In Turnhout, provincie Antwerpen, valt deze zomer heel wat te beleven voor gezinnen met kinderen. Wij zetten de 18 leukste Γ©n meest kindvrie...

't Zomert in Turnhout

In Turnhout, provincie Antwerpen, valt deze zomer heel wat te beleven voor gezinnen met kinderen. Wij zetten de 18 leukste Γ©n meest kindvriendelijke activiteiten in Turnhout op een rijtje.

1. Op schattenjacht met vlieg door Turnhout
Vlieg verstopt zich in zeven schatkisten in Turnhout zowel in het centrum als de groene rand. Om ze te vinden, oefen je best je voelsprieten, want het thema is “Voel jij wat ik voel?” Op elke locatie is er een boeiend en gevarieerd parcours voor je bedacht met onverwachte voelprikkels. Kijken mag, aankomen MOET!

Op de eerste locatie die je bezoekt krijg je een stempelkaart die je overal meeneemt, vanaf 3 stempels kun je jouw kaart inruilen voor prijzen. Een extra stempel levert daarna nog een extra cadeautje op.
πŸ•’ tot 31 augustus
πŸ’Ά gratis voor kinderen tot 12 jaar, volwassenen moeten op sommige plaatsen betalen

2. Picknick op dinsdag
Tijdens de zomermaanden kun je elke dinsdag tussen 12 en 15 uur komen picknicken in Turnhout. Breng zelf je lunchpakket en dekentje mee en laat je verrassen door de gratis randanimatie.
🚩 in augustus: in de tuin van het Taxandriamuseum
πŸ’Ά gratis


3. Kinderen baas in de musea
De verschillende stedelijke musea van Turnhout, het Taxandriamuseum, het Begijnhofmuseum en het Nationaal Museum van de Speelkaart bieden op vaste tijdstippen toffe workshops aan waar nieuwe vaardigheden worden aangeboord.
πŸ•’ tot 31 augustus op vaste tijdstippen
πŸ’Ά prijs afhankelijk van activiteit
https://taxandriamuseum.turnhout.be/nl/content/516/met-je-kinderen.html-4 
https://begijnhofmuseum.turnhout.be/nl/content/516/met-je-kinderen.html
https://speelkaartenmuseum.turnhout.be/nl/content/540/met-je-kinderen.html 

4. Turnhout Kermis
Op de Grote Markt en het Warandeplein vind je meer dan 75 kermisattracties en kun je je naar hartenlust uitleven.
πŸ•’ van 10 t/m 23 augustus
πŸ’Ά prijs afhankelijk van de kermisattracties


5. Wandelzoektocht Turnhoutse stadsgidsen
Net zoals voorbije jaren kun je kiezen tussen ‘de dagtoerist’ en ‘de speurneus’. De dagtoerist is vooral bedoeld voor gelegenheidsbezoekers. Je werkt de tocht af in een dag en moet het niet al te ver gaan zoeken. Wil je een grotere uitdaging en vind je het niet erg om wat dieper te graven, dan is de speurneus jouw beste optie. Welke tocht je ook kiest, bij allebei is een aangenaam dagje Turnhout verzekerd. Voor de kinderen is er speciaal een kinderzoektocht opgesteld.
πŸ•’ tot 31 augustus
πŸ’Ά €7 per zoektocht voor volwassenen, hier kun je dan 2 kinderzoektochten gratis bij krijgen

6. Familiezoektocht
Terwijl de volwassenen op verkenning gaan met de stadswandeling, kunnen de kinderen zich uitleven met hun eigen zoektocht. Zij volgen dezelfde route, maar worden onderweg uitgedaagd om vragen op te lossen of aan de slag te gaan met doe-opdrachten.πŸ•’ het hele jaar door
πŸ’Ά €4 (inclusief Turnhoutse speelkaarten)

7. Raf&Otje binnenspeeltuin & brasserie
Bij goed weer is de beachbar geopend (tot 30 september 2018).
πŸ•’ van woensdag t/m zondag open van 10u tot 19u
πŸ’Ά toegang €9 tussen 85 en 155 cm, onder de 85 cm en volwassenen mogen gratis binnen

8. Speelbos Klein Engelandhoeve
300m van de Klein Engelandhoeve bevindt zich een speelbos, hier is ook een picknicktafel ter beschikking
πŸ•’ het hele jaar door
πŸ’Ά gratis

9. Propoptheater
Een professioneel theater met 10 medewerkers die in hun eigen theater ‘De Poppenzaal’ en op verplaatsing spelen. Er zijn ook af en toe workshops die doorgaan in ‘De Poppenzaal’    πŸ•’ Familievoorstellingen:
* van half september tot eind mei op zondag om 10u30 en op woensdag om 14u30
* tijdens de vakanties extra voorstellingen

10. Stadspark Turnhout
Het park is voor vele een aangenaam rustpunt langs de drukke ringlaan. Je kan hier het parcours van de fit-o-meter afleggen. Op regelmatige afstanden staan in het park toestellen opgesteld waarop je je fysische paraatheid kan testen of aanscherpen. Bij elk toestel vertelt een bordje welke oefening je wordt verondersteld te doen: strekken, springen, hangen,  trekken, het komt allemaal aan bod.

In het hoogseizoen rijden er ook de mini-stoomtreintjes, deze zijn voor jong en oud een manier om een deel van het park op een unieke manier te ontdekken.
πŸ•’ Het park is het hele jaar door geopend. De stoomtreintjes rijden vanaf de eerste zondag van april t/m het laatste weekend van september elke zaterdag, zondag en feestdag van 13 tot 18 uur.
πŸ’Ά kaartje 1 rit : € 0,90 – kaart voor 5 ritten : € 4,00 en kaart voor 10 ritten : € 7,00

11. Spannende speurtocht in Turnhout
Tijdens je zoektocht doorheen de stad Turnhout, volg je het hoofdpersonage Steve. De speurtocht bestaat uit twee delen: een historische zoektocht en een spannend detectiveverhaal. De historische zoektocht brengt je langs alle boeiende plekjes van Turnhout. Tijdens het traject van ongeveer twee uur lang leer je meer over de geschiedenis van Turnhout. Zelf word je ook aan het werk gezet: op elke locatie krijg je verschillende vragen voorgeschoteld. De zoektocht is gebaseerd op het laatste nieuwe detectiveboek van Hilde E. Gerard 'Moord bij kaartlicht'. Op die manier maak je op een heel andere manier kennis met Turnhout. 
πŸ’Ά altijd te verkrijgen bij Toerisme&UiT: € 5

12. Poppenwandeling
Hartenvrouw is verdwenen en je gaat haar tijdens deze spannende ontdekkingstocht achterna. Je komt terecht in een mysterieus verhaal van muggenblussers, heksen, historische veldtochten en ongelukkige burgemeesters ... Trek en duw de prachtige kar vol maffe spullen door Turnhout. Ontdek via poppenspel, theater, opdrachten en te gekke weetjes waar Hartenvrouw kan zitten. Hopelijk ben je net op tijd om haar te redden!
in groep van max. 25 personen
deelname kan vanaf 6 jaar (jongere kinderen in een gezin mogen ook mee)
πŸ•’ 3 weken op voorhand reserveren bij Toerisme & UiT
πŸ’Ά €100 per wandeling
Duur: 2 uur


13. Wandel en picknick in het Turnhouts Vennengebied
Bossen, weiden, akkers en vennen omarmen deze stad. Op tien minuten van het centrum vind je rust in een groene gordel. Vanaf de oevers van het kanaal Dessel-Schoten tot de Nederlandse grens. Een uniek decor voor een centrumstad in Vlaanderen. 
πŸ•’ het vennengebied is het hele jaar toegankelijk
πŸ’Ά gratis


14. Ponyhoeve
Vanuit de Ponyhoeve zijn er vele verschillende activiteiten. Zo heb je de Gelmelroute, dit is een fietsroute van 15km waarbij je onderweg 3 verschillende land- of tuinbouwbedrijven bezoekt en een hoeve-ijsje gaat eten. Deze route is onder begeleiding van een gids.
Het Boerenfluiterspad is een speels ontdekkings en doepad dat je laat kennismaken met het platteland en de land- en tuinbouw. De naam verwijst naar de tientallen fluitjes die je kunt maken van verschillende planten en bloemen die je op je weg vindt. Langsheen het pad werden verschillende installaties geplaatst waaraan enkele leuke opdrachten worden gekoppeld. Al spelend wordt er geleerd en geproefd van wat het platteland te bieden heeft. Er zijn verschillende lengtes van parcours afhankelijk van de leeftijd van de kinderen
Ook kan je doen aan rural caching, hierbij ga je 2 uur op zoek naar de schat die Napoleon verstopt heeft d.m.v. het gebruik van een GPS-toestelletje . Dan heb je ook nog het hoefijzergolf, neem die ongewoon ogende golfclub in handen en geniet met volle teugen van dit avontuurlijke spel met voortdurend veranderende obstakels als, beken, bomen en … paardendrollen. 
πŸ•’ alle activiteiten dienen 2 weken op voorhand gereserveerd te worden
πŸ’Ά Gelmelroute: € 8 per persoon als je zelf geen fiets hebt wordt er € 1 extra aangerekend
πŸ’Ά Boerenfluiterspad kan pas vanaf een groep van 20 personen, voor leerlingen van de lagere school is dit € 5 per persoon en voor leerlingen van de kleuterschool is dit € 4 per persoon.
πŸ’Ά Rural caching is ook vanaf 20 personen en dit is € 4 per persoon.
πŸ’Ά voor het hoefijzergolf is dit € 3 per persoon, met minimum 20 personen.

15. Zoekspel de Veenmol in het Vennengebied
Op tien plaatsen in het Vennengebied werden meerkeuzevragen verborgen. U vindt ze aan de hand van geocache-coΓΆrdinaten (of op het plan). Door de vragen goed te beantwoorden, verzamelt u gaandeweg de juiste letters om een codewoord te vormen. Maar ... een van uw
medespelers is de Veenmol. Hij/zij heeft de taak om ervoor te zorgen dat het geheime woord niet gevonden wordt. Op het einde van de wandeling is een doos verborgen, zoals bij een klassiek geocache-spel. Daar ontdekt u wie het spel wint: de spelers of de Veenmol.    ter reservatie in de Klein Engelandhoeve
πŸ’Ά gratis

16. Zwembad “Stadspark”
Zwembad Stadspark is een zwemparadijs met een sterk aanbod voor alle leeftijden. Er is een kinderwereld, een sport- en doelgroepenzone, een attractie- en welnesszone en een horecagedeelte.
πŸ•’ doorheen het jaar open op de openingsuren
πŸ’Ά tot 3 jaar: € 1
πŸ’Ά van 3 t.e.m. 15 jaar: € 4,30
πŸ’Ά van 16 t.e.m. 64 jaar: € 5,50


17. Mini-golf in het stadspark
De minigolf aan de stedelijke sporthal heeft 18 holes. Minigolf kan vanaf elke leeftijd gespeeld worden en materiaal is niet vereist. Je kunt alles ter plaatse huren. Hou rekening met de weersomstandigheden want de minigolf is niet overdekt.
πŸ•’ Van begin mei tot eind september geopend van 13 tot 21 uur, gesloten bij slechte weersomstandigheden en op feestdagen.
πŸ’Ά Voor mensen buiten Turnhout: -18 jaar: € 2, +18 jaar: €3

18. Stadsboerderij 
Bijenhal met uitleg door de imkers van De Rosse Bie. In de bijenhal wordt het verhaal gebracht over de bijen. De imker laat de kinderen proeven van verse honing en ze bezoeken met een bijenhoed ook de kasten in de bijenhal.

Composthal met uitleg door de Turnhoutse compostmeesters
De compostmeesters geven uitleg hoe je groenafval best kunt composteren en hoe dit terug kan worden ingezet in de tuin.

Een bezoek aan de zelfoogsttuin.
Stadsboeren Guy en Jeroen staan steeds klaar om een woordje uitleg te geven over de zelfoogsttuin die volgens de principes van Permacultuur worden onderhouden. Eerst krijg je een algemene uitleg en daarna mogen de kindjes de handen uit de mouwen steken in de tuin. 
Een koffer of rondleiding aanvragen kan via educatiestadsboerderij@detroef.be
Uitleg van één van de koffers door de medewerkers van de Stadsboerderij: €2,5/kind
πŸ’Ά Bijenhal: €10 voor 60 min (max 15 kinderen)
πŸ’Ά Compostmeesters: Gratis
πŸ’Ά Zelfoogsttuin: €50 voor 75 min (max 30 personen)
Gebruik keuken: Gratis, indien beschikbaar.


Foto's?
Turnhout