Op zondag 23 april – niet toevallig Wereldboekendag – vindt de allereerste editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaam...

Vriend voor het Lezen

Op zondag 23 april – niet toevallig Wereldboekendag – vindt de allereerste editie van Vlaanderenleestdag plaats. Dit initiatief van de Vlaamse overheid kadert in het Leesoffensief en wil lezers verbinden, lezen zichtbaarder maken en nieuwe lezers aanmoedigen om deel te nemen aan een (voor-)leesactiviteit. In heel Vlaanderen zullen er bijzondere leesplekken zijn waar lezers elkaar kunnen ontmoeten en zijn er activiteiten rond boeken en verhalen. Boodschap van de dag: pak een boek dat je pakt, lees mee en toon je als ‘Vriend voor het Lezen’.

 

Slow reading sessies, voorleesmomenten, boekenspeeddates, auteurslezingen, boekenruilbeurzen en zelfs een leesmoment tussen de schapen... Op Vlaanderenleestdag kan je op tientallen plekken terecht voor een fijne en gezellige activiteit. Voor deze eerste editie wordt gefocust op het inrichten van bijzondere leesplekken, waar iedereen terechtkan met een boek. Je tonen als ‘Vriend voor het Lezen’, dat is het doel. Iedereen Leest coördineert de campagne. Op vlaanderenleestdag.be worden alle activiteiten gebundeld.

Sylvie Dhaene, directeur Iedereen Leest: ‘We roepen iedereen - jong en oud - op om op 23 april mee te vieren en te lezen. Zien lezen, doet lezen: dat weten we uit onderzoek en ervaring. Vandaar dat we het belangrijk vinden om lezers die dag de openbare ruimte te laten veroveren en zo lezen en leesplezier meer zichtbaar te maken. Dat gebeurt natuurlijk niet toevallig op Wereldboekendag, al jarenlang de internationale dag van het boek en de auteursrechten. Een ideaal moment.

 

Geen tijd voor een activiteit?
Dan kan je op Vlaanderenleestdag natuurlijk gewoon thuis (voor)lezen. Of zoek een leuke leesplek bij jou in de buurt. Post een foto op sociale media, gebruik #vlaanderenleestdag, tag @Vlaanderenleestdag en toon je als #vriendvoorhetlezen.

Deze eerste Vlaanderenleestdag valt samen met Erfgoeddag en dus slaan Iedereen Leest en FARO de handen in elkaar. Op het programma van Erfgoeddag – met als thema ‘Beestig!’ – vind je een heleboel activiteiten rond (voor)lezen en verhalen, en in het programma van Vlaanderenleestdag zie je dan weer dat heel wat erfgoedlocaties een unieke leesplek inrichten. Zo kan je in Leuven samenlezen in het stadhuis of de buitenbib bezoeken aan de historische watermolen in Meerhout. In Lier kan je dan weer onder andere in de Tulpenmoskee of de backstage van het cultuurcentrum lezen.

De vier steden met een actieve lezerscommunity - Antwerpen Leest, Brugge Leest, Gent Leest en Leuven Leest - sluiten aan bij het initiatief en organiseren activiteiten voor hun stadslezers en alle geïnteresseerden.

* In Antwerpen kan je in de Bourla terecht om met een boek in de rode zetels te ploffen of te luisteren naar verhalen of muziek met de Silent Disco koptelefoon.
* In Gent kan je in stilte lezen op het gras in de Bijlokesite.
* Leuven stelt het Hollands College uitzonderlijk open voor een Slow Reading deluxe en boekenruil.
* Brugge biedt een Boeken Troef-programma aan in de bib.
Maar ook buiten die steden valt veel verrassends te beleven: in Laakdal is er een BookTok-sleep-in in de bib, in Dessel zetten ze een bibmobiel tussen de schapen.

VRT doet ook mee met Vlaanderenleestdag. In de bib van Sint-Niklaas is Tom De Cock gastheer van een Boekathon met meer dan 40 auteurs, die je live kan volgen op VRT MAX. Ook de Voorleesclub on tour strijkt er neer. Boekhandels Vlaanderen draagt Vlaanderenleestdag een warm hart toe en communiceert mee over de campagne naar de klanten.

 

 

Meer weten?

vlaanderenleestdag.be