Samen met de kleuters van juf Veerle, zijn zus Josje en vrienden Finn en Annabel heeft Koen veel plezier, want in Koens wereld is alles mog...

De kleuters van juf Veerle zoeken Koen

Samen met de kleuters van juf Veerle, zijn zus Josje en vrienden Finn en Annabel heeft Koen veel plezier, want in Koens wereld is alles mogelijk. Je kunt zomaar vliegen of op de wolken zitten, je in een dier of in een voertuig veranderen, geniale dingen uitvinden en nog veel meer. 

Maar als de gekke Miss X opduikt en het spaargeld van Koens opa en oma steelt, begint er een avontuurlijke achtervolging door de hele stad: vanuit het park, via de Grote Uitvindingen Tentoonstelling en het sportveld, dwars door de dierentuin... tot aan Koens verjaardagsfeestje!


In dit gekke boek maak je kennis met Koen en al z'n vrienden. Kinderen spelen de hoofdrol en doen de gekste dingen. Woorden vind je niet terug in het zoekboek, wel massa's foto's. 5000 foto's werden verwerkt, 250 kinderen spelen mee. De kinderen liggen in hilarische poses op de grond en maken zo deel uit van geweldige constructies.

Juf Veerle installeerde zich met het grote boek aan een leeg tafeltje. Er kwam direct een nieuwsgierig  jongetje naast haar zitten. "Wat ga jij doen, juf? Wat voor een boek is dat?" Juf Veerle legde het concept van het zoekboek uit aan de kleuter. "Hij was dadelijk mee, want hij kende het boek. Hij heeft thuis een gelijkaardig boek. Dat merkte je wel, want hij wist heel gericht te zoeken. Eerst de zijkanten en dan in rijtjes van boven naar onder en terug omhoog.



De tactiek van deze verstandige kleuter? De personages opsporen door te zoeken naar bepaalde kleuren. Bijvoorbeeld de rode of groene broek van Koen en Finn. "In het begin moest hij nog kijken naar de achterkant van het boek om te weten hoe ze er nu weeral uitzagen, maar daarna niet meer.  Vooral het zoeken én vinden van de 8 personages vond hij leuk. Hij telde tot hij ze alle 8 had en ging dan over naar de volgende bladzijde. Foto's waar de personages niet opstonden vond hij niet zo interessant. Hij had snel door dat de figuren meestal bij elkaar stonden. Ik had het gevoel dat daardoor de uitdaging voor hem minder groot was."

Wat juf Veerle vooral wil bereiken met dit soort zoekboeken is het gericht zoeken en kijken. "Ze doen dan aan visuele discriminatie en zoeken naar kleine details. Zeker bij de 5-jarigen is dit iets dat belangrijk is voor volgend schooljaar. Want dan moeten ze het verschil zien tussen een M en N of J en L."



Achteraan in het boek staan vraagjes. "Die vraagjes vond ik eigenlijk verwarrend. Het zou beter zijn moesten deze vraagjes in logische volgorde staan, vind ik." Ook enkele meisjes uit de klas gingen op zoek naar Koen en zijn vrienden. "Het was duidelijk dat zij dit nog niet veel gedaan hadden. Ze vonden maar enkele personages terug."

Tot nu toe gebruikte juf Veerle de boeken van Wally. Zo brengt ze het thema cijfers en letters op het einde van het schooljaar aan. "Dit zoekboek is iets makkelijker dan Wally. Zo kan hij ook eerder op het schooljaar al dienen. Het boek is ook geschikt voor de minder sterke kleuters."


SUPERZOEKBOEK
Jan von Holleben
7-12 jaar
€14,99
http://www.wpg.be/super-zoekboek