Ewa ja, het jaar zit er weer op. Het is voorbijgevlogen. We maken ons klaar voor 2018. ‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar 2017 gewor...

Ewa ja is Kinderwoord van het jaar

Ewa ja, het jaar zit er weer op. Het is voorbijgevlogen. We maken ons klaar voor 2018. ‘Ewa ja’ is het Kinderwoord van het jaar 2017 geworden: het meest bijzondere, populaire, kortom het favoriete woord van de Vlaamse kinderen in het voorbije jaar.


Maar liefst 247.018 kinderen brachten hun stem uit en kozen ewa ja uit een shortlist van vijf populaire kinderwoorden.

Ewa ja betekent zoveel als awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van. Zoals bijvoorbeeld in de zin: ‘Het leven is niet eerlijk, ewa ja’. Het woord werd vooral bekend door het gelijknamige liedje van het Antwerpse rappersduo SLM.
Ewa ja was het populairste met 33% van de stemmen. Ewa ja is een woord dat een zeker ongenoegen uitdrukt, maar ook vastberadenheid en hoop. Dat is ook de boodschap van het gelijknamige liedje, een aanklacht tegen discriminatie en racisme.

De keuze voor Ewa ja als Kinderwoord van het jaar toont andermaal hoe kinderen en jongeren op een speelse, creatieve en dynamische manier omgaan met taal, hoe ze beïnvloed worden door de media en hoe ze het taalgebruik van rolmodellen oppikken.

Ruud Hendrickx, taaladviseur van de VRT én Vlaams hoofdredacteur van Van Dale: “Ik vind het belangrijk dat kinderen taal leren kennen als iets waar ze creatief mee bezig kunnen zijn. Een levend iets, waar ze zelf mee aan de slag kunnen. Al of niet met de hulp van andere jongeren naar wie ze opkijken.

De andere woorden op de shortlist waren:
* Cutie: schatje, bijvoorbeeld: Mijn vriendin heeft een nieuwe kat, wat een cutie!
* Wajo: in Nederland is het straattaal voor ‘heey, hoe gaat het met jou?’, in Vlaanderen gebruiken vele kinderen het om verbazing uit te drukken, zowel positief als negatief. Dan krijgt het de betekenis van ‘amai’. Bijvoorbeeld: Wajo, heb je dat gezien? Of Wajo, het regent keihard!
* Saai: vervelend, bijvoorbeeld: X heeft een nieuwe song. Saai!
* episch: geweldig, fenomenaal, bijvoorbeeld: Die film was episch!
Het was de zevende keer dat Ketnet op zoek ging naar het Kinderwoord van het Jaar. Sinds 2012 werkt de kinderzender daarvoor samen met Van Dale. De vorige kinderwoorden van het jaar waren dab (dansmove gebruikt als juichbeweging) in 2016, beire (cool, geweldig, fantastisch) in 2015,  OMG (Oh My God) in 2014, yolo (you only live once) in 2013, kingsize (super) in 2012 en boeieeeuhh! (saai) in 2011.

Het Kinderwoord van het Jaar is een samenwerking van Ketnet met Van Dale en De Jommekeskrant.Foto's
(c)VRT