Kay Bojesen ... wie heeft nog niet van hem gehoord? Bojesen verwierf vooral bekendheid met zijn iconische aap. Hij bezat een bijzonder talen...

Van de boekenkast in de kinderkamer tot je kantoor

Kay Bojesen ... wie heeft nog niet van hem gehoord? Bojesen verwierf vooral bekendheid met zijn iconische aap. Hij bezat een bijzonder talent: hij kon hout tot leven wekken. Zijn houten dieren hebben een ziel en een ondeugend gevoel voor humor. Kay Bojesen Denmark, het merk dat de creaties van Kay Bojesen vandaag nog steeds op de markt brengt in nauwe samenwerking met zijn kleinkinderen, breidt de dierenfamilie nu uit met een babyaapje. Van de boekenkast in de kinderkamer tot je kantoor: ze passen overal!


Kay Bojesen creëerde een hele familie van hardhouten dieren. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de man een grote dierenvriend was. Maar deze charismatische functionalist had daarnaast flink wat mensenkennis. Hij besefte al snel dat ook volwassenen zich aangetrokken voelen tot miniatuurfiguurtjes. Beter klein en alert dan groot en lui – en dat geldt net zo goed voor de designwereld. De iconische aap van Kay Bojesen veroverde stormenderhand de wereld. Nu is het ondeugende, schattige designfiguurtje er ook in een nieuw formaat van slechts 9,5 centimeter – klaar om nieuwe (kinder)harten te veroveren.Het aapje is flink 'gekrompen' in verhouding tot het oorspronkelijke formaat, maar zijn eigenwijze karakter en charme blijven onveranderd. Net als zijn grote broers kijkt het aapje met glinsterende zwarte pretoogjes de wereld in. Overal zie je zijn lange armen speels tevoorschijn piepen: van de boekenkast in de kinderkamer tot je kantoor. Het aapje is een vriend door dik en dun.

Vrij als een vogeltje
Kay Bojesen hield van apen, maar hij was ook een grote fan van onze gevederde vrienden. Een geweldig voorbeeld hiervan is de Songbird, een tot nu toe onbekend ontwerp dat Bojesen creëerde in de jaren 1950, maar dat nooit in productie ging. Maar nu kun je dus kennismaken met de kleurrijke vogeltjes Ruth, Pop, Otto, Kay, Peter en Sunshine. En vergeet Ravn en Alfred niet, beschikbaar in zwart, maar ook in natuurlijke of gerookte eik. Het was uiteraard niet de bedoeling van Bojesen om de natuur na te bootsen, maar toch zijn de vogels erg levensecht. Het lijkt wel of ze in vrolijk gekwetter zullen uitbarsten als de zon opkomt boven de zee.
Een mooie kudde paarden
Behalve een dierenvriend was Kay Bojesen ook een talentvolle designer. Vaak sloeg zijn verbeelding op hol – misschien voelde hij zich daardoor zo aangetrokken tot paarden. Vandaag heeft Kay Bojesen Denmark een prachtige kudde paarden op stal staan: van de exotische zebra tot het vrolijke schommelpaard en het wilde paard van notenhout. Onlangs kwam er nog exemplaar bij: een licht, snelvoetig paard in onbehandeld hout, een neefje van de andere beukenhouten figuren van Bojesen.
Man's best friend
Geen beter dier om ons verhaal mee af te sluiten dan de hond! Iedereen houdt van honden, niet? Kay Bojesen Denmark heeft twee honden in het assortiment. Houten hondjes natuurlijk! De oudste van het stel is liefst 84 jaar oud. De teckel of dashond is gemaakt van notenhout behandeld met houtolie. Het is een exacte replica gebaseerd op de originele tekeningen van Kay Bojesen.
Later kwam daar de kleine terriër Tim bij, een echte charmeur. Er zijn twee versies van Tim, één in natuurlijke eik en één in gerookte eik. Een mooie kans om je eigen Kay Bojesen-kennel te beginnen vol schattige viervoeters! Net als de andere houten figuren van Bojesen is Tim een perfect geschenk voor verjaardagen, doopfeesten, communiefeesten, jubilea en allerlei speciale gelegenheden waarop je graag een trouwe vriend cadeau doet.Meer weten?
www.kaybojesen-denmark.com

Foto's?
Kay Bojesen