Elien luistert graag naar verhaaltjes. Heel graag. Elien is gevoelig. Heel gevoelig. ' Verhalen voor gevoelige oortjes ' en Elien...

Verhalen voor gevoelige oortjes

  Elien luistert graag naar verhaaltjes. Heel graag. Elien is gevoelig. Heel gevoelig. 'Verhalen voor gevoelige oortjes' en Elien, dat is een perfecte match, geloof mij! Dit unieke boek telt tien verhalen rond thema's als hooggevoeligheid, faalangst, pesten, perfectionisme, omgaan met nieuwe situaties, zelfvertrouwen, ...


Schrijfster Wendy Janssens vroeg ons om het boek uit te testen. Ze dacht dat het wel iets voor Elien zou zijn. En ja hoor, dat is het helemaal. Elien houdt van verhalen, tekenen, knutselen en diere

Dit boek is een pareltje. De kaft alleen al. Gouden letters, gouden stipjes, een boek én een kriebeldiertje. Het boek straalt rust uit en maakt je benieuwd naar meer. Groen is de kleur die het meest aan bod komt in het boek, en dat is niet voor niks, denk ik. Groen is dé kleur van de natuur. Groen is de rustigste kleur van allemaal, werkt ontspannend en geeft energie, net als het boek.

'Verhalen voor gevoelige oortjes' telt 10 verhaaltjes:
* De elftentruc: hooggevoeligheid, bij jezelf blijven
* Rozies wens: hooggevoeligheid en verdraagzaamheid
* De verbeeldkleren: zelfvertrouwen, verbeeldingskracht stimuleren
* De perfectiemieren: perfectionisme, hulp vragen
* Het leukeherinneringsgangetje: scheiding, rouw, omgaan met nieuwe situaties
* De waarheidskoffer: pesten, eigenwaarde
* De eekhoornraad: loslaten, omgaan met nieuwe situaties
* Kregelig egeltje: boosheid, pesten, jezelf laten zien
* De twee bruggetjes: faalangst
* Izzy's tocht: dankbaarheid, dienstbaarheid, alleen-voelen, anders zijn


Elk verhaal telt zo'n 4 bladzijden en wordt in beeld gebracht met sobere, eenvoudige, mooie tekeningen. Na het verhaal volgen een tweetal pagina's met vragen en opdrachten. Toen ik het eerste verhaal las, zag ik Eliens oogjes blinken. Herkenning... Guppy glimworm wordt de hele dag overspoeld door emoties van anderen:
"Guppy glimworm kan zijn aandacht niet bij de les houden en kijkt naar buiten. Mama was vanmorgen heel erg boos op hem omdat hij zijn kriebelende trui niet had willen aantrekken. Haar lichtbol had zich gevuld met een paarse kleur. Guppy voelde haar boze woorden nog steeds in zijn lijfje. Hij begrijpt mama wel. Het gebeurt wel vaker: een T-shirt waarvan het etiketje schuurt, sokken die niet goed zitten... Hij vindt het zelf ook heel vervelend."

Tijdens het lezen kijkt Elien me aan en lacht ze naar mij. Ik weet wat ze wil zeggen. Zonder woorden. Of toch... dankzij de woorden van Wendy. Elien heeft af en toe net hetzelfde probleem als Guppy. En mama? Die wordt dan soms ook wel eens boos. Dit verhaaltje gaat gewoon over ons? 

Elien geniet enorm van de verhalen. De avonturen van de glimwormen, het roodborstje, de dierendokter, de pinnenmutskabouters, de bloemen, de eik en de eekhoorn, het egeltje, de bever en de ijsbeer zijn allemaal ontroerend en vaak ook herkenbaar. Na elk verhaaltje volgt een dubbele pagina 'Aan de slag'. Daar houdt Elien niet zo van. Vlak na het verhaaltje vraagjes beantwoorden en opdrachtjes doen, daar past ze liever voor. Kleine zus Lore doet dat wel graag en beantwoordt alle vraagjes flink.
* Wat maakt jou vrolijk? 
* Wat maakt jou boos? 
* Welke dingen storen jou wel eens?
* Doe jij al wel eens iets voor iemand?
* Krijg jij graag complimentjes? 


Elien praat niet graag over gevoelens op commando. Maar de verhaaltjes geven wel aanleiding om op een ander moment over haar emoties te babbelen. Toen haar sokjes weer eens verkeerd zaten, vroegen we ons af wat Guppy de glimworm zou doen... En dat hielp. 
  Het verhaaltje wordt niet enkel met vraagjes verwerkt, maar ook met leuke opdrachtjes:
* Noteer je eigen brief met wensen.
* Teken jezelf met je verbeeldkleren aan.
* Kan je een liedje verzinnen? Maak er ook een dansje bij.

Met 'Verhalen voor gevoelige oortjes' kom je heel wat te weten over de emoties, gevoelens en beleving van je kind. En wie wil, kan daarna ook samen aan de slag. En er is meer...

* Heb je meer kinderen? Dan kan je de opdrachtbladen hier downloaden. Zodat iedereen de blaadjes kan invullen. Of wanneer je na verloop van tijd de vraagjes nog eens wil beantwoorden, kan dat ook. 
* Je kan de tekeningen uit het boek hier downloaden. Deze kleurplaten zijn een leuke aanvulling bij het verhaal. Je kind kan de tekening inkleuren en samen kan je nog gezellig napraten. 
* Hier vind je een originele meditatie die hoort bij het verhaal De elfentruc.
* Je vindt hier een uitgebreid lijstje met knutselwerkjes die aansluiten bij de thema's en de verhalen.


Je merkt het: 'Verhalen voor gevoelige oortjes' is veel meer dan een boek. Het is een beleving. Gisteren, op zondag 8 oktober, verscheen ook deel 2 en muziek bij 5 verhalen van deel 1 en 5 van deel 2. Deze liedjes zijn te koop op cd of stream en downloadbaar via bijvoorbeeld Spotify.

Het boek kost 20 euro. Hier vind je alle bestelinfo. Meer weten?
http://www.verhalenvoorgevoeligeoortjes.com