Voorbije weekend werd JEF feestelijk gelanceerd. JEF, het gloednieuwe aanspreekpunt voor iedereen die in Vlaanderen te maken heeft met jeugd...

Gruwelijke Rijmen, moet je zien!

Voorbije weekend werd JEF feestelijk gelanceerd. JEF, het gloednieuwe aanspreekpunt voor iedereen die in Vlaanderen te maken heeft met jeugd en film, verwelkomde zowel kinderen als filmprofessionals in het Antwerpse Zuiderpershuis. En de lancering? Die gebeurde in stijl met de nieuwste film Gruwelijke Rijmen.

Grootmoeder stapt een cafeetje binnen. Ze gaat er een lekkere kop warme koffie drinken voor ze gaat babysitten op de twee kinderen van Roodkapje. Even later stapt ook de Grote Boze Wolf datzelfde cafeetje binnen. Hij gaat bij grootmoeder aan tafel zitten. Ze beginnen te praten...


...over Roodkapje, Sneeuwwitje, de Drie Biggetjes, Assepoester en Jaap en de Bonenstaak.

Elien en ik dachten dat we deze sprookjes door en door kenden. Maar nee hoor, we kennen blijkbaar enkel de opgekuiste versie. De versie van Roald Dahl, die kenden we nog niet. En wat zijn we blij dat we ook deze kant van het verhaal hebben leren kennen.

Sneeuwwitje en Roodkapje worden beste vriendinnen. Lusten wolven liever biggetjes, grootmoeders of kleine kinderen? Jacob is verliefd op zijn buurmeisje Cindy, maar zij heeft een oogje op de prins. En waar komt die gigantische bonenstaak in Jacobs tuin plots vandaan? Onder het alziend oog van de boze wolf  lopen sprookjesfiguren elkaar voortdurend voor de voeten.


De verfilming van Roald Dahls ‘Gruwelijke Rijmen’ brengt een hele parade sprookjesfiguren bij elkaar in een ingenieus verhaal voor alle leeftijden. De rijmen zijn poëtisch én hilarisch, ondeugend én verrassend, ontroerend én grappig, schattig én gewaagd, lief én angstaanjagend.

Halverwege kwam Elien op mijn schoot zitten.  
"Ben je bang?"
"Nee, bij jou is het gewoon gezelliger."
"(Jaja...)"

De animaties zijn ontzettend mooi gemaakt: kleurrijk, schattig en lief. Ze maken van deze animatiefilm een must-see-film! Zo mooi om te zien: voor jong én oud. Elien had na de film 2 mededelingen voor mij:
"Wanneer gaan we de film nog een keer zien, samen met zusje dan?"
"Kunnen we deze week naar de bib om het boek te gaan halen?"


De film duurt iets langer dan een uur (1 uur en 5 minuten). En die mocht best nog wat langer duren. Het verveelt op geen moment. De sprookjes worden verweven tot een spannend verhaal. De rijmen houden het luchtig en pittig. Twee van de drie Duitse regisseurs gaven na de film een korte toelichting. Enkel het sprookje van Goudlokje (dat wel in het boek voorkomt) werd niet in de film geïntegreerd. Wel lieve regisseurs, Elien en ik hadden het niet erg gevonden (echt niet) om nog 25 minuutjes langer te blijven zitten om ook Goudlokje te zien passeren.

Wil je zelf gaan kijken? Dat kan, want vanaf woensdag 1 november is Gruwelijke Rijmen te zien in enkele bioscopen.Meer weten?
https://www.jeugdfilm.be/beleef-film/thuis/gruwelijke-rijmen

Foto's?
JEF