Libelle organiseerde een enquĂȘte bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos....

Stress op de bokes

Libelle organiseerde een enquĂȘte bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos. Dit leverde interessante resultaten en inzichten op. Getest op kinderen besprak de resultaten met Libelle en overloopt ze graag in enkele blogberichten. Vandaag: "Kinderen krijgen stress van de lunchpauze."

De feiten:
* Bijna 1 op de 5 ouders geeft aan dat de lunchpauze op school bij hun kind meer stress teweegbrengt dan ontspanning. Slechts 1 op de 10 ouders noemt de lunch bijzonder ontspannend. 
* Volgens 4 op de 10 ouders zou hun kind 's middags liever thuis komen eten.
* Meer dan de helft geeft aan dat zijn of haar kind honger heeft na school.

Wat zeggen de leerkrachten?
* 37% van de leerkrachten geeft aan dat de eetpauze voor leerlingen stressvol is. Slechts 6% vindt de eetpauzes voor leerlingen heel ontspannen.
* Leerkrachten vermelden dat de leerlingen gemiddeld met 84 leerlingen in Ă©Ă©n ruimte zitten. Bij 3 op de 4 zitten de leerlingen met enkele jaren of zelfs met de hele school samen.
* De helft van de leerkrachten geeft toe dat er te weinig plaats is op school om de leerlingen een rustige eetplek te bieden.
* Meer dan de helft van de leerkrachten merkt dat sommige leerlingen stress ervaren door drukte in de refter.
* 4 op de 10 leerkrachten zeggen dat de middagpauze vaak heel chaotisch verloopt en dat er te weinig toezichters zijn om de leerlingen echt te kunnen begeleiden.
* 6 op de 10 leerkrachten zeggen dat er leerlingen zijn die een deel van hun lunch laten liggen of zelfs weggooien. 


Wat zegt Marijke Bisschop, de pedagoge en gedragstherapeute?
* Eten in de refter is wel degelijk héél stresserend voor kinderen. Veel ouders beseffen dat niet.
* Kinderen zitten vaak met een honderdtal samen in een ruimte. Dat is rennen, duwen, trekken en een hels kabaal. Ik zie heel vaak kinderen die gewoon niet kunnen eten in die omstandigheden.

Een oplossing volgens Marijke? 
* Laat kinderen in hun eigen klas eten. Rustig in hun eigen groep.
* Wil je het als leerkracht nog fijner maken? Laat de kinderen dan bijvoorbeeld een tafellakentje meebrengen en zet een zacht muziekje op. Zo wordt de lunch een warm, huiselijk moment.

Wat kan je als ouders doen?
* Probeer het aantal keren dat je kind warm moet eten op school te beperken. Maak van die warme maaltijd thuis een fijn moment. 
* Vul de lunchbox samen met je kind. 
* Maak van de brooddoos ‘iets van thuis’. Stop er een bloemetje bij uit de tuin, of
een briefje met een leuke boodschap. 


Wat vinden wij?
In de kleuterschool van onze meisjes eten de kindjes in de klas, samen met de juf. De brooddoos komt altijd leeg terug mee naar huis. De juffen kijken er goed op toe dat alle kindjes alles opeten. En dat vind ik prima! Dit schooljaar gaat Elien naar het eerste leerjaar. Vanaf nu dus eten in de refter. Ik heb geen idee hoe dat zal verlopen: met hoeveel kinderen zitten ze in de refter, zal er veel lawaai zijn, hoeveel tijd krijgen ze om te eten, ... Dat moeten we allemaal afwachten. Ik ben alvast benieuwd! 

Wat ik zeker en vast meeneem uit het onderzoek van Libelle is om de brooddoos 'iets van thuis' te maken. Ik ben sinds een schooljaar heel erg bewust bezig met het vullen van de brooddozen. Daarover vertel ik in een volgend blogbericht meer. Een bloempje uit de tuin, dat stak ik er nog niet in. En dat vind ik een heel erg leuk idee. Vrijdag zit er dus gegarandeerd een bloempje in de trommel! En ook van de brooddooskaartjes ben ik grote fan. Ik vond er ook al heel erg leuke op Pinterest: bijvoorbeeld hier. Een briefje voor een toets, op Valentijn, voor de Paasvakantie, ... Ze bestaan allemaal. Alleen kunnen onze 2 meisjes nog niet lezen. We gaan dus op zoek naar broodtrommelbriefjes zonder veel tekst. Ik hou jullie op de hoogte!

Aan de slag
Libelle ontwierp leuke brooddooskaartjes voor in de brooddoos. Je kan ze hier downloaden. Het enige wat je moet doen: afprinten, uitknippen en eventueel lamineren (dan blijven ze langer proper). 



Meer weten?
https://www.libelle.be/

Foto's?
Libelle/Mariet Daemen