Op dinsdag 23 april – niet toevallig ook Wereldboekendag - vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaam...

Lees altijd en overal

Op dinsdag 23 april – niet toevallig ook Wereldboekendag - vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaamse overheid wil lezers verbinden, lezen zichtbaarder maken in de publieke ruimte en nieuwe lezers aanmoedigen om deel te nemen aan een (voor-)leesactiviteit. 'Lees. Altijd. Overal': dat is de slogan van deze editie. Want zien lezen, doet lezen. 

 

Waar de eerste editie in het teken stond van bijzondere leesplekken, wil Vlaanderenleestdag dit jaar aantonen dat werkelijk élke plek een leesplek kan zijn en dat élk moment een leesmoment kan worden. Op dinsdag 23 april wordt iedereen dan ook aangemoedigd om te lezen en om anderen – collega’s, werknemers, vrienden, klasgenoten… - aan te sporen om hetzelfde te doen.

De Vlaamse minister van Cultuur en minister-president roept op om mee te doen: 'Hoe meer lezers zich tonen, hoe groter de leescommunity in Vlaanderen kan worden. We hebben elke lezer nodig om kinderen, jongeren én volwassenen die het leesplezier nog niet hebben ontdekt mee te trekken in het boekenbad. Onze samenleving vaart wel bij belezen burgers. Laat boeken en verhalen zegevieren op Vlaanderenleestdag, en liefst ook alle dagen erna!'

Ook de Vlaamse minister van Onderwijs staat achter het initiatief: ‘We willen zoveel mogelijk Vlamingen weer aan het lezen krijgen. Daarom richten we ons in de eerste plaats op de niet-lezers, en minder op de groep die sowieso al leest. Deze Vlaanderenleestdag valt op een schooldag, maar het is cruciaal dat kinderen ook buiten school in contact komen met boeken en lezen. Ouders kunnen hun kinderen zoveel meer kansen geven als ze ook na 16:00, in het weekend en tijdens de vakantie zorgen voor Nederlands en leesmateriaal.’ 


De vijf ‘lezende steden’ met een actieve lezerscommunity - Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest, Leuven Leest en Oostende Leest - organiseren op Vlaanderenleestdag extra activiteiten voor hun stadslezers en alle geïnteresseerden. In Gent kan je gaan LeesLunchen – met gratis koffie – naast Bibliotheek De Krook, in Brugge roepen ze iedereen op om te ‘lezen op de noene’ en is er een literaire avondwandeling. Ook in Leuven is er een literaire middagpauze met BookSwap. De bib van Oostende verrast pendelaars in de ochtend met een boek op het Stationsplein en in Antwerpen kan je massaal op zoek gaan naar zwerfboeken.  
   
Ook de Kringwinkels lezen dit jaar mee. Zij installeren een leeshoekje in de winkels en geven boekentips van medewerkers. In Kringwinkel Stroom in Aalst is er een extra voorleesmoment voor medewerkers en klanten. In de Kringwinkel van Heverlee wordt er in de leeshoek voorgelezen door de Taalvloerders, dat zijn vrijwilligers die Nederlands leren. Met hun deelname willen de kringwinkels niet alleen hun aanbod aan tweedehands boeken in de kijker zetten, maar ook hun medewerkers, waarvan er veel nog volop Nederlands leren, ondersteunen in hun leertraject.  

Tussen 22 en 26 april lanceert MNM vijf nieuwe afleveringen van READ THIS!, de podcastreeks rond young adult-boeken met Shania Gooris en BookTokker Yasmine Van Den Meersch. Met READ THIS! wil VRT jongeren inspireren met leestips en zo het leesvirus aanwakkeren. Elke dag komt er een nieuwe aflevering op VRT MAX.  

In Leuven organiseert VRT de voorvertoning van ‘De vier seizoenen van Bart Moeyaert’, in aanwezigheid van de auteur en lezers. De documentaire wordt later, op 21 mei, uitgezonden op VRT Canvas en VRT MAX.

Heel wat bibs doen op 23 april extra inspanningen om hun publiek te verwennen. Op www.vlaanderenleestdag.be vind je een overzicht van bijna 100 activiteiten op verschillende locaties in Vlaanderen en Brussel: van consultaties bij de boekendokter en de boekenwaarzegster tot auteurslezingen, samenleessessies en voorleesmomenten. Van supermarkt tot boekhandel: Vlaanderenleestdag leeft op heel uiteenlopende plekken.