Nu zondag 28 november is het opnieuw Dag van de Wetenschap! Voor het tweede jaar op rij gaat Vlaanderens grootste wetenschapsevenement volle...

Dag van de Wetenschap gaat volledig digitaal

Nu zondag 28 november is het opnieuw Dag van de Wetenschap! Voor het tweede jaar op rij gaat Vlaanderens grootste wetenschapsevenement volledig digitaal door. Dat betekent dat deelnemers simpelweg thuis kunnen genieten van een dag vol wetenschap. 

 

Via de Dag van de Wetenschap willen Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits en de organisatoren kinderen, jongeren en volwassenen in heel Vlaanderen ̩n Brussel doen beseffen dat een leven zonder wetenschap maar moeilijk in te beelden is. Dat ze daarin zullen slagen, lijdt Рdankzij een bijzonder straf aanbod Рgeen twijfel.

Kan jij je nog een leven zonder wetenschap inbeelden? Zonder wetenschap zou je bijvoorbeeld geen smartphone, gps of microgolf bij de hand hebben. Evenmin zou je nu dit persbericht zitten te lezen. En er zou al helemaal geen Dag van de Wetenschap zijn. Gelukkig is die er wel. Ook dit jaar. Op zondag 28 november is het weer tijd voor Vlaanderens grootste wetenschapsfestival. Het is een dag waarop kinderen, jongeren en volwassenen in gans Vlaanderen én Brussel de kans krijgen om gratis en voor niets deel te nemen aan een gigantische waaier van activiteiten.

 


Door het stijgende aantal coronabesmettingen maakte de Vlaamse overheid als initiatiefnemer van de Dag van de Wetenschap heel bewust de keuze voor een volledig digitaal aanbod. Zo kan iedereen op een 100 procent coronaveilige manier deelnemen aan de Dag van de Wetenschap, ook wie bijvoorbeeld thuis in quarantaine zit of geen vervoer heeft.

Oorspronkelijk zou Vlaanderens grootste wetenschapsevenement dit jaar hybride zijn met zowel een online aanbod als een hele waaier aan activiteiten op bijzondere locaties zoals universiteits- en hogeschoolcampussen, labo’s, sterrenwachten, musea. Daardoor kon snel omgeschakeld worden naar een volledig digitaal evenement met een nog steeds indrukwekkend aanbod van 457 online activiteiten, waaronder livestreams, 360°-tours, podcasts, digi-quizzen, doe- en bouwpakketten, experimenten, shows, lezingen, spelletjes, workshops…

Had corona geen roet in het eten gegooid, dan had de teller op maar liefst 1 148 activiteiten gestaan, een absoluut record. Dat geldt ook voor het aantal organisatoren: maar liefst 150 hogescholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen, musea… hadden een online activiteit of activiteit op locatie voorzien. Technopolis, coördinator van de Dag van de Wetenschap, ziet het record aantal organisatoren als een teken dat er in Vlaanderen alles aan gedaan wordt om een breder draagvlak voor wetenschap en technologie te creëren.

Alle activiteiten zijn heel eenvoudig terug te vinden via www.dagvandewetenschap.be. Via de zoek- en filterfunctie kan iedereen snel en eenvoudig een volledige dag vol met activiteiten naar keuze op voorhand al samenstellen en - indien nodig - er al voor inschrijven. Wie zich registreert, kan optioneel - net als op Netflix - een profiel met persoonlijke voorkeuren aanmaken en een lijst met lievelingsactiviteiten samenstellen.

Een kleine greep uit de indrukwekkende waaier van activiteiten:
* Universiteit van Vlaanderen 16+
* Alles weten over verbruikers van elektriciteit (VOLTA) 10-14
* Hoe redden we de biodiversiteit (EOS) 12+
* Baanbrekend onderzoek om voedselverspilling te reduceren (Food At Work) 11+
* Hoe werken supercomputers? (FWO) 12+
* Zou een dino kunnen leven in de wereld van vandaag? (Geluidshuis) 8+

Deze activiteiten, met uitzondering van de livestreams, blijven ook na de Dag van de Wetenschap online staan. Zo kan eigenlijk élke dag een Dag van de Wetenschap zijn.


Meer weten?

www.dagvandewetenschap.be