Arne Ryckoort (8 jaar) uit Wielsbeke (West-Vlaanderen) is de winnaar van de wedstrijd ‘Gevraagd: monumentenwachter in wording’ van het Provi...

Oude liefde. Zorgen voor erfgoed

Arne Ryckoort (8 jaar) uit Wielsbeke (West-Vlaanderen) is de winnaar van de wedstrijd ‘Gevraagd: monumentenwachter in wording’ van het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Hij mag, samen met zijn vriendjes, mee op pad met Monumentenwacht Oost-Vlaanderen voor een inspectie tot op de zolder en op de toren van de kerk van Poesele (Nevele). 

Arne won dit spannende avontuur door in de tentoonstelling ‘Oude Liefde. Zorgen voor erfgoed’ zoals een echte monumentenwachter een dak te beklimmen. Deze expo en bijbehorend kinderpakket worden nu verlengd zodat ook andere kinderen hun kans kunnen wagen.

"We willen belangstelling en enthousiasme voor erfgoed van jongsaf aan aanwakkeren, zeker nu de Provincie Oost-Vlaanderen sterk inzet op onroerend erfgoed.  Arne die op pad gaat met onze monumentenwachters, dat wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring", zegt gedeputeerde Jozef Dauwe, bevoegd voor erfgoed.
 


"In de vakantie waren wij op zoek naar iets leuks en interessant om te doen samen met de kinderen en zo kwamen we uit bij het Erfgoedcentrum. Op de website hadden we gelezen dat de tentoonstelling interactief was en de kinderen opdrachten moesten vervullen. De tentoonstelling was zeker en vast op maat van kinderen en dit zorgde voor een hele leuke ervaring zowel bij ons als bij de kinderen. Onze Arne is soms een echte acrobaat, dus een dagje op pad met een monumentenwachter zal hij zeker en vast super vinden", vertelt

Nathalie Van Hauwaert, de mama van Arne.

Ook zin? Goed nieuws: de tentoonstelling met bijbehorend kinderprogramma en wedstrijd is gratis toegankelijk en wordt verlengd tot en met Open Monumentendag op zondag 9 september 2018. Volwassenen en kinderen ontdekken er samen op een interactieve manier hoe vrijwilligers en overheden zorgen voor het onroerend, varend en archeologisch erfgoed van onze provincie. Je kruipt er in de huid van monumentenwachter, archeoloog en molenaar. Net voor elke schoolvakantie wordt een winnaar getrokken, dus waag zeker nog je kans in de tentoonstelling. Bijvoorbeeld nu al in de herfstvakantie.
Meer weten?
http://www.oost-vlaanderen.be/public/cultuur_vrijetijd/cultuur/erfgoedcentrum/tento/8713.cfm

Foto's?
Persdienst Oost-Vlaanderen