Nog tot zondag 11 november vindt de Boekenbeurs plaats in Antwerp Expo. Iedereen Leest is dit jaar opnieuw van de partij en richt haar stand...

Baby's en peuters welkom op de Boekenbeurs

Nog tot zondag 11 november vindt de Boekenbeurs plaats in Antwerp Expo. Iedereen Leest is dit jaar opnieuw van de partij en richt haar stand in als een Boekstart-leesparadijs voor de allerjongsten. Ouders kunnen met hun baby’s en peuters terecht op de kindvriendelijke stand voor een heerlijk voorlees- of rustmoment met een boek. Er zijn daarnaast ook activiteiten op maat voor de jonge doelgroep.

Baby’s en peuters zijn uiteraard altijd welkom op de Boekenbeurs, maar dit jaar wil Iedereen Leest met haar stand jonge ouders een extra stimulans geven om de beurs te bezoeken met kleine kinderen. Op die manier wil Iedereen Leest het belang van vroeg beginnen met voorlezen onder de aandacht brengen.

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, kan je al vanaf enkele maanden met baby’s boeken ontdekken. Dat is niet alleen goed voor hun taalontwikkeling en woordenschat, maar heeft ook een positieve invloed op de band tussen ouder en kind. Baby’s en peuters genieten heel erg van een intiem momentje met een boek.


Op de stand (hal 3, stand 307) vinden ouders een ruim aanbod aan baby- en peuterboeken waar ze rustig in kunnen kijken. Ze kunnen er uiteraard ook voorlezen en krijgen er info over het belang van voorlezen, over Voorleesweek en Boekstart, een programma van Iedereen Leest dat ouders met hun kinderen al vanaf enkele maanden wil laten kennismaken met boeken. Je kan er ook een familiefoto in Boekstart-thema maken. Om de aanwezige baby- en peuterboeken te kopen, verwijst Iedereen Leest door naar de stands van de verschillende uitgevers.

Om de stand voor ouders van baby’s en peuters extra toegankelijk en comfortabel te maken, vind je er een luiertafel, een microgolfoven, een buggyparking en een potje. Zo vormt de stand een rustpunt voor jonge ouders op de drukke boekenbeursvloer.
Voorleessessies, workshops en lezingen


Daarnaast voorziet Iedereen Leest een programma op maat van jonge gezinnen.
* Op zaterdag 3 november (14-14u45) zingen muzikanten Bart Voet en Esmé Bos wiegeliedjes van over de hele wereld op het Geel Podium. Leesbevorderaar Inge Umans vertelt over het plezier en belang van voorlezen en vertellen aan jonge kinderen.
* Op zondag 4 november (14-16u) komt Boekstart-illustrator Benjamin Leroy naar de stand voor een workshop waarbij je van je vingerafdruk eerst een Boekstart-mannetje en nadien een button maakt.
* Donderdag 8 november (13-13u45) ontvangen we de Nederlandse taalkundige Marinella Orioni in de Boek-O-Drôme voor een lezing over meertaligheid en interculturaliteit bij het (voor)lezen.Iedereen Leest werkt dit jaar ook opnieuw mee aan de Libelle Kinderboekenactie. Kinderboeken in goede staat (doelgroep 0-6 jaar) worden tijdens de Boekenbeurs ingezameld aan de stand van Libelle (hal 1, stand 103), of kunnen nog tot het einde van de Voorleesweek (25/11) ingeleverd worden bij een Kringwinkel in de buurt.

Samen met Kind en Gezin worden de boeken nadien verspreid naar kwetsbare gezinnen via de Huizen van het Kind. Enkele auteurs verlenen hun steun aan de actie door voorleessessies te geven op de stand van Iedereen Leest. Onder andere Stefan Boonen, Pat Donnez, Liesbet Slegers en Dieter Coppens, die ambassadeur is van de actie, doen mee.Meer weten?
www.boekstart.be
https://www.boekenbeurs.be/

Foto's?
Iedereen Leest