Samen met mama's Inge en Peggy en papa's Dirk en Peter trok het gezelschap richting Kasterlee. "Tegen 14 uur kwamen we, na een korte rit, toe in Kasterlee. We moesten het infokantoor niet meer zoeken, want we kennen het dorp daar voldoende voor (voor zij die het niet kennen, het ligt pal in het centrum vooraan op de baan richting Retie). Bij het binnengaan werd ik vriendelijk begroet en vroeg men mij direct waarmee ze me konden helpen. Ik kreeg al de nodige uitleg over de zoektocht, de werking van de GPS, de invulboekjes en waar ik de GPS terug kon inleveren. Normaal wordt de GPS in de voormiddag opgehaald, betaal je er 50 euro borg voor en lever je die bij aankomst terug in bij het toeristenkantoor waarbij je ook je borg terug krijgt. Gezien wij tegen sluitingstijd kwamen werd er gewoon een kopie van mijn paspoort genomen en konden we de gps bij afloop inleveren in een plaatselijk café", vertelt mama Inge.
Deze gps-zoektocht is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De tocht duurt ongeveer 1,5 uur en is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen. Je huurt het gps-toestel bij Toerisme Kasterlee. Dit toestel reserveer je minstens twee dagen op voorhand. Je betaalt 15 euro huur en 50 euro waarborg per toestel.
Hun opdracht? Ze moesten in het bos op zoek naar 12 bordjes, de bijhorende raadsels oplossen om een code te krijgen. Met die code kan de schatkist in het toeristenkantoor open. "Maar gezien het toeristenkantoor al dicht zou zijn bij aankomst, konden
wij de ‘schat’ zelf meenemen of ook ophalen in een plaatselijk café. We lieten de auto staan in het centrum en trokken te voet
richting het kabouterbos, maar je kan ook de auto parkeren bij het kabouterbos
zelf. Aangekomen aan het kabouterbos
hebben de kids nog de kans om een toiletbezoek te doen, de wachtenden kunnen
een leuk spelletje spelen buiten (memory, foutjes zoeken tussen 2
tekeningen)."
Klaar om te vertrekken! "Toen zetten we de GPS op. Het duurde even voor we echt doorhadden hoe het nu weer werkte, maar de
boodschap was duidelijk: ‘blijven stappen’! In de bijhorende brochure staat trouwens prima vermeld hoe het toestel
werkt en welke stappen je moet ondernemen voor elke vindplaats. We dachten dat we rechtstreeks het kabouterbos in moesten
gaan, maar dat was niet het geval.
We moesten eerst zo'n 300 meter langs het kabouterbos lopen om dan aan de
andere kant van het straatje het bos in te gaan. Al snel gaf de gps het
eerste signaal van bordje 1. Zoeken maar en redelijk gemakkelijk gevonden! De oplossing schreven we dan op in het meegekregen boekje."
"Op zoek naar het volgende plaatje en het volgende en nog
eens het volgende, maar vanaf nu lagen ze heel wat dichter bij elkaar. Dat
vonden de kindjes helemaal niet zo erg hoor! Om beurt mochten ze de GPS vasthouden en het pijltje van het kompas goed
volgen (links, rechts, rechtdoor,
tuuuuuuuut tuuuuuuuuut tuuuuuuuuuut… we zijn heel dicht in de buurt!)."
Klaas, Nelle en Joke verdeelden de taken. "Bij alle plaatjes konden de 3 kindjes helpen: Klaas en Joke telden en dachten mee na over de oplossing en de jongste, Nelle, mocht nog eens natellen. Op een gegeven moment hadden we het gevoel dat we al eens op dezelfde plaats waren geweest en plots stonden we voor een plaatje dat we al veel eerder hadden opgelost. Niet alleen Kkazz, maar ook wij waren eventjes verstrooid. Maar natuurlijk: alles lag erg dicht op elkaar en we liepen eigenlijk in rondjes van het ene plaatje naar het andere." Ook dat vonden de kinderen helemaal niet erg.
"Nadat we het laatste plaatje gevonden hadden, hebben we ons eventjes op de bankjes gezet om al de boekjes bij aan te vullen. Nu hadden we de keuze: rechtstreeks terug naar het café of gezellig door het ‘echte’ kabouterbos met de zandvlakte, klim- en klauterbomen, platform, doolhofjes, … Dat moest je de kindjes natuurlijk geen 2 keer vragen! Hop door het kabouterbos! (En dat moet je toch ook zeker gedaan hebben als je dan toch in Kasterlee bent!)"
De tocht zelf duurde een goed uur. Met het bezoekje aan het Kabouterbos inbegrepen, kwamen de sportievelingen na bijna 2 uur terug aan het startpunt. "We gingen weer te voet richting het centrum en gingen dan een plaatselijk cafeetje binnen voor een lekker en verdiend drankje, om de gps terug in te leveren en om de schat in ontvangst te nemen. En wat vonden ze in het doosje?" Dat verklappen we natuurlijk nog niet!
Klaas, Nelle en Joke vatten de zoektocht samen in 5 woorden: zoeken, spelen, puzzelen, rollebollen en plezier! "De bordjes lieten zich goed vinden en de raadsels waren zeker haalbaar. De zoektocht staat aangeschreven vanaf 6 jaar, maar ons Nelle is 4 jaar en ook zij heeft haar inbreng gehad in enkele raadseltjes. De maximumleeftijd schat ik toch in op zo'n 9 Ã 10 jaar, aangezien de moeilijkheidsgraad van de raadseltjes en de afstand dat ze van elkaar liggen echt niet zo groot is. Een aansluitend bezoekje aan het kabouterbos is absoluut aan te raden!"
Meer weten?