Libelle organiseerde een enquête bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos. D...

Brood blijft de absolute lunchtopper

Libelle organiseerde een enquête bij ouders en leerkrachten in verband met de lunchmomenten op school en de inhoud van de boterhammendoos. Dit leverde interessante resultaten en inzichten op. Getest op kinderen besprak de resultaten met Libelle en overloopt ze graag in enkele blogberichten. Vandaag: "Brood blijft de absolutie lunchtopper". We geven klassieke boterhammen mee. En geen quinoa of ander superfood. 

De feiten:
* Ouders geven bijna altijd boterhammen mee met hun kind. Slechts 3% stopt wekelijks muesli/granola in de lunchbox. 2% kiest wekelijks voor quinoa.
* 48% van de ouders vindt heel de heisa
* Vooral de jonge ouders gaan voor alternatieven zoals quinoa, muesli en granola. 

Wat zegt Amélie Rombauts, trendwatcher van Trendwolves:
* De brooddozen van onze kinderen zijn nog heel traditioneel.
* Mensen zijn gewoontedieren: het is niet omdat we de boeken en de apps kopen, dat we meteen ook ons gedrag gaan aanpassen. Zoiets vraagt tijd. Bovendien is er een soort van 'healthy indulgence trend'. We willen wel gezond zijn, maar we leven maar één keer, dus het moet ook lekker zijn.
* Bij de jonge ouders wordt vaker geëxperimenteerd met zaken als quinoa, muesli en granola. Dat is logisch: jongeren zijn vaker mee met de heersende trends, ook op het gebied van voeding.


Hoe zit dat bij ons?
Er zit bijna altijd brood in de lunchbox van de meisjes. Maar niet alleen brood. In hun brooddoos zitten altijd verschillende dingetjes. Vandaag zaten er bijvoorbeeld kleine tomaatjes, een mini-komkommer (lees: krokodil), een knijpyoghurtje, stukjes gedroogde worst, een boterhammetje met Maya-vleesje en een torentje brood met confituur. 


Soms zit er ook een eitje, een stukje chocolade, kaas, worteltjes, een omeletje, pudding, een wrap ... in. Ik probeer zoveel mogelijk te variëren en te verrassen. 

De boterhammetjes zien er meestal ook erg leuk uit. Met een koekjesuitsteker of een eenvoudig vormpje kom je heel ver. Maar een topper blijven toch de puzzelboterhammetjes. Spelen met je eten, mag dat eigenlijk wel?Muesli, granola of quinoa zaten nog nooit in de brooddoos. Of toch wel, ik stak wel al enkele keren een muesli-reep in hun boterhammendoosje. Telt dat ook? Ik vind het fijn om bewust na te denken over wat er in de brooddoos komt (en wat niet). Daarom ga ik proberen om in de toekomst er ook eens eentje te maken zonder brood.


Meer weten?
https://www.libelle.be

Foto's?
Libelle/Mariet Daemen