In navolging van de verkiezing van het Woord van het jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de zevende keer op zoek naar het Ki...

Kinderwoord van het jaar

In navolging van de verkiezing van het Woord van het jaar (een initiatief van Van Dale) gaat Ketnet voor de zevende keer op zoek naar het Kinderwoord van het jaar. Sinds 2012 werkt Ketnet daarvoor samen met Van Dale.


De shortlist is deze week bekendgemaakt door Karrewiet, het jeugdjournaal van Ketnet. Kinderen kunnen vanaf nu stemmen voor hun favoriete kinderwoord in de Karrewiet-app en op de webpagina van Karrewiet.

Kinderen gaan op een heel creatieve en gevarieerde manier om met taal. Dat blijkt eens te meer uit de shortlist voor het Kinderwoord van het jaar, die speelsheid combineert met taalvernieuwing en heel diverse invloeden:

* Wajo: in Nederland is het straattaal voor ‘heey, hoe gaat het met jou?’, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van ‘amai’. Bijvoorbeeld: Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!
* Cutie: schatje. Bijvoorbeeld: Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!
* Episch: geweldig, fenomenaal. Bijvoorbeeld: Die film was episch!
* Saai: vervelend. Bijvoorbeeld: X heeft een nieuwe song. Saai!

* Ewa ja: awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van (uit het liedje van het Antwerpse duo SLM). Bijvoorbeeld: Het leven is niet eerlijk, ewa ja.

Eén van die vijf woorden wordt dus de opvolger van dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Welk woord het wordt, vernemen we op maandag 18 december in Karrewiet en in de Karrewiet-app. Het Kinderwoord van het jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant. Stemmen kan nog tot zondag 17 uur.