De nieuwe Boekenzoeker is er! Na 15 jaar was de oude Boekenzoeker aan een stevige update toe. Op basis van een aantal zoekcriteria kan je ...

Een boek dat bij je past?

De nieuwe Boekenzoeker is er! Na 15 jaar was de oude Boekenzoeker aan een stevige update toe. Op basis van een aantal zoekcriteria kan je op Boekenzoeker boeken ontdekken die echt bij je passen. Er is een aanbod voor iedereen tussen 0 en 18 jaar, maar uiteraard kunnen ook volwassenen er gebruik van maken. Daarnaast zijn er een heleboel inspirerende lijstjes.

Iedereen Leest lanceert de volledig vernieuwde website www.boekenzoeker.be. Op deze site vinden kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar boekentips op maat, gelinkt aan hun voorkeuren en interesses. Boekenzoeker is daarmee de perfecte tool om jonge lezers wegwijs te maken in het brede aanbod en om hen te verleiden tot meer lezen.

De recente PISA- en PIRLS-resultaten liegen er niet om: het gaat niet goed met de leesvaardigheid en het leesplezier van Vlaamse leerlingen. Eén van de manieren om kinderen en jongeren te verleiden tot lezen, is hen kennis te laten maken met een boek dat bij hen past. Boekenzoeker wil daarom een betrouwbare gids zijn in het brede boekenaanbod, die lezers en niet-lezers prikkelt om boeken te ontdekken en hun leesvoorkeuren te verruimen.

Bezoekers kunnen filteren op soort, leeftijd, thema, dikte van het boek en nog een aantal extra criteria zoals 'makkelijk lezen' en 'verfilmde boeken'. Ze krijgen dan een aangepaste selectie uit de database van meer dan 3000 boeken. Elk jaar komen er gemiddeld 350 nieuwe titels bij.Daarnaast zijn er ook inspirerende lijstjes rond bepaalde thema's, en kan de top tien in de verschillende leeftijdscategorieën bekeken worden. Bij elk boek kan je een korte beschrijving lezen, een fragment beluisteren (in samenwerking met Luisterpuntbibliotheek) en je kan het boek opslaan op je leeslijst en delen via sociale media. Je kan ook commentaar achterlaten en het boek beoordelen. Daarnaast is het mogelijk om meteen te checken of een boek in de catalogus van je lokale bib opgenomen is. Op die manier wil Boekenzoeker extra inzetten op toeleiding naar de bibliotheek.


Boekenzoeker trekt voluit de kaart van het leesplezier. Door een gecureerd, kwalitatief en divers aanbod te tonen en door in te spelen op de voorkeuren van zowel overtuigde als aarzelende lezers, onderscheidt Boekenzoeker zich van andere zoekmachines of websites. De selectie van de boekentips en de redactie van de beschrijvingen gebeurt door een team van experten die doelgroep en aanbod goed kennen (leerkrachten, recensenten, bibliotheekmedewerkers, boekhandelaars ...). 


Directeur Sylvie Dhaene vertelt: 'Boekenzoeker kan zowel thuis, op school als in de bib ingezet worden. De site beantwoordt aan heel wat actuele noden: op de eerste plaats die van kinderen en jongeren die niet weten hoe ze een geschikt boek kunnen vinden en daarnaast die van intermediairs (ouders, leerkrachten, kinderbegeleiders...) die veel vragen hebben over hoe ze kinderen en jongeren kunnen ondersteunen in hun zoektocht naar boeken die hun leesplezier aanwakkeren. Uit onderzoek blijkt immers dat leesmotivatie en leesplezier sterk samenhangen. Boekenzoeker kan dus helpen bij die eerste stap richting leesplezier.'


Meer weten?
www.boekenzoeker.be

Beeldmateriaal?
Iedereen leest