Terug naar school. En de kans is groot dat je 's morgens in het donker vertrekt en 's avonds ook in het donker weer thuis komt. Het ...

Veilig in het donker

Terug naar school. En de kans is groot dat je 's morgens in het donker vertrekt en 's avonds ook in het donker weer thuis komt. Het allerbelangrijkste in deze periode? Een goede zichtbaarheid, zodat je je ook op donkere momenten veilig en onbezorgd kunt verplaatsen.


Bij B'TWIN (fietsenspecialist) vind je alles wat je nodig hebt voor een goede zichtbaarheid in het verkeer. Decathlon moedigt iedereen aan om te fietsen, maar wel op de juiste manier! Zodra je op de fiets stapt, is je veiligheid immers cruciaal.

VIAS institute (het voormalige BIVV) meldt een stijging van het aantal verkeersongevallen waarbij enkel fietsers en voetgangers betrokken zijn. Tussen 2005 en 2017 steeg dit cijfer namelijk met 76%. Ook het aantal dodelijke fietsslachtoffers in het verkeer steeg tussen 2017 en 2018 met 17%. Ruim een derde van de verkeersongevallen met fietsers is te wijten aan een gebrekkige of ontbrekende veiligheidsuitrusting.

Veilig fietsen in het donker: 4 tips van DECATHLON
1. Verlichting: een absolute must
Om veilig te fietsen in het donker, is een goede verlichting onmisbaar. Niet alleen om zelf te zien, maar vooral om gezien te worden vanop een afstand van minstens 10 tot 15 meter.

2. Aangepaste kleding en accessoires
Draag best ook een fluohesje boven je jas, zodat je zeker opvalt.
3. Fietshelm
Hoewel het dragen van een fietshelm niet verplicht is, is het wel een veilige keuze. Zo is je hoofd steeds goed beschermd bij een val.


4. Houd je aan de regels
Als je fiets is uitgerust met de nodige veiligheidsaccessoires, is het risico op een ongeval veel kleiner. Toch is het in het donker of bij slecht zicht ook belangrijk om je aan enkele regels te houden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd aan de rechterkant van de weg rijdt, op ongeveer 1 meter van het voetpad of de geparkeerde auto's. Zo voorkom je dat je tegen het openzwaaiende portier van een auto botst.

Meer weten?
https://www.decathlon.be

Foto's?
Decathlon