Van 1 tot 5 maart trapt Iedereen Leest de Jeugdboekenmaand af met een vijfdaagse marathon. Een lezende sporter en een sportende lezer trekke...

Jeugdboekenmaand, een maand lang feest!

Van 1 tot 5 maart trapt Iedereen Leest de Jeugdboekenmaand af met een vijfdaagse marathon. Een lezende sporter en een sportende lezer trekken door Vlaanderen met een leesfiets. Starten doen ze in het Jan Breydelstadion in Brugge, eindigen bij circusschool BalanCirk in Hasselt. Tussendoor stoppen ze op een heel aantal locaties voor een leestraining, voorleesmoment, workshop of een andere activiteit. Iedereen mag aansluiten en een stukje meelopen, -lezen of -fietsen.

 

Basketter Jean-Marc Mwema, voetbalanaliste Imke Courtois en kinder- en jeugdauteur Mathilda Masters zijn de peter en meters van deze 43ste editie, met als thema ‘Sport & spel’. Zij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren de boodschap mee te geven dat lezen fijn én belangrijk is. Tijdens de marathon maken ze bij enkele stops hun opwachting.
  
Twee sportende lezers, acteurs Wouter Verdegem en Mout Uyttersprot van Productions & zonen, zullen vijf dagen lang door vijf provincies fietsen. De ene fietst, de andere kan achterop liggend lezen. Ze gebruiken hiervoor een leesfiets van Triple Challenge, een inclusieve omnisportclub die de afstand tot sporten voor mensen met een beperking (mentaal, fysiek of financieel) wil verkleinen. Onderweg houden ze halt bij sportclubs, jeugdbewegingen, boekhandels, bibs, scholen voor voorleesmomenten, leestrainingen of andere activiteiten.

Starten doen ze op vrijdag 1 maart in het Jan Breydelstadion in Brugge. Daar is er een kick-off met meters Mathilda Masters, Imke Courtois en Club Brugge-spelers Denis Odoi en Bjorn Meijer. Van daaruit vertrekt de leesfiets voor een tocht van meer dan 250 km. Onderweg zullen ze o.a. auteurs, illustratoren en sporters tegenkomen: Tom Schamp, illustrator van de Jeugdboekenmaand-affiche, fietst een eindje mee, ze houden een koffiestop bij auteur Sylvia Vanden Heede (van o.a. ‘Vos en Haas’), sluiten aan bij workshops van o.a. Mark Borgions en Paddy Donnelly… Ex-Kamp Waes-deelnemer en wereldkampioen kickboksen Youssef Challouki leest voor in de boksring op het Kabaal Kinderboekenfestival in Antwerpen, Ketnet-wrapper Héritier Tipo doet hetzelfde tijdens skatelessen in Leuven. De leesfiets rijdt ook een toertje mee met marathonvrouw Hilde Dosogne op de Watersportbaan in Gent. Overal kan er meegezongen en -gedanst worden met het Jeugdboekenmaand-lied. De hele marathon is hier via livestream te volgen. 


Het Geluidshuis maakte voor deze editie een Jeugdboekenmaand-lied, met als baseline: ‘Lezen, dat is sporten en spelen met je hoofd’. Maureen Vanherberghen zingt en de meters en peter zorgen voor de ‘gastvocals’. Beluister het lied hier.

Bekende sporters worden ingezet als rolmodellen. In de reeks ‘Leeswereld’ brengen we interviews met o.a. keeper Hendrik Van Crombrugge, gewichthefster Nina Sterckx, basketster Emma Meesseman en Belgisch breakdance-kampioene Camine Van Hoof over hun leesleven. Kinderen en jongeren die meedoen met De Grote Leestraining – dat is de Jeugdboekenmaand-wedstrijd waarbij kinderen en jongeren opgeroepen worden om tijdens Jeugdboekenmaand leesminuten te verzamelen – worden in filmpjes aangemoedigd door bekende sporters. De meters en peter roepen ook breed op aan iedereen die sport én leest om zich bekend te maken. Met alle foto’s en getuigenissen maken we een groot digitaal fotoalbum. Want het cliché dat sporten en lezen niet samengaan: dat moet de wereld uit.

Tijdens deze Jeugdboekenmaand worden ook de voorleesvrijwilligers ingeschakeld die zich tijdens Voorleesweek aangemeld hebben als voorleesbuddy. Op woensdag 13 maart trekken ze samen met Jean-Marc Mwema en Mathilda Masters naar het Kinderziekenhuis van het UZA in Wilrijk om er voor te lezen, op zondag 24 maart lezen zij voor in het tijdens de spelletjesnamiddag van het Speelgoedmuseum in Mechelen.

De marathon is de start van een leesfeest dat 31 dagen duurt. Nog tot 31 maart worden er in bibs, boekhandels, scholen, culturele centra… tal van activiteiten en auteurslezingen georganiseerd. Een overzicht van de publiek toegankelijke activiteiten vind je op UiTinVlaanderen.

 

 

Meer weten?
www.jeugdboekenmaand.be