Morgen start de jaarlijkse Voorleesweek. Een hele week lang zet organisator Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kij...

Voorleesweek in het teken van baby's en peuters

Morgen start de jaarlijkse Voorleesweek. Een hele week lang zet organisator Iedereen Leest het belang én het plezier van voorlezen in de kijker. Dit jaar staat de Voorleesweek in het teken van baby's en peuters.

Hare Majesteit de Koningin zet de boodschap van Voorleesweek kracht bij door een bezoek te brengen aan een kinderdagverblijf, waar kinderbegeleiders in opleiding zullen voorlezen. In Vlaanderen en Brussel zijn er de hele week tal van voorleesactiviteiten. Enkele bekende vaders en moeders, zoals Tomas De Soete en Sien Wynants, tonen in vier filmpjes hoe je kan voorlezen aan een baby of peuter.

Voorlezen aan baby's en peuters is nog niet voor iedereen een evidentie: bij veel ouders leeft de idee dat het vooral iets voor kleuters en oudere kinderen is. Het is nochtans heel belangrijk dat je op tijd met voorlezen begint: hoe vroeger je ermee start, hoe groter de positieve effecten op taalontwikkeling en woordenschat. Bovendien versterkt het de band met een kind. Een boodschap die Iedereen Leest ook met haar Boekstart-programma wil uitdragen.


Directeur Sylvie Dhaene: 'Ook baby's genieten al van mooie woorden, rijmpjes en versjes. Op die leeftijd gaat voorlezen vooral om interactie: samen in boekjes kijken, bladzijden omslaan, aanwijzen, benoemen, liedjes zingen, versjes opzeggen...''Met Boekstart proberen we die boodschap via de consultatiebureaus en de bibs te verspreiden, maar met deze Voorleesweek hopen we dat ook het brede publiek het belang van vroeg beginnen zal inzien. Daarnaast willen we ook inzetten op de aandacht voor voorlezen in de opleiding voor kinderbegeleiders. Want ook in kinderdagverblijven en andere kinderopvanginitiatieven kan er nog vaker aan de allerjongsten worden voorgelezen en is er nood aan meer expertise en inspiratie.'


Ook een aantal bekende gezichten zetten hun schouders onder de campagne. In enkele filmpjes lezen zij voor aan een baby of peuter en tonen ze hoe dat kan gaan - of hoe je het best niet doet. Zo toont Tomas De Soete hoe hij voorleest aan zijn dochter Minnie, ontdekt Ketnet-wrapster Sien Wynants babyboekjes met haar baby Yoko, leest Katrijn Van Bouwel voor aan haar zoontje Winter Faust en probeert comedian Erhan Demirci interactief voor te lezen aan baby Jozefien van nauwelijks drie maanden.Op www.voorleesweek.be kunnen mensen zich registreren voor de voorleesteller wanneer ze tijdens de Voorleesweek voorlezen. Op dit moment staat die op bijna 70.000 mensen waaraan voorgelezen wordt, en dat aantal loopt nog op. Wie zich registreert, maakt kans op een voorleesboekenpakket. Op de site kan iedereen ook terecht voor voorleesboekentips.

In Vlaanderen en Brussel zijn er in bibliotheken, scholen, kinderdagverblijven, Huizen van het Kind, culturele centra en op andere plekken honderden voorleesactiviteiten. Ook op de Kunstendag voor Kinderen, op zondag 18 november, zal er op een aantal plekken voorgelezen worden.

Nog tot het einde van de Voorleesweek loopt de tweede editie van de Kinderboekeninzameling van Libelle, die op de Boekenbeurs van start ging. Mensen kunnen kinderboeken voor kinderen tussen 0 en 6 jaar binnenbrengen bij een Kringwinkel in de buurt of tijdens de Libelle Winterfair (21-25/11). Samen met Kind en Gezin worden de boeken nadien verdeeld naar kwetsbare gezinnen. Op het einde van de Voorleesweek maakt Libelle de resultaten bekend. Dieter Coppens is het gezicht van de actie. Vorig jaar werden er meer dan 12.500 boeken ingezameld.
 


Meer weten?
www.voorleesweek.be

Foto's?
Iedereen Leest