Als je het geluk van je kind kunt uitdrukken in een rapportcijfer, dan geven ouders in België en Nederland, een gulle 8.1. Ondanks de positi...

Quality time met het gezin!

Als je het geluk van je kind kunt uitdrukken in een rapportcijfer, dan geven ouders in België en Nederland, een gulle 8.1. Ondanks de positieve quotering, kan er in beide landen naar eigen zeggen, nog meer tijd aan quality time besteed worden binnen het gezin. De nieuwe winkelactie van Kinder Chocolate biedt gezinnen nog tot dinsdag 15 augustus de mogelijkheid om quality time in familieverband door te brengen.

Kinder Chocolate voerde onderzoek bij 1000 gezinnen met kinderen tussen 3 en 12 jaar oud in België en Nederland. De resultaten uit deze Familiebarometer:

De voorwaarden voor kindergeluk
De gelukschaal voor kinderen wordt beïnvloed door verschillende parameters. Leeftijd is een eerste: hoe jonger het kind, hoe gelukkiger. Meisjes worden door hun ouders gelukkiger ingeschat dan jongens. We merken ook dat moeders een gullere score geven dan vaders. En werkende ouders geven een hogere quotering dan hun werkloze tegenhangers.

Buiten spelen is bezigheid nr. 1
In de enquête gaven ouders aan hoe hun kind of kinderen het liefste zijn of hun vrije tijd besteden, doordeweeks en in het weekend. Opmerkelijke, en onverwachte, cijfers geven aan dat kinderen nog steeds het liefst buiten spelen. Mooi nieuws want gamen en tv-kijken komen slechts op de tweede en derde plaats. Sport en creatieve bezigheden zoals knutselen en tekenen haalden ook de top vijf. In het weekend komt er een extra bezigheid bij. Dan staat de familie-uitstap op nummer vier en delen sport en creativiteit de vijfde plaats.


Het is opmerkelijk dat kinderen nog steeds graag buiten spelen, terwijl men zou denken dat online activiteiten hun meer zouden interesseren. De natuur wint weer aan belang waardoor ouders gemotiveerder zijn om wandelingen in te plannen en kleine en grote pretparken (van speelpleinen tot grote attractieparken) te bezoeken. Vrije tijd wordt niet enkel meer ingevuld met het zoeken naar verstrooiing maar ook met het inlassen van leermomenten zoals dierenparken, aquariums, muziek- en kookworkshops enz. Anderzijds worden kinderen meegenomen op city trips. Tijdens deze stadsontdekkingen maken kinderen kennis met musea”, vertelt
socioloog Claude Javeau.
 
Activiteiten vs. familiemomenten
Geen verrassingen hier: familie is belangrijk. Kinderen brengen vooral tijd door met ouders, broers en/of zussen. Vrienden en vriendinnen komen op de derde plaats. Toch geeft bijna twee derde van de ouders aan doordeweeks vaker een activiteit buitenshuis te willen ondernemen met hun kind(eren). Voor het weekend ligt dit percentage zelfs nog hoger met 75%. Vier op de vijf ouders geeft aan dat het er niet toe doet wát je doet met je kind(eren), maar om hoe je het doet. Samen dingen doen en interesses delen vinden zij een goede invulling van quality time.

Volgens Claude Javeau is familie belangrijk, vooral “voor ouders is het belangrijk de kinderen te laten kennismaken met de grote levensmomenten en hen zich te laten ontplooien, omringd door de familie, door hun nieuwsgierigheid aan te wakkeren en een waaier aan activiteiten voor te stellen maar vooral door contact met de verschillende generaties aan te moedigen. Er moet een positieve houding tegenover anderen en de wereld in het algemeen ontwikkeld worden.Bezigheden en uitgaven
33% van de ouders geeft aan dat geld hen beperkt in de keuze aan familie-uitstappen. Inspiratie en tips voor activiteiten waarvoor niet te diep in de buidel moet getast worden zijn gewild. Voor zowel ouders als kinderen zijn bezoeken aan het pretpark, de bioscoop, het speelplein, de zoo of een sportieve activiteit bij de meest favoriete.

Samen eropuit!
De nieuwe winkelactie van Kinder Chocolate biedt gezinnen in België en Nederland tot dinsdag 15 augustus de mogelijkheid om quality time in familieverband door te brengen. In iedere Kinder Chocolate actieverpakking zit een unieke code die toegang geeft tot één van de 500 activiteiten voor gezinnen die zich buitenshuis, op sportief of op creatief gebied kunnen afspelen. Genoeg om het gezin inspiratie te geven.


De unieke code kan je online inwisselen op deze website. Een greep uit het aanbod: gitaarlessen, tickets voor een pretpark, muurklimmen, lasergame en vele andere.


Meer weten?

https://www.kinderchocolate.nl/

Foto's?
Kinder Chocolate