Het zou niet mogen... maar toch hebben onze kinderen al heel wat zorgen aan hun hoofd. En vaak komen die net voor het slapengaan naar boven....

Pomm maakt écht deel uit van onze klas

Het zou niet mogen... maar toch hebben onze kinderen al heel wat zorgen aan hun hoofd. En vaak komen die net voor het slapengaan naar boven... Hoe gaan we daar mee om? We kunnen onze zorgen neerschrijven en ze laten opeten? Gek idee? Nee hoor, de klas van juf Natacha vindt dat helemaal geen gek idee! Zij kregen een zorgenvriendje om uit te testen.


"Toen ik Pomm kreeg, wist ik niet meteen hoe de kinderen op zijn komst zouden reageren. Ik vertelde hen wel een paar dagen op voorhand dat we een nieuwe vriend in de klas zouden krijgen. Een 'zorgenvriendje' met Pomm als naam. Meteen kwam een gesprekje op gang over 'zorgen' hebben. Al gauw werd duidelijk, en dat is meteen ook de reden waarom ik hem graag wou testen, dat sommige kinderen opgelucht adem haalden bij het horen van de werking van Pomm", vertelt Juf Natacha.


SORGENFRESSER-knuffels zijn gespecialiseerd in het eten van zorgen. Hoe het werkt? Kinderen doen hun geschreven of getekende zorgen eenvoudigweg in de mond van hun zorgenvriendje en sluiten de rits. Dit lost het probleem niet op, maar er is een eerste stap naar zich beter voelen, nu de zorgen veilig achter de rits zijn opgesloten. Leerkrachten of ouders die een tekening of briefje in de mond van een zorgenvriendje vinden, krijgen zo de kans om met hun kind over de zorgen te praten waar ze anders misschien niet eens weet van hadden.

"Spijtig genoeg leven er wel wat zorgjes in de klas. Ik heb een aardige mix aan culturen en karakters. Allemaal met hun eigen verhaal proberen ze hun plek in de klas op te eisen. Dit lukt soms vlotjes, als échte dikke vrienden... maar met momenten stapelen de 'ruzies' elkaar op. Los daarvan, heb ik best een hoop kinderen met elk hun eigen zorgen en rugzak vol ervaringen die deze zorgen alleen maar voeden."


Pomm was nieuw in de klas. Maar hij werd meteen aanvaard en opgenomen in de groep. Oef! "Ze mochten hem eens aaien en telkens ze aan de beurt wilden komen om te spreken in de zithoek, mochten ze Pomm even vasthouden. Dit bij wijze van 'spreekstok', maar dan nu als 'spreekpop'. De kleur vonden ze leuk en enkele kinderen hadden Pomm al op de reclame gezien op televisie. Ikzelf kende hem totaal niet, maar kinderen en televisie zijn soms onlosmakelijk met elkaar verbonden tegenwoordig."
 
"Ik heb alle kinderen als eerste opdracht meegegeven dat ze een zorgje moesten opschrijven die ze nu hadden of ooit gehad hadden. Thuis, in de familie, onder hun vrienden, in de klas of elders. Tot mijn verbazing namen ze deze opdracht serieus. Ze moesten het briefje zo klein mogelijk opplooien. Eén voor één stopten ze hun eerste briefje in de mond van Pomm." Juf Natacha zorgde er vervolgens zelf voor dat op geregelde tijdstippen de zorgenpapiertjes verorberd werden. "Zo konden de kinderen dit écht ervaren als het 'verdwijnen' van HUN zorgen. Ze gingen dan ook af en toe controleren of het buikje van Pomm terug verkleinde."


In de klas werd de afspraak gemaakt dat iedereen die daar nood aan had, 's morgens bij het uitladen van de boekentassen of 's avonds bij het inladen een briefje mocht komen halen. "Ze hebben dan tijd genoeg om een zorg op te schrijven, als ze daar graag van af wilden. Het mochten ook eigenaardige dromen zijn, zaken van thuis, al wat ze kwijt wilden! En... geleidelijk aan maakten sommige kinderen hier af en toe gebruik van."

 
Pomm is nog vrij nieuw in de klas, maar al waanzinnig populair! "Ik heb een soort beloningssysteem met punten in de klas. Ze kunnen uit onverwachte hoek een goed punt verdienen. Dat kunnen ze in hun pennenzak bewaren. Met die goede punten kunnen ze allerlei zaken 'betalen', bij wijze van spreken. Zo kunnen ze ook een knuffeltje voor 1 dag op hun bank zetten. Er zijn er die graag Pomm bij zich hebben en dus goede punten inleveren om Pomm op hun bank te mogen houden voor 1 dag."


"Het feit dat er af en toe een briefje in verzeild geraakt en dat sommige kinderen hem graag bij zich houden, geeft mij het gevoel dat ze hem er écht graag bij hebben. Ze houden hem ook in het oog, als ik hem eens van plaats heb verzet of wat dan ook." Pomm is volgens juf Natacha een echte meerwaarde voor verschillende kinderen. "Het is niet evident om tegen een volwassene of klasgenoot te vertellen waar je mee zit. Ik heb ook minder talige kinderen. Zij tekenen dan hun zorgen in plaats van te schrijven. Kinderen hebben nood aan allerlei mogelijke kanalen om hun zorgen te uiten. Het is fijn dat zulke kleine hulpmiddelen als dit zorgenvriendje bestaan. Ze weten dat hun zorgen de klas niet uitgaan, dat niemand ze te weten komt. En als ze willen dat ik het ook lees, geven ze het eerst stiekem aan mij en mag ik het in zijn buik stoppen. Leuk toch?! Zo zie je maar.. Pomm maakt écht deel uit van onze klas!"


Heb je zelf ook zorgen? Dan is dit zorgenvriendje een ideale vriend voor jou!

1. Kies het zorgenvriendje uit dat het best bij je past: Ed, Saggo, Biff, Schnulli, Om, Polli, Ernst, Rumpel, Sepp, Enno, Gump, Frula, Bill, Betti en Flint. 
2. Teken je zorgen of schrijf ze op.  
3. Stop ze in de mond. 
4. Sluit de rits. Dat lucht op! 
Zo simpel is het...

De zorgenvriendjes zijn vanaf 16,99 euro te koop bij heel wat speelgoedwinkels.


Meer weten?

http://sorgenfresser.com/nl