Van 20 tot 28 november 2021 is het Voorleesweek. Organisator Iedereen Leest roept iedereen met de slogan 'Eén kwartier, elk kind, elke d...

Eén kwartier, elk kind, elke dag

Van 20 tot 28 november 2021 is het Voorleesweek. Organisator Iedereen Leest roept iedereen met de slogan 'Eén kwartier, elk kind, elke dag' op om elke dag minstens een kwartier voor te lezen.

 

Elke dag een kwartier voorlezen kan echt een verschil maken in het leven van een kind. Daarom doet Iedereen Leest een oproep aan iedereen - ouders, grootouders, leerkrachten, bibmedewerkers, kinderbegeleiders ... - om extra in te zetten op voorlezen - tijdens Voorleesweek, maar ook nadien. Uit de voorleespeiling die Iedereen Leest in 2020 liet uitvoeren, blijkt dat 57 procent van de ouders dagelijks voorleest aan kinderen van 2 tot 5 jaar. Bij jongere en oudere kinderen gebeurt dat minder. Dat percentage mag dus zeker nog stijgen.


Sylvie Dhaene, directeur van Iedereen Leest, motiveert: 'Het voorleesmoment is niet alleen het leukste kwartiertje van de dag, maar misschien ook wel één van de belangrijkste. Uit onderzoek blijkt dat kleuters die minstens 15 minuten per dag worden voorgelezen, het niet alleen beter doen op het vlak van taalontwikkeling en woordenschat, maar later op school ook beter scoren op wiskunde. Regelmatig voorlezen heeft dus meerdere voordelen.'

Wie de uitdaging aangaat om elke dag voor te lezen, kan zich registreren op www.voorleesweek.be en zo kans maken op een boekenpakket. Deelnemers krijgen ook een gratis afvinkkalender cadeau.

Ook Eén en Lang Zullen We Lezen roepen breed op om voor te lezen en zo lid te worden van De voorleesclub. Op VRT NU kan je filmpjes bekijken waarin bekende voorlezers voorlezen aan kinderen, neefjes, nichtjes, vrienden... met de geanimeerde illustraties als decor. Wie zelf een voorleesfilmpje maakt, kan dat insturen en zo kans maken op het bezoek van een bekende voorlezer.


Tijdens Voorleesweek vinden er honderden publieke en besloten activiteiten plaats. Een overzicht van de publieke activiteiten vind je op www.voorleesweek.be/agenda. Ook tijdens Kunstendag voor Kinderen op zondag 21 november zijn er activiteiten rond lezen, voorlezen en illustratie. De drie ouderkoepels (GO! ouders, KOOGO en VCOV) organiseren ook opnieuw een Grote Voorleesdag, waarbij ze scholen oproepen om tijdens Voorleesweek (groot)ouders uitnodigen om (digitaal) te komen voorlezen.

Voor wie voorleesinspiratie zoekt, voorziet Iedereen Leest boekentips voor kinderen en jongeren tussen 0 en 15 jaar op www.voorleesweek.be/boekentips.

 

 

Meer weten?

https://www.voorleesweek.be/