Dit weekend staan de zenuwen gespannen. De schoentjes worden gezet. Slecht-Weer-Vandaag krijgt een wortel, Zwarte Piet een lekker biertje en...

Sinterklaascadeautjes voor alle kinderen

Dit weekend staan de zenuwen gespannen. De schoentjes worden gezet. Slecht-Weer-Vandaag krijgt een wortel, Zwarte Piet een lekker biertje en voor Sinterklaas ligt een mooie tekening klaar. In ruil daarvoor brengen ze bergen speelgoed. Maar komt deze goedheilige man wel bij alle kinderen?

Volgens onderzoeksbureau WES spendeert de Sint ongeveer 350 miljoen euro aan Sinterklaascadeautjes. Dat is gemiddeld 70 euro per kind. Maar bijna een op de vijf kinderen jonger dan 18 jaar in Belgiƫ leeft in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Dat blijkt dan weer uit het nieuwe jaarboek van het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) van de UAntwerpen. Dit doet de Sint ontzettend veel verdriet.

De goedheilige man komt vandaag tussen 12 en 18 uur voor een tweede keer naar Antwerpen om iedereen, die het financieel kan, te overtuigen een kleine geldelijke bijdrage te schenken aan dakloze en kansarme kinderen. Want ook zij zijn braaf geweest en verdienen een cadeautje. De donatie op 5 december is vrijblijvend, maar de Sint zal wel de hele middag en namiddag tijd vrijmaken om iedereen persoonlijk te ontmoeten en te bedanken.


Kijk even mee in de Sint z'n agenda:
* 12u00: toespraak van de Sint vanop het balkon van Het Paleis op de Meir;
* 12u15: vertrek vanuit Het Paleis;
* 13u00 tot 15u00: Sint bezoekt Grand Bazar Antwerp op de Groenplaats (inkleurtekeningen kunnen in de urne naast de troon gestoken worden);
* 15u15 tot 15u45: Sint rijdt over de Meir-as in oldtimer;
* 16u00 tot 17u30: Sint bezoekt Het Paleis op de Meir (inkleurtekeningen kunnen in de urne naast de troon gestoken worden);
* 17u45: Sint maakt vanop het balkon van Het Paleis de winnaar bekend van de kleurwedstrijd + steekt met winnend kindje de kerstverlichting aan.


De inkleurtekeningen kunnen gedownload worden via facebook.com/antwerpenmeir en via facebook.com/Grandbazarantwerp. Ook kan de inkleurtekening teruggevonden worden in Nieuwslijn, het gratis infoblad van tram en bus. Tekeningen kunnen heel de dag aan de Sint persoonlijk overhandigd worden. Om 17u45 maakt Sinterklaas tenslotte de gelukkige winnaar van de kleurwedstrijd bekend. Het winnend kindje krijgt niet alleen een reuzengrote chocolade Sint cadeau en zes familietickets voor “Piet Piraat en de kleine Dino” in de Stadsschouwburg, maar mag eveneens samen met Sinterklaas de kerstverlichting op de hele Meir-as plechtig aansteken.

Op zondag 6 december vertrekt de Sint terug naar Spanje. Maar uiteraard hebben zijn Pieten een heus “Kinderanimatie Festival” over de hele Meir-as op poten gezet. Een levensgroot speelgoed “Sinttreintje” stopt hierbij op vijf plaatsen waar iedereen op en af kan stappen. Eveneens is de “Wondere Ballonnenman” op de eerste verdieping van Shopping Stadsfeestzaal van de partij en worden kinderspellen op de Wapper en een “Zwarte Pieten Parcours” op het binnenplein van Het Paleis voorzien.  
Maar de Sint zou de Sint niet zijn als hij niet aan alle kindjes zou denken. Alleen heeft hij daarvoor zoveel mogelijk hulp nodig. Op de Wapper kan iedereen op 6 december, namens Sinterklaas, eveneens dakloze en kansarme kinderen in Vlaanderen een onvergetelijk Sinterklaasfeest bezorgen dankzij een kleine geldelijke bijdrage.