Handjes die ontdekken, voelen, snijden, schillen. En smaakpapillen die proeven! GoodCook is een project van GoodPlanet Belgium en Delhaize. ...

Goed eten begint van jongs af aan!

Handjes die ontdekken, voelen, snijden, schillen. En smaakpapillen die proeven! GoodCook is een project van GoodPlanet Belgium en Delhaize. Samen willen ze leerlingen tussen 8 en 12 jaar aanmoedigen om gezonder te eten. Tijdens kookateliers ontdekken de kinderen lokale seizoensgroenten in alle geuren en kleuren.

Goed eten. Wat betekent dat eigenlijk? En hoe pak je dat aan? Gezonde voeding is iets wat je kinderen van jong af aan kan leren. Goede gewoontes, zin hebben om iets te proeven en smaken ontwikkelen zich al op jonge leeftijd. Belangrijk, want ooit komt er een dag waarop kinderen zelf zullen beslissen wat ze al dan niet eten. Daarom wil GoodCook hen nu al gezonde, lokale en seizoensgebonden voeding laten ontdekken. Dit project bestaat uit educatieve workshops die op school plaatsvinden. Elke leerling wordt uitgenodigd om de schoolbank even te verlaten en de zintuigen op scherp te stellen: ruiken, voelen, proever en koken maar! Door ermee aan de slag te gaan, ontdekken de kinderen zelf de oneindige mogelijkheden van fruit en groenten van bij ons. Ze komen te weten welke impact voeding heeft op hun gezondheid en op het milieu.


Slechts 5% van de Belgische bevolking eet dagelijks de aanbevolen hoeveelheid fruit en groenten. 550 gram fruit en groenten per dag. Dat is de aanbevolen hoeveelheid van het Nationaal voedingsplan voor een betere gezondheid. Toch lukt dat maar 5% van onze bevolking. Kinderen en jongere scoren daarbij het slechts: in de leeftijdscategorieën 6-17 jaar eet haast niemand dagelijks genoeg fruit en groenten (99%). Een alarmerende situatie. Kinderen betrekken bij de boodschappen en bij het bereiden van maaltijden is een deel van de oplossing. Zo help je hen goede gewoonten op te bouwen met betrekking tot gezonde voeding en vooral het eten van groenten. In België wordt slechts 5,8% van de kinderen systematisch betrokken bij het koken. 68,8% volgt af en toe wat er zich in de keuken afspeelt, maar 25,5% heeft nooit een aandeel bij het bereiden van voeding. GoodCook biedt ook kansen om de impact van eetgewoonten bij kinderen te meten. Van maart tot juni bevragen we via een enquête leerlingen over fruit en groenten die ze al dan niet eten. Met de resultaten gaan we aan de slag om het project GoodCook optimaal af te stemmen op de dagelijkse realiteit van kinderen.Het project GoodCook wil kinderen bewustmaken van gezonde voeding en hun ouders uitnodigen om mee te doen via een super handig receptenboekje boordevol tips. De workshops zijn voor
leerlingen over heel het land, van het 4ste tot het 6de leerjaar?

Voorgerecht
Fruit en groenten van bij ons ontdekken via speelse en zintuiglijke activiteiten. Het verband onderzoeken tussen voeding die gezond is voor ons en goed is voor de planeet. Kijken, aanraken, ruiken en de oogstseizoenen leren kennen.

Hoofdgerecht
Snijden, mengen, koken en proeven van smakelijke, creatieve en eenvoudige receptjes die kinderen helpen om fruit en groenten te appreciëren.

Dessert
Elke leerling krijgt een boekje mee naar huis om samen met de ouders heerlijk makkelijke seizoensgerechtjes te maken.
Meer weten?
www.goodcook.be


Foto's

Delhaize