Heerlijk, die eerste lentezon! Maar vergeet je niet te smeren? Niet de warmte, wel de uv-index bepaalt wanneer je moet smeren. De #smeerem-c...

#smeerem!

Heerlijk, die eerste lentezon! Maar vergeet je niet te smeren? Niet de warmte, wel de uv-index bepaalt wanneer je moet smeren. De #smeerem-campagne 2022 ging van start met meter Goedele Liekens en peter Seppe Smits.


Ook op koudere dagen kunnen zonnestralen gevaarlijk zijn voor een onbeschermde huid. Dat komt omdat het de stand van de zon is, en niet de warmte die je voelt die haar kracht bepaalt, en zo ook het moment waarop je moet smeren. Vlaams minister van Sport Ben Weyts, Gezond Sporten, UZ Brussel, de VUB, Stichting tegen Kanker en Sport Vlaanderen lanceerden onlangs opnieuw de #smeerem-campagne: 

1. Zoek de schaduw op.

2. Draag een T-shirt.

3. Gebruik factor-50-zonnecrème.

4. Check de uv-index.

Nieuw in de jaarlijkse #smeerem-campagne is de aandacht voor de uv-index. Dat is een getal dat het effect van de sterkte van de zonnestraling op de onbeschermde huid weergeeft. Dat getal is de richtlijn die je moet volgen als je je huid wil beschermen, niet de warmte. Te veel mensen verwarren warmte met de kracht van de zon, terwijl het de stand van de zon is die de kracht van haar stralen bepaalt. Die kracht kan op een koele dag sterker zijn dan op een warme dag.

 De gezondheid van onze jonge sporters is enorm belangrijk’, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. ‘Samen met een tiental buitensportfederaties en hun topsporters smeren we deze campagne breed uit, zodat we iedereen bewust maken van het belang van op tijd en voldoende te smeren.

Uv-stralen zijn onze grootste vijanden in de strijd tegen huidkanker’, vult Frank Pauwels aan, dokter en voorzitter van Gezond Sporten. ‘Buitensporters moeten zich daartegen beschermen op basis van de uv-index.

Op 21 juni staat de zon op haar hoogste punt, dat is wetenschappelijk gezien de gevaarlijkste dag van het jaar. Het zijn de uv-stralen die kanker veroorzaken, en waartegen je je moet beschermen. Zowat elk weerbericht vermeldt ondertussen overigens netjes de uv-index. Zelfs op een standaard-smartphone-weerapp kan je ze terugvinden. Vanaf uv-index 3 bescherm je best je huid. Met die sterkte van de zon kan je ervan uitgaan dat je onbeschermde huid verbrandt na een halfuur. Met een uv-index van 5 of 6 is dat al na een 20-tal minuten het geval.

Goedele Liekens: ‘De huid van jonge kinderen is extra kwetsbaar voor de schadelijke uv-stralen. Als je op jonge leeftijd een zware zonnebrand oploopt, is je risico op huidkanker op latere leeftijd veel groter.

Seppe Smits: ‘Als sporter moet je ervoor zorgen dat zonnecrème een deel is van je vaste sportuitrusting. Zeker als je op het water zit of in de bergen, want dan gaan de uv-stralen extra weerkaatsen. Dat is superbelangrijk.’

 
Meer weten?

https://www.sport.vlaanderen/