Libelle organiseerde een enquĂȘte bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos. D...

Kaas is een goede keuze en ook choco kan wel een keer

Libelle organiseerde een enquĂȘte bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos. Dit leverde interessante resultaten en inzichten op. Getest op kinderen besprak de resultaten met Libelle en overloopt ze graag in enkele blogberichten. Vandaag: "Kaas en choco zijn het populairste beleg".

De feiten
* 2 op de 3 ouders geven 4 Ă  5 keer per week boterhammen mee
* de top 5 van het boterhambeleg ziet er als volgt uit
1. kaas
2. hesp
3. boterhamworst
4. salami
5. choco
* 3 op de 10 ouders geven bijna iedere schooldag een stuk fruit mee
* 3 op de 10 ouders geven bijna iedere schooldag een koek mee
* bij meer dan 4 op de 10 ziet de lunchbox van het kind er meestal hetzelfde uit

Wat zeggen de leerkrachten?
* boterhammen duiken het vaakst op in de lunchbox
* de top 5 qua beleg ziet er als volgt uit:
1. choco
2. kaas
3. boterhamworst
4. hesp
5. salami
* 15% geeft aan dat leerlingen die alleen gezonde dingen meekrijgen vaker hun eten niet opeten


Wat zegt, Michaël Sels, hoofdiëtist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA)?
* Boterhammen zijn een prima keuze voor de lunch. Er wordt de laatste tijd heel negatief gesproken over koolhydraten, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig. Kinderen hebben echt geen kikkererwten of quinoa nodig om gezond te zijn.
* Ook het beleg dat ouders meegeven, is best in orde. Kaas is een goede keuze, en ook met een keer choco is niets verkeerd. Hesp, boterhamworst en salami zijn minder goed. Bewerkte vleeswaren zijn niet gezond, en je kunt er beter niet te veel van eten.
* Over het feit dat de lunchbox van hun kind er vaak hetzelfde uitziet, hoeven ouders zich weinig zorgen te maken, zolang de andere maaltijden maar voldoende variatie bevatten.

Enkele tips van Michaël Sels?
* Geef zo vaak mogelijk volkorenbrood mee. Hebben je kinderen liever wit brood? Maak dan 'dubbele' boterhammen: Ă©Ă©n kant wit, Ă©Ă©n kant volkoren. Kinderen vinden die twee kleuren leuk, en zo krijgen ze toch al de voedingsstoffen binnen.
* Af en toe hesp, salami of worst tussen de boterhammen kan geen kwaad, maar overdrijf er niet mee. 

* Kaas op de boterham is wel goed. Natuurlijk moet je niet overdrijven, en geen kaas eten als ontbijt, middag- Ă©n avondmaal. Maar enkel als lunch is het zeker in orde. 
* Denk niet alleen aan de voedingswaarde van een lunchbox, maar ook aan de voedselveiligheid. Een brooddoos zit vaak uren in de boekentas. Dan kies je dus beter geen beleg dat bederft bij warmte.
* Af en toe choco tussen de boterham is echt geen probleem. Kinderen moeten nog groeien, ze mogen dus gerust wat vet en suiker eten.
* Bekijk het eetpatroon van je kind over de hele dag. Eet hij of zij om vier uur een koke? Kies dan als lunch iets minder zoets. Eet hij of zij na school enkel fruit? Dan kun je wel iets lekker zoets tussen de boterham leggen. 
* Laat je kinderen geen frisdrank drinken. Ook fruitsap is niet ideaal. Wat of een ongesuikerde melkdrank zijn de beste keuzes. 

Wat vinden wij?

De meisjes eten het liefst wit brood. Lore lust ook wel grof brood, maar minder graag. Elien eet het helemaal niet. Daarom vindt ik de tips van MichaĂ«l echt geweldig. Lore krijgt deze week al een gemengde boterham mee naar school. Bovenaan wit, onderaan grof. En ook bij Elien ga ik dat eens proberen. Misschien is het boterhammetje binnen voor ze het door heeft. Ik stop de 'dubbele' boterham niet in Eliens brooddoos, maar ik probeer het eerst thuis uit. Juf Sara vertelde tijdens een oudervergadering dat je kind op school niet eet wat het thuis ook niet eet. Dus dat je best niks meegeeft dat je kind eigenlijk niet lust. We proberen het eerst eens thuis. 


Elien en Lore zijn echte vleeseters. Er zit dus heel vaak boterhamworst, salami, gerookte ham, hesp of kippenwit tussen hun boterhammetjes. Maar de meisjes eten ook graag kaas. Ik ga voortaan dus wat meer beleggen met kaas.

Choco krijgen onze meisjes niet op hun boterhammetjes, niet op school en niet thuis. Dat is een heel bewust keuze. Elien is een slechte eter. Niet altijd geweest, vroeger at ze alles, inclusief gerookte sprotjes, ansjovis, olijven, ... Dingen die mama zelfs niet lust. Maar sinds enkele jaren heeft ze veel dingen van haar voedingslijstje geschrapt. Wanneer ze choco zou leren kennen, is ze gegarandeerd verkocht. En dan zou het héél moeilijk zijn om eerst een boke met kaas of vlees binnen te krijgen. Daarom kiezen we ervoor om geen choco aan te bieden. Voorlopig maakt ze er ook geen enkel probleem van.


Thuis drinken we tijdens de week altijd water. In het weekend drinken we wel fruitsap. In de drinkenbussen die meegaan naar school moet water. Op school zelf krijgen de meisjes 's middags de keuze uit: water, chocomelk, fruitsap of appelsap. Wanneer ze op school dus ook voor fruitsap en appelsap kiezen, drinken ze dat eigenlijk de hele week. Ik zal morgenvroeg nog eens voorstellen om op school water te vragen. :-) Deze zomer hebben we geëxperimenteerd met fruitwater: water met aardbeitjes of limoen, citroen, ... Lekker én gezond, misschien een goed alternatief voor ons glaasje fruitsap in het weekend.

Aan de slag
* Ik probeer wat meer te variĂ«ren met broodbeleg: een omelet, wat zalm of een zelfgemaakt groentebeleg (ik maakte er dit weekend eentje met courgette uit de tuin, heerlijk, al moeten de meisjes er niks van weten). 
* Je kan de bokes ook beleggen met fruit. Wat aardbeitjes erop of een geplette banaan.
* Hier vind je enkele suggesties van Libelle om eens met zoet beleg te variĂ«ren. 
* En hier vind je enkele suggesties om zelf vegetarisch broodbeleg te maken.



Meer weten?
https://www.libelle.be

Foto's?
Libelle/Mariet Daemen