Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. Gisteren ging EARLY MAN, de nieuwste familiefilm uit de studio van Wallace & Gromit, Ch...

Een prehistorisch potje voetbal

Het stenen tijdperk versus het bronzen tijdperk. Gisteren ging EARLY MAN, de nieuwste familiefilm uit de studio van Wallace & Gromit, Chicken Run en Shaun The Sheep, in première in de Vlaamse zalen. Getest op kinderen was erbij.

2 dinosaurussen in een vurig gevecht. Holbewoners liggen op de loer, wanneer plots een meteoor recht op de aarde afgevlogen komt. (Lore kwam snel op mijn schoot klimmen tijdens de spannende intro van de film.) De aarde wordt geraakt. De dinosaurussen sterven. En de holbewoners... die spelen een partijtje voetbal met het hete bolletje dat overblijft van die gigantische meteoor. Enkele eeuwen laten rocken holbewoner Dug en zijn stamgenoten de steentijd. Dug komt terecht in de bronstijd. Grappig om te zien hoe hij nooit eerder een wiel of een pan van brons zag. De vallei wordt al snel aangevallen door de machtige Lord Nooth en zijn stam uit de bronstijd. Samen met zijn vriend Zwijnkop bedenkt Dug een plan om zijn thuis te redden. Een prehistorisch potje voetbal tussen de twee stammen zal bepalen wie de vallei zal veroveren.

 
We zijn getuige van de spannende match waar deze keer écht veel van afhangt. En die match wordt niet helemaal eerlijk gespeeld. Bij gelijkstand, kroop Elien op het puntje van haar stoel. Bleef het gelijk? Of zou er in de laatste momenten van de wedstrijd (én van de film) toch nog een goal gemaakt worden? Spannend!

De karakters zijn allemaal handgemaakt in klei, indrukwekkend! Early Man is een productie van Aardman Animations, een studio die vaak klei-stop-motion-animaties maakt. De film is dus een aaneenschakeling van foto's. Door die foto's in een bepaalde snelheid achter elkaar te plaatsen, krijg je bewegend beeld. Ontzettend tijdrovend en dat geeft de film net dat tikkeltje meer. 


Onze favoriete figuren? Elien was fan van de spelleider, een louche figuur. Lore vond het vriendinnetje van Dug het leukst. En ik, ik vond Dug zelf wel heel erg schattig. Deze holbewoners zien er helemaal uit zoals kinderen een holbewoner zouden tekenen. De lange haren, de grote neuzen, gigantische mond met reuzetanden, ... We kregen een kleikit mee om de hoofdpersonages zelf na te maken. Dat is een opdrachtje voor aankomende Krokusvakantie. En zouden we er dan ook in slagen om met ons kleifiguurtje een klei-stop-motion-animatie te maken? We gaan de uitdaging aan, Dug!Early Man heeft een beetje van alles: spanning & humor, vriendschap & rivaliteit, steentijd & bronstijd, sport & spel. Deze komedie die zich afspeelt in het begin der tijden is een aanrader voor de komende Krokusvakantie!


Foto's?
eOne

Meer weten?
https://kinepolis.be/nl/films/early-man
https://youtu.be/5z6gw1_ipzI

https://youtu.be/twbMIupxZbk