Gezelschapsspelen, wij zijn er zot van! Vooral Elien, die krijgt er maar niet genoeg van. Bijna elke dag spelen we wel een spelletje. Eén ...

Geen ja, geen nee!

Gezelschapsspelen, wij zijn er zot van! Vooral Elien, die krijgt er maar niet genoeg van. Bijna elke dag spelen we wel een spelletje. Eén van de allernieuwste spelletjes in onze spelletjeskast is 'Geen ja, geen nee'. Wat wil je weten? Of dat een tof spel is? En we mogen geen ja en geen nee zeggen? "'t zal wel zijn!"

Het doel van dit spel is heel simpel: je stelt een hele resem vragen aan je tegenspeler. En die moet antwoorden op al je vragen zonder ja én zonder nee te zeggen. Zelf hou ik ontzettend van spelletjes waarbij je niet eerst de handleiding moet bestuderen. Gewoon beginnen. Dit is zo'n spel!

Je plaatst het spelbord op de tafel. In het midden komt de bel. Zorg ervoor dat elke speler er goed aan kan. Iedereen kiest een pion, je kan het spel met maximum 5 spelers spelen, en plaatst die bij de juiste kleur. De kaarten worden geschud. En je bent klaar om te beginnen.

De speler die begint neemt de bovenste kaart. Hij kiest de eerste speler aan de rechterzijde die zich op een veld met volle kleur bevindt en vraagt hem om de vragen op de kaart voor te lezen. Als niemand zich op een veld met volle kleur bevindt, wordt een willekeurige speler gekozen. Voor de vragen voorgelezen worden, wordt op de bel getikt als startsignaal. De tegenspeler moet de vragen voorlezen zoals ze op het kaartje staan (dingen toevoegen of weglaten is verboden!).De speler moet op elke vraag antwoorden zonder de woorden 'ja' of 'nee' te gebruiken. Van zodra toch met 'ja' of 'nee' geantwoord wordt, moeten de spelers om ter snelst op de bel slaan. Wie eerst belt, mag zijn pion een veldje vooruit zetten. Als de speler op alle vragen kan antwoorden zonder 'ja' en 'nee' mag hij/zij een veld vooruit. En dan is het aan de volgende.

Er zijn ook een paar 'maars'...
- je mag niet te lang wachten met antwoorden
- je mag met je hoofd niet ja of nee schudden
- je moet antwoorden, niet antwoorden is geen optie
- meer dan 2 keer hetzelfde antwoord mag niet


Er zijn 2 stapels met kaarten: eentje voor volwassenen en eentje voor kinderen. Maar eigenlijk kan je ze perfect door elkaar gebruiken. Op de vragen voor volwassenen kunnen kinderen ook antwoorden. Kom, we spelen eens een ronde:
- Maak je graag een boswandeling?
- Alleen of met vrienden?
- Maak je vaak wandelingen?
- Of ga je liever paddenstoelen plukken?
- Heb je al eens eekhoorntjesbrood gevonden?
- Is dat een giftige paddenstoel?
- Weet je het zeker?
- Heb je dat al eens gegeten?
- Waar?
- Vond je het lekker?

En? Geen ja, geen nee? Niet gemakkelijk he! We doen er nog eentje, een kindervraag:
- Heb je al eens op een paard gezeten?
- En op een pony?
- Een pony is groter dan een paard, niet?
- Is een pony dan kleiner?
- Denk je dat je een helm moet dragen op een paard?
- En laarzen?


Niet makkelijk he! Grappig hoe Elien véél beter in dit spel is dan ik. Zij slaagt erin om gefocust te blijven, correct of vaak te antwoorden, andere antwoordmogelijkheden te verzinnen, ... Ik blijf het moeilijk hebben om mijn hoofd stil te houden. Bij minstens één vraag per kaartje schud ik ja of nee met mijn hoofd. (Soms zien de tegenspelers het niet, dan heb ik geluk.) Ik let er ook erg op dat ik mijn antwoorden niet start met ja of nee, en floep er dan vaak op het einde van mijn antwoord toch nog een ja of nee uit. Bijvoorbeeld. "Maak je vaak wandelingen?" "Dat doe ik wel graag... ja."

Geen ja, geen nee is een tof spel. Eenvoudig, uitdagend, verrassend, hilarisch en soms ook frustrerend 'neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee'. Leuk om met 2 te spelen, maar ook een tof familiespel voor een hele groep. Een aanrader? Ja! Oeps... Zeker weten!

Het spel is te koop als bordspel voor € 24,99 bij bijvoorbeeld bol.com en Dreamland of als reiseditie voor € 14,95.


Meer weten?
https://megableu.com/nl/geen-ja-geen-nee.php