Donderdag 1 maart start de jaarlijkse Jeugdboekenmaand, met als thema ‘Wetenschap & Techniek’. Organisator Iedereen Leest wil met dit th...

Henk Rijckaert en Maureen openen Jeugdboekenmaand

Donderdag 1 maart start de jaarlijkse Jeugdboekenmaand, met als thema ‘Wetenschap & Techniek’. Organisator Iedereen Leest wil met dit thema non-fictie voor kinderen en jongeren extra onder de aandacht brengen.


Zangeres en presentatrice Maureen Vanherberghen en stand-upcomedian Henk Rijckaert zijn meter en peter. De hele maand lang zijn er in Vlaanderen en Brussel honderden activiteiten, waarbij leesplezier centraal staat. Op donderdag 1 maart is er een verrassend openingsmoment in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel.

De Jeugdboekenmaand is de jaarlijkse hoogmis van het leesplezier voor iedereen tussen 3 en 15 jaar. Een maand lang zetten scholen, bibliotheken, boekhandels, musea en culturele centra kinderboeken rond het thema centraal. ‘In tijden van slechte PIRLS-resultaten rond begrijpend lezen is het meer dan ooit belangrijk om volop in te zetten op leesplezier. Tijdens de Jeugdboekenmaand merken we dat alle partners er extra werk van maken om die boodschap mee uit te dragen, en met succes. Met een toegankelijk thema als 'Wetenschap & Techniek', dat ook een heel ander genre boeken in de kijker zet, hopen we ook aarzelende lezers meer over de streep te kunnen trekken', zegt
Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest.
Ook dit jaar heeft de Jeugdboekenmaand twee bekende gezichten als meter en peter. Stand-upcomedian en ervaren bricoleur Henk Rijckaert gaf ooit zelf nog les biologie en fysica en blijft geboeid door alles wat met techniek te maken heeft: ‘Ik ben als kind nooit een echt goede lezer geweest. Lezen kostte me moeite, en dan is het niet zo evident om naar een boek te grijpen. Ik zie dat ook bij mijn dochter: we houden er meer van om met onze handen bezig te zijn, om te tekenen en te knutselen. Maar nu ik ouder ben neem ik wel weer vaker een boek vast, non-fictie én fictie. En door voor te lezen aan mijn dochter ontdek ik al die geweldige kinderboeken opnieuw.


Meter Maureen experimenteerde er voor ‘Helden’ op Ketnet vrolijk op los en ging als kind vaak op ontdekking op het platteland: ‘Het is belangrijk om kinderen de boodschap te geven dat ze vooral dingen moeten uitproberen. Durf maar, falen is niet erg. In de wetenschap zijn er ook net heel veel zaken ontdekt doordat er iets is mislukt. Met lezen is dat net zo: ontdek maar, ga maar op onderzoek uit! Via boeken ontdek je de wereld.

Het campagnebeeld, met een juichende robot op een berg boeken, werd gemaakt door illustrator Peter Goes, die het veelgeprezen boek ‘Tijdlijn’ maakte. Hij zal tijdens de Jeugdboekenmaand zijn atelier een tijdje verhuizen naar het MIAT, het museum over industrie, arbeid en textiel in Gent.

De robot vormt ook de inspiratie voor de wedstrijd van dit jaar, waarin Henk en Maureen alle kinderen in een filmpje oproepen om zelf een boekenrobot te bouwen. Aan het einde van de Jeugdboekenmaand kiezen ze er de mooiste, de grootste en de meest originele robot uit. Die worden beloond met een verrassingspakket van boeken en boekencheques.

Met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren vinden er tijdens de Jeugdboekenmaand meer dan 1000 auteurslezingen plaats in o.a. scholen, bibliotheken en culturele centra. Voor veel jeugdauteurs en -illustratoren is de Jeugdboekenmaand dan ook de drukste tijd van het jaar. Op zaterdag 24 maart is er voor de derde keer ook een Kinderboekendag, waarbij bijna 50 auteurs naar meer dan 20 boekhandels trekken om er kinderen te verwennen met een vertel-, voorlees-, signeer- of illustratiesessie. Op die manier willen jeugdauteurs het belang van kinderboeken én de kwalitatieve (kinder)boekhandel extra in de verf zetten.

Jeugdboekenmaand loopt van 1 tot 31 maart 2018.

 

Meer weten?
www.jeugdboekenmaand.be

Foto's?
Foto Henk en Maureen: (c) Michiel Devijver
Affiche: Peter Goes en Kris Demey