We waren er al eerder eens voorbij gefietst. Die grote rode figuren voor het Abdijmuseum in Koksijde. Maar wie of wat die figuren waren, dat...

Terug naar de middeleeuwen

We waren er al eerder eens voorbij gefietst. Die grote rode figuren voor het Abdijmuseum in Koksijde. Maar wie of wat die figuren waren, dat wisten we eigenlijk niet goed. Tot een tijdje terug. Toen bezochten we het museum en de bijhorende Playmobil Expo.

De mooie tuin leidde ons naar de opgravingen van de Duinenabdij. Onderweg kwamen we verschillende volksspelen tegen. We speelden 3 middeleeuwse volksspelen: kegelen, bollen en nog eentje. Je kan er vrij spelen. Het enige wat gevraagd wordt, is om het materiaal te verzorgen en aan het einde van je spel terug goed op te bergen in de voorziene opbergruimte.

Na een aantal spelletjes, stapten we verder naar de overblijfselen van de Duinenabdij. Na opgravingen en grondige restauraties kan je vandaag het grondplan van de vroeger abdij bewonderen. Elien en Lore waren erg geïnteresseerd in de ruïnes.
"En waar sliepen ze dan?"
"En waar was het toilet?"
"En waarom was het hier zo groot?"
"En waar zijn die mensen nu?"
"En hoe zijn die doodgegaan?"

Een aantal van de vele vragen konden we beantwoorden op basis van de informatieborden op het terrein. Een aantal antwoorden moesten we schuldig blijven. Maar we beloofden de meisjes om in het museum zelf op zoek te gaan naar die antwoorden.



In het museum werden we ontvangen door een imposant figuur. Hij leek net echt. Lore was niet helemaal op haar gemak en wilde snel verder. Papa en Elien luisterde naar het verhaal van de strijder.


In de filmzaal bracht de kortfilm 'Ten Duinen' ons terug in de tijd. Tienermeisje Joke belandt tijdens een schoolreis onverwacht in de 14de eeuw. Samen met Joke ontdekken we het leven in de abdij. De kortfilm duurt 23 minuten. En de meisjes hebben 23 minuten geboeid gekeken. De film is wat gedateerd. Dat merk je vooral aan de kleding van de tieners die op schoolreis gaan. Dat neemt niet weg dat de boodschap wel sterk blijft: hoe leefden de monniken zoveel jaren terug. Wat vooral bleef hangen bij de meisjes?
"Ze zien elkaar zitten op het toilet en gebruiken geen wc-papier."
"Ze eten vieze dingen."
"Ze slapen allemaal in dezelfde kamer."


Na de film ontdekten we het museum. We ontdekten hoe het was om te leven in de middeleeuwen. Hoe was de dagindeling? Wat aten de mensen? Wat deden ze in hun vrije tijd? Welke functies en rangen waren er binnen de abdij? ...

Het museum is erg interactief. We speelden een ganzenbord. Hier en daar zijn computerschermen met meer informatie. En soms loop je een monnik tegen het lijf. Ook zij leken levensecht, vond Lore.  


Op de bovenverdieping bevond zich de tijdelijke Playmobil-expo "Idesbald leeft". In zes historische scenes ontdek je de herdenking van abt Idesbald. Aan de zes scenes hangt telkens een verrekijker om het schouwspel in detail te kunnen bekijken. En dat was nodig om de zoektocht van Vlieg op te lossen. Aan de hand van 6 opdrachten vonden we het codewoord. Daarmee konden we op zoek naar de verstopplaats van de schatkist. En uit die schatkist konden we een kleine beloning nemen. Nog tot zondag 10 september kan je deze expo bezoeken.


Zelf een bezoek aan het Abdijmuseum plannen? Kijk dan zeker even op de website naar de talrijke activiteiten:
* Family@TenDuinen: elke woensdag in de zomervakantie is er een activiteit voor de hele familie.
* Pluis in het museum (4 tot 6 jaar): Pluis de Muis en Pol de Mol leiden de jongste kinderen met creatieve opdrachtjes rond in het abdijmuseum.
* Supervlieg-gezinszoektocht
* Beklim de Zuid-Abdijmolen
* Virtual Reality beleving: je komt nog dichter bij het verleden. Eind 2017 pakt het museum uit met deze nieuwe beleving.

Een standaard ticket kost € 7. Kinderen tot 7 jaar krijgen gratis toegang. Jongeren van 7 tot 18 jaar en studenten betalen €2.




Meer weten?
http://tenduinen.be