In een extra dik Moederdagnummer, vanaf donderdag 11 mei in de winkel, pakt Libelle uit met de openhartige en pakkende getuigenissen van vij...

Grote onderscheiding voor single mama's!

In een extra dik Moederdagnummer, vanaf donderdag 11 mei in de winkel, pakt Libelle uit met de openhartige en pakkende getuigenissen van vijftig alleenstaande moeders. Daarnaast krijg je ook enkele opvallende resultaten van de grote single mama-enquête.

Eén van de opmerkelijkste en mooiste bevindingen? Dat deze alleenstaande moeders héél tevreden zijn over de band met hun kinderen: 19% van de single mama's vindt hun relatie een 8 op 10 waard, 33% gaat voor een 9 op 10 en maar liefst 28% geeft de band met hun kinderen een 10 op 10! Ook bijzonder: 1 op de 4 moeders geeft zichzelf een gelukscore van 8 op 10, een grote onderscheiding dus.

Dat betekent echter niet dat er geen kopzorgen zijn. In tegenstelling tot twee-ouder-gezinnen moeten single mama's het in hun eentje zien te rooien. Dat zorgt uiteraard voor extra stress. Dit zijn de top 5 ergste moeilijkheden voor single mama's:
* geldzorgen
* alleen instaan voor de opvoeding
* het gebrek aan me-time
* het gebrek aan slaap
* het gebrek aan tijd om alles rond te krijgenBovendien liggen heel wat mama's wakker van het financiële plaatje én de opvoeding. Dit zijn de 5 grootste angsten van single mama's:
* geen jaarlijkse reis kunnen betalen voor de kinderen
* de hobby's van de kinderen niet kunnen betalen
* de hogere studies van de kinderen niet kunnen betalen
* geen mooi voorbeeld van een stabiele relatie kunnen geven
* onvoldoende betrokken zijn bij de opvoeding van de kinderen

Steeds meer gescheiden ouders kiezen wel voor co-ouderschap: 27% gaat voor zo'n gedeelde regeling. Toch ziet 41% van de kinderen van de ondervraagde mama's hun papa maar van tijd tot tijd. 32% heeft zelfs helemaal geen contact meer met zijn of haar vader. Dat dat niet altijd eenvoudig is, lees je in de pakkende getuigenissen van de mama's.

De vrouwen uit het dossier nemen geen blad voor de mond. Enkele opvallende quotes van deze openhartige single mama's:
* Angela: 'Alle kusjes, knuffels en mooie verhalen zijn voor mij! Ik hoef er niks van te delen.'
* Berlinde: 'Het moeilijkst is om zo vaak 'nee' te moeten zeggen. Extra zakgeld, nieuwe kleding, een jaarlijkse reis... Het zit er niet in.'
* Anneleen: 'Alleen een kind opvoeden is zwaar. Je weet niet altijd of je het goed doet of niet.'Deze resultaten, mooie verhalen, en nog zoveel meer lees je vanaf donderdag 11 mei in het extra dikke Moederdagnummer van Libelle. Omdat Libelle mama's elke week in de schijnwerpers zet, maar nu nog net iets meer... Ze verdienen het!


Meer weten?
www.libelle.be

Foto's?
Libelle/Monique Van Endert