Er is een wereld van verschil tussen Elien en Lore bij het slapengaan. 'Slaapwel, Lore' en 1 minuut later ligt ze te ronken. 'Slaapwel, Elien' en 1 uur later ligt ze nog te vertellen. Misschien is het dagboek Slaapklets! voor kleuters wel iets voor Elien. Kletsen is in ieder geval één van haar specialiteiten.
Slaapklets! voor kleuters is een fijn boek om voor het slapengaan de dag door te nemen en even de volle aandacht van mama of papa te krijgen. Het is goed voor kinderen om de dag te laten bezinken en fijn voor ouders om een kijkje te krijgen in het hoofd van hun kind. Samen napraten over belevenissen en gevoelens en nog even spelen voordat de nacht begint. Dit boek is een variant op het succesvolle Slaapklets!, speciaal voor kinderen van 4 tot 7 jaar.
De eerste bladzijde is een kennismaking. Je mag je naam invullen, je geslacht aankruisen én net zoveel vingers kleuren als je oud bent. Daarna volgt de 'handleiding'. Wat moet je precies doen. En daarna is er de uitleg van de plaatjes. Op elke linkerpagina staan 12 plaatjes: situaties op school of thuis aan de hand waarvan je kind kan vertellen over de dag. Bij ieder plaatje krijg je enkele concrete vragen die je kan stellen om je kind te helpen met vertellen.
Bijvoorbeeld bij het plaatje 'Werkje':
* Heb je een werkje op school gemaakt?
* Wat moest je doen?
* Moest je het helemaal alleen doen, of kreeg je hulp?
* Heb je thuis een klusje gedaan?
* Wie heb je geholpen?
Voor de plaatjes die je mist (bijvoorbeeld bezoekje aan oma, een uitstapje, ...), is er ruimte in het midden. Daar kan je tekenen of schrijven wat je nog gedaan hebt.
Iedere
linkerpagina bevat dezelfde dagboekplaatjes. 'Heb je vandaag gedanst? Buiten gespeeld of
een werkje gedaan? Werd je daar blij van, of misschien verdrietig of
boos?'
Elien vond het fijn om voor het slapengaan nog even terug te blikken op de voorbije dag. 52 dagen lang gebruikten we het boekje, dan was het vol. Op de linkerpagina krijg je 12 plaatjes om de dag te bespreken: buiten spelen, binnen spelen, feestvieren, tekenen of knutselen, muziek of dansen, juf of meester, werkje, (voor)lezen, eten en drinken, samen spelen, tv kijken of gamen, gymmen of sporten.
Bij ieder plaatje staan 2 smileys: een lachende smiley en een droevige smiley. Ofwel overloop je alle plaatjes, laat je je kind vertellen over de situatie en een smiley aanduiden. Ofwel laat je je kind één plaatje uitkiezen of duid je er zelf eentje aan waarover je wil kletsen. Je bespreekt dan die ene situatie en laat één smiley aankruisen. Wij bespraken iedere dag alle 12 de plaatjes. Gewoon... omdat het gezellig was!
De ene dag vulde Elien zelf de kruisjes in op de linkerpagina. Een andere keer vroeg ze aan mij om de kruisjes op de juiste plaats te zetten terwijl zij vertelde. We hadden iedere keer een fijne babbel over alle aspecten van de dag. In het weekend of de vakantie wist ik natuurlijk wat we allemaal samen gedaan hadden. Alhoewel, soms vergat ik wel eens iets. Ik vond het verrassend hoe goed Elien alles onthoudt. Wanneer ik niet meer wist dat ik een boekje had voorgelezen of dat we héél even hadden buiten gespeeld, verbeterde Elien me. Mooi om zien hoe ze precies nog wist hoe haar dag eruit zag. En leuk om haar erover te horen vertellen.
Wat ik ontzettend fijn vond, was het boekje invullen na een schooldag. Je blikt, samen met je kind, terug op een dag waar je in mindere mate deel van uitmaakte. Ik vond het leuk om de verhalen van op de speelplaats te horen, in detail te weten te komen wat er geknutseld en getekend werd in de klas, welke liedjes er gezongen werden, met wie Elien allemaal gespeeld had die dag en welke turnoefeningen ze geleerd had. Dat zijn dingen die je niet te horen krijgt, wanneer je bij het afhalen vraagt: 'Hoe was het op school?' Meestal is het standaard antwoord dan: 'Goed!'. Je komt met Slaapklets! zoveel meer te weten van hun schooldag dan gewoonlijk.
De rechterpagina is steeds anders: een kort spelletje, een of twee kletsvragen en een rustige afsluiter. Iedere dag, 52 dagen lang, is er een andere opdracht. Een kleine selectie:
* Ga op de grond liggen en gooi een knuffel omhoog. Gooi zo hoog dat je knuffel het plafond raakt!
* Kies een kledingstuk uit de kast van papa of mama. Trek het kledingstuk aan. Maak een foto. (Elien liep enthousiast naar onze slaapkamer. Ze koos er een hemd van mama uit. Op 1 2 3 had ze het hemd aan. Wat was ze trots. Na de opdracht vroeg ze: 'Mama, ik mag jouw hemd toch aanhouden om te slapen nu hé?'.)
* Jij bent de aap. Doe je ogen dicht (of doe een blinddoek of handdoek om). Papa of mama klemt vijf wasknijpers op jouw pyjama. Dat zijn de vlooien. Probeer (zonder te kijken) de wasknijpers eraf te halen.
* Noem allebei een dier. Stel je voor: deze twee dieren worden samen één dier. De naam is... Teken jullie dier.
* Eén van jullie heeft de tandenborstel, de ander de haarborstel. Ga ergens achter zitten: een stoel, het uiteinde van het bed. Speel samen poppenkast.
* Dit heb je nodig: allebei een (schone!) onderbroek. Zet de onderbroek op je hoofd. (Geloof me: hilariteit alom!)
Allemaal waren het leuke opdrachtjes. Elke keer anders. En één ding hebben ze gemeen: ze zijn lekker gek! Soms moet je zingen, soms dromen, soms fantaseren, soms doen, soms dansen, ... De leukste opdracht, volgens Elien? Dat was 'Rollen':
Leg je deken op de grond.
Ga op het uiteinde van de deken liggen.
Papa/mama rolt jou in de deken.
Wat hebben we gelachen! En wat nóg grappiger werd, was dezelfde opdracht maar dan omgekeerd! Ook mama lag even later helemaal ingerold op bed. Je krijgt regelmatig nog een leuke tip erbij, bijvoorbeeld 'Draai de rollen om'. Handig is ook de vermelding wat je nodig hebt voor de opdracht: een dobbelsteen, een (schone) sok, een fototoestel, ...
Bij ieder opdrachtje staan nog 1 of 2 vraagjes om verder te kletsen. De vraagjes hebben steeds betrekking tot de opdracht: 'Ben jij vandaag over een brug(getje) gelopen? Welke liedjes heb jij vandaag gezongen? Moest jij vandaag kiezen? ...'
Tot slot is er nog een rustige afsluiter die altijd in bed plaatsvindt. Ook dit zijn leuke opdrachtjes, om weer tot rust te komen. Bijvoorbeeld:
* Ga naast elkaar in bed liggen. Snuffel aan elkaars kleren.
* Papa of mama fluistert lieve woordjes in jouw kussen. Leg je hoofd snel op het kussen. De lieve woordjes floepen nu in jouw hoofd.
* Ga lekker in je bed liggen. Papa of mama geeft je een voetmassage.
* Ga lekker in je bed liggen. Papa of mama kiest drie knuffels die bij jou mogen slapen.
Deze rustige afsluiter is wel nodig na sommige hevige en wilde spelletjes. Stilletjes in bed gaan liggen en nog gezellig even nakaarten. En dan... Slaapwel, Elien!
Benieuwd geworden en wil je het zelf eens uitproberen? Klik hier voor een voorproefje: 4x de linkerpagina en 4x een opdracht. Veel plezier bij het naar bed brengen!
SLAAPKLETS! VOOR KLEUTERS
Michal Janssen met illustraties van Sabine Wisman
€ 14,95
http://www.gezinnig.nl/voor_kids/slaapklets_voor_kleuters