Mama Eline ging op reis en nam mee... Beestenboule van Megableu. " Wij kregen de kans om het spel ‘BEESTEN BOULE’ uit te testen en name...

Aperitieven met beestenboule

Mama Eline ging op reis en nam mee... Beestenboule van Megableu. "Wij kregen de kans om het spel ‘BEESTEN BOULE’ uit te testen en namen het mee op vakantie. Dit leidt ons onmiddellijk naar een voordeel van het spel. Het spel is compact verpakt. Het is gewoon een kartonnen doos, die net groot genoeg is om de ballen in te stoppen. Ze hebben ook een handvat voorzien, zodat je het doosje makkelijk mee kan nemen naar een graspleintje of naar het strand of …"

 

"Op de doos van het spel staat geschreven: “Mijn eerste petanquespel met beestige ballen!” Een ietwat misleidende titel, want eigenlijk speel je geen petanque. Je gooit eerst een klein balletje (een kaasje), dan gaat de muis op zoek naar de kaas; de kat op zoek naar de muis; de hond op zoek naar de kat en uiteindelijk wordt de hond weggeduwd door de ezel. (De logica van deze laatste stap was voor ons moeilijk te vinden of uit te leggen.)"
 


"Elke bal heeft dus een eigen/verschillend richtpunt en moet zo dicht mogelijk bij het vorige dier liggen. Zoals je kan zien op de foto zijn de dieren niet echt makkelijk te herkennen. Ons nichtje van 5 jaar oud kon ze niet benoemen zonder de keuzemogelijkheden en ook ik was blij dat er maar 4 mogelijkheden waren. Jammer dat ze dit gedaan hebben. Je kan ook leuke cartoonversies van dieren maken, die wel duidelijk herkenbaar zijn. Ik ben niet helemaal zeker van de duurzaamheid van het materiaal. De ballen zijn gemaakt uit een soort harde mousse Ik heb geen idee hoe lang dit mee zal gaan als je er ook op stenen en harde ondergronden mee speelt en of er geen barsten in zullen komen. Vooral aan de naden ziet het er fragiel uit. Het voordeel is wel dat dit materiaal tegen de regen kan. Je kan de ballen gewoon uitwringen en laten opdrogen."


"De makers van het spel geven aan dat het gespeeld kan worden vanaf 4 jaar. Hierbij zien ze toch 2 zaken over het hoofd. Ten eerste de bovengenoemde onduidelijke dieren. Ten tweede het feit dat de kinderen de volgorde moeten onthouden (kaas-muis-kat-hond-ezel) én dat ze ook zo moeten kijken wie de winnaar is. Uiteraard spelen kinderen van 4 zelden alleen een spel, maar zelf voor kinderen van een jaar of 6 is dit nog niet zo eenvoudig. Je moet namelijk dier per dier gaan kijken. Er is niet één referentiepunt voor alle ballen, maar één referentiepunt per bal. (Niet iedereen moet zo dicht mogelijk tegen het kleine balletje, maar tegen zijn voorganger.) Kinderen van 4 kunnen dit onmogelijk zelf zien. Wij hadden ook grotere kinderen mee en zij konden dit wel, maar vonden dit eigenlijk niet zo leuk. Ze moesten alles beginnen afmeten, omdat het vaak niet duidelijk was op het eerste zicht. Dit is bij ‘echte petanque' eenvoudiger."

"Uiteraard is en blijft dit vooral een spel dat kinderen aanzet om samen te spelen, buiten te spelen en intussen onbewust bezig te zijn met zaken als oog-handcoördinatie e.d. In die zin is het leuk om dit spel met het gezin te spelen en duurt het ook niet lang. Bij ons werd het een ritueeltje tijdens het aperitief."

 

 

Meer weten?

https://www.megableu.com/nl/beestenboule.php