsleven en de dieren die er onopgemerkt in leven, kan je ook in primeur ontdekken.


Mirai (9+) is een beeldschone Japanse animatiefilm over Kun, een verwende kleuter die een magisch portaal ontdekt waarmee hij kan tijdreizen.

En last but not least is er ook een speciale vertoning van het debuut van Frederike Migom, Binti, die in competitie vertoond wordt.  Ook Provence van Kato De Boeck maakt deel uit van de competitie. De experimentele dansfilm Nous trois van Jonas Baeckeland zal eveneens in première vertoond worden.


Meters van het festival Tatyana Beloy en Soe Nsuki gidsen je doorheen het programma. Volg hun keuzes op instagram.com/jeugdfilm en facebook.com/jeugdfilm.
 

Het volledige festivalprogramma staat vanaf gisteren online op JEFfestival.be.
 

De festivallocaties:
* Antwerpen, Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen
*
Antwerpen, EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout
* Brugge, De Republiek & Lumière cinema, Sint-Jakobsstraat 36, 8000 Brugge
* Gent, Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, 9000
* Gent, Sphinx Cinema, St. Michielshelling 3, 9000
* Kortrijk, Buda, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk
* Strombeek-Bever, CC Strombeek Grimbergen, Gemeenteplein, 1853 Strombeek-Bever
* Roeselare, CC De Spil, Hippoliet Spilleboutsdreef, 1, 8800 RoeselareFoto's? 
JEF

Meer weten?
JEFfestival.be