Van zaterdag 16 tot en met zaterdag 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. 'Opvoeden in je buurt' is het centrale thema van 2...

Week van de Opvoeding

Van zaterdag 16 tot en met zaterdag 23 mei vindt de Week van de Opvoeding plaats. 'Opvoeden in je buurt' is het centrale thema van 2015. Je doet het samen met de hele buurt: met andere volwassenen, kinderen, professionals, vrijwilligers en buurtbewoners. Iedereen bouwt mee aan een omgeving waar het goed is om op te voeden en op te groeien.


Opvoeden is niet enkel de verantwoordelijkheid van ouders, maar van heel onze samenleving. Dat spreekt voor zich: een kind opvoeden doe je immers niet tussen vier muren. Opvoeden betekent net dat we kinderen en jongeren begeleiden om hun plek te vinden in onze maatschappij. Dat we hen kansen bieden om verschillende mensen te ontmoeten, plekken te ontdekken en talenten te ontplooien. Als gezin ben je op uiteenlopende fronten bezig om een veilige, stimulerende omgeving te creëren voor je kind. Ouders en kinderen komen op heel veel plaatsen: de supermarkt, de school, het sportplein, de bibliotheek, de jeugdbeweging, de kinderopvang, de dokter, het gemeentehuis, …  Er zijn dus heel wat personen betrokken bij de opvoeding: familie, leerkrachten, jeugdwerkers, vrienden, buren,…  Dat is zo bij kleine kinderen, maar ook als je een tiener in huis hebt. Allemaal samen zorgen we voor een omgeving waar het goed is om op te voeden en op te groeien.
 

 
Natuurlijk heb je als ouder een speciale rol in de opvoeding van je kind. Jij bent de eerste persoon om je kind te steunen, te stimuleren en te sturen. Om grenzen te stellen, normen en waarden over te brengen en interesses te prikkelen. Maar als ouder sta je er niet alleen voor.

Praten over opvoeden, kan deugd doen. Je kan ideeën en informatie uitwisselen, horen hoe andere ouders het aanpakken of je hart eens luchten. Er is geen reden om te aarzelen om anderen aan te spreken over opvoeden: elke ouder heeft af en toe vragen of twijfels. Niemand raakt ooit uitgeleerd over opvoeden.

Ook kinderen en jongeren hebben een eigen inbreng in het opvoedproces. Ze hebben elk unieke persoonlijkheden, noden en dromen. Ze leren van elkaar, gaan in interactie met volwassenen en ontwikkelen hun eigen kijk op dingen. Kinderen en jongeren beïnvloeden actief welke mogelijkheden en uitdagingen de opvoeding brengt.

Als ouder kan je op verschillende manieren initiatieven rond opvoeden stimuleren of op touw zetten. Je zoekt vakantieactiviteiten voor je kind en je merkt dat andere ouders met dezelfde vraag zitten? Goed mogelijk dat er in je buurt een organisatie bestaat die gezinnen wil ondersteunen, aan wie je je nood kan signaleren. Of misschien kan je samenwerken met andere ouders, buurtbewoners of jeugdwerkers om activiteiten te organiseren. Door de ideeën en talenten van kinderen, jongeren, ouders, burgers, vrijwilligers en professionals te bundelen, komen we tot initiatieven die afgestemd zijn op de vraag van gezinnen en die tegemoet komen aan de specifieke noden van een wijk.




Van 16 tot 23 mei zijn er in heel Vlaanderen en Brussel talloze activiteiten voor kinderen, jongeren en ouders. Op de kalender op www.groeimee.be kan je opzoeken wat er in jouw buurt te doen is. De activiteiten zijn erg uiteenlopend. Enkele voorbeelden:
- workshop EHBO bij kinderen
- Ruzie in huis!
- Moeilijke eters
- Oefenschool voor eenoudergezinnen na scheiding 
- Omgaan met boosheid en woede bij kinderen met adhd
- Opvoedingsontbijt
- Help, mijn tiener zit online
- Opvoeden van pubers: moeilijk, maar niet onmogelijk
- Positief opvoeden van drukke kinderen
- Alles over het potje
- ...