Prentenboek ‘Kiki en Olaf’ helpt anderstalige ouders met voorlezen in het Nederlands. Het boek is gebaseerd op twee theaterproducties die ac...

Proefkonijn gezocht: Prentenboek ‘Kiki en Olaf’

Prentenboek ‘Kiki en Olaf’ helpt anderstalige ouders met voorlezen in het Nederlands. Het boek is gebaseerd op twee theaterproducties die actrice Sara Pieters voor kinderen maakte. Dankzij eenvoudige taal en extra voorleestips kunnen kinderen en ouders die Nederlands leren nu samen oefenen.


Sara Pieters maakte voor ‘Theater van A tot Z’ al twee theaterproducties voor kinderen: ‘SNIF!’ (2013) en ‘Kiki en de verdwenen letters’ (2015). Ze schreef telkens zelf de tekst én de liedjes. De voorstellingen hadden veel succes in scholen en bibliotheken, zowel bij Nederlandstalige kinderen als bij anderstalige kinderen die nog Nederlands aan het leren zijn. Sara speelde de voorstellingen niet alleen in België, maar ook in Nederland en in New York. ‘Kiki en de verdwenen letters’ speelde ze zelfs meer dan 300 keer. En nu heeft ze dus op basis van haar theaterproducties een prentenboek gemaakt, met illustraties van vormgever Jens Dawn.

Sara Pieters: ‘Het personage Kiki wil jonge kinderen enthousiast maken voor letters en boeken. Dat doet ze samen met haar beste vriend, Olaf de boekenwurm. Met dit boek wil ik net zoals met mijn theaterproducties taalprikkels geven aan jonge kinderen, zelfs als ze nog niet zo goed Nederlands kennen. Het boek stimuleert hun verbeelding en maakt hen nieuwsgierig naar de bibliotheek.
Bij het boek ‘Kiki en Olaf’ zijn gratis liedjes en spelmaterialen verkrijgbaar. VRT-presentator Thomas Vanderveken sprak het verhaal in, zodat anderstalige ouders naar zijn stem kunnen luisteren, als voorbeeld. Om hen te helpen met voorlezen bevat het boek bovendien eenvoudige instructies.

Thomas Vanderveken: ‘Ik ben zelf een jonge vader, en ik vond het super om te kunnen meewerken aan een voorleesboek. Voorlezen is belangrijk, niet alleen vanwege de taalontwikkeling die je ondersteunt, maar ook vanwege de band die je creëert tussen ouder en kind. Dat dit boek anderstaligen helpt die Nederlands willen oefenen, vind ik een fijne meerwaarde.

Getest op kinderen zkt een meertalig proefkonijn dat samen met mama of papa Nederlands wil oefenen. Iets voor jullie? Stel je dan snel kandidaat. Dat kan op de blog zelf, per mail naar getestopkinderen@gmail.com of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/getestopkinderen. Geef je naam en leeftijd en vertel wat jouw moedertaal is. Reageren kan tot en met dinsdag 14 januari.
 


Meer weten?
https://www.theateraz.be/theater/kiki-en-olaf.html