Gisteren namiddag werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld op het JEF festival in Antwerpen. De grote winnaars waren de Belgisc...

Binti en Vechtmeisje grote winnaars

Gisteren namiddag werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld op het JEF festival in Antwerpen. De grote winnaars waren de Belgische film Binti van regisseur Frederike Migom en de Belgisch-Nederlandse film Vechtmeisje van Johan Timmers. De prijsuitreiking werd feestelijk op gang getrapt door acteur en Ketnet-Held Dempsey Hendrickx.

Vechtmeisje werd niet alleen door de kinderjury bekroond met de prijs voor Beste Langspeelfilm, maar ook door het publiek. Festivalbezoekers brachten de hele krokusvakantie lang hun stem uit op hun favoriete jeugdfilm.
 

De professionele jury koos de Vlaamse jeugdfilm Binti als Beste Langspeelfilm. De prijs werd in ontvangst genomen door de jonge hoofdacteurs Bebel Tshiani Baloji en Mo Bakker.
De film is bijzonder actueel, niet enkel vanwege het element ‘vloggen’ maar ook vanwege de problematiek van de sans papiers. Met energie en inzet kan je als kind de wereld wel degelijk beïnvloeden. Dit dramatische element wordt gekoppeld aan een positieve boodschap. Een verdiende winnaar waarin goed wordt geacteerd - het spelplezier spat ervan af,” aldus de professionele juryleden Dorothée van den Berghe (regisseur Rosie & Moussa), Cinekid directrice Floor Van Spaendonck, Aneta Ozorek van het KLIK Amsterdam Animation Festival en onderzoekster Lisa Colpaert over Binti.Binti won dit weekend ook de Prijs voor Beste Film op het Internationaal Kinderfilmfestival van Montréal (FIFEM) en kreeg er een speciale vermelding van de kinderjury.


Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms en korte documentaires voor kinderen en jongeren. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar Link van Robert Löbel en de Beste Documentaire was Luister van Astrid Bussink. De kinderjury verkoos de kortfilm Catastrophe van Jamilla Van Wijngaarden en De man die achter de horizon keek werd Beste Documentaire. In de studentencompetitie won de kortfilm Kattekwaad van Jeff Thijs en kreeg CHEERS! van Angela Alsouliman een eervolle vermelding. 
De JEF in het ziekenhuisjury, een uniek project gericht naar zieke kinderen met een beperkte mobiliteit, reikt de award voor Beste Kortfilm uit aan Bei mir bist du schön.

De volgende editie van het JEF festival zal plaatsvinden van 15 februari tot 1 maart 2020.Meer weten?
https://www.jeugdfilm.be/jef-festival/jef-festival

Foto's?
JEF