België is rijk aan heel wat culturen, origines, gewoonten, religies, talen en talenten. Studio Sesam wil die diversiteit zichtbaar maken. Ze...

Proefkonijn gezocht: Verhalenbox

België is rijk aan heel wat culturen, origines, gewoonten, religies, talen en talenten. Studio Sesam wil die diversiteit zichtbaar maken. Ze willen van onze kleurrijke samenleving een warm verhaal maken, onder andere in kinderboeken.

De Sesam-box is een pakket van tien superdiverse verhalen in vijf kleurrijke kinderboeken. Deze Sesam-box is het resultaat van een multicultureel participatieproject met steun van de Vlaamse overheid, de Stad Antwerpen, het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Nationale Loterij. Creatieve talenten, met en zonder migratieachtergrond, kregen de kans om cultuursensitieve kinderboeken met herkenbare verhalen en personages in de wereld van nu, te schrijven en te illustreren.

Bij elk verhaal horen extra tips om samen te spelen en te leren!
 

De fanfare
KLENGKLENGKLENG! ROMMELDEBOM! Het is straatfeest. Asha trommelt haar vrienden in de straat op om samen muziek te maken. Het wordt een echte fanfare. Mag kleine Mhina de dirigent zijn? Een optelverhaaltje over diverse kinderen in een straat die leuk samenspelen.


De huissnuiver
Salim wordt ’s nachts wakker en hoort vreemde geluiden in huis. Hij wordt bang en maakt zijn zus Sabah wakker. Wie zou er nog in huis zijn? Een dief? Of is het iemand anders? Met een zaklamp in de hand dalen ze de trap af. Een spannend verhaal over eenzaamheid en gezellig. Met extra tips om gezelligheid te bespreken, appelthee te leren maken en de 7 verschillen te zoeken.

Op zoek naar Yori
Farah is een bijzonder meisje: ze heeft superlange armen. Haar beste vriend Yori is een kameleon. Op een dag is Yori weg. Farah start een zoektocht en krijgt hulp van de buurtkinderen. Kunnen ze Yori vinden? Een spannend boek over onverwachte ontmoetingen, denkbeeldige vriendjes en over de kracht van het anders zijn.

Ik wil niet naar Marokko
Jaarlijks gaat Omar met zijn familie naar Marokko. Dit jaar nemen ze voor het eerst het vliegtuig. Omar wil liever thuis blijven. Is hij bang of is er iets anders aan de hand? Een grappig boek over opgroeien in twee culturen. Met een extra tip: kan jij Arabisch spreken en schrijven?


Safia en de droombellen
Safia kan dromen doen uitkomen. Elke keer als Safia een briwat eet, komt er een droombel uit haar mond. De boze buurvrouw, Mevrouw Hark heeft een wens. Ze droomt van de mooiste bloementuin van de stad. Mevrouw Hark vraagt Safia om hulp. Zal Safia de droom van mevrouw Hark waarmaken? Een grappig en fantasierijk boek over vriendschap, lekkernijen en buurbewoners die elkaar leren kennen.

Waar is Parlo?
Nour mag op de papegaai van buurman Theo letten. En dan vliegt Parlo uit zijn kooi. Nour en mama gaan samen op zoek. Zullen ze Parlo vinden? Een zoekverhaaltje over buren van welke achtergrond ook, die vertrouwen hebben in elkaar.

Een goal voor Imane
Imane en Helena houden van rokjes en juweeltjes. Maar voetballen vinden de meisjes het allerleukst. De jongens van de buurt denken hier anders over. Kunnen meisjes eigenlijk wel voetballen? En wat vindt papa daarvan? Een verhaaltje over rolpatronen tussen meisjes en jongens.
Berelekker
Rraaww, rraaww,’ brult Aïsha. ‘Ik ben een beer!’ Vandaag mag Aïsha papa helpen met koken. Eerst moeten ze boodschappen doen. Maar wat koopt papa nou toch? Aïsha vindt het allemaal maar niks. Ze wil liever een heerlijk berengerechtje maken. Een smakelijk verhaaltje over een meisje dat opgroeit in een multicultureel gezin en stedelijke wijk.


De loopwedstrijd
Sourou en Simon zijn dikke vrienden.  Ze doen mee met de loopwedstrijd van de school. Simon is bang dat hij zal verliezen en gooit de schoenen van Sourou in de vuilnisbak. En dan begint een race met de vuilniswagen … Wie zal uiteindelijk de wedstrijd winnen? Een verhaal over jaloers zijn en vriendschap. 

De brocollireus
Akram gaat met zijn klas op bosklassen. In het bos krioelt het van de wilde dieren. Als het donker wordt gaan ze slapen in hun tent. De volgende ochtend zijn de juffen spoorloos verdwenen. Heel de klas geraakt in paniek. Met een bang hartje gaan ze op zoek naar de juffen … Een verhaaltje dat de stereotypen over sprookjesfiguren doorbreekt.

Getest op kinderen zkt een juf of meester die culturele en sociale diversiteit in de klas zichtbaar wil maken. Je krijgt de box met 5 kinderboeken om je daarbij te helpen. Iets voor jou? Stel je dan snel kandidaat. Dat kan per mail naar getestopkinderen@gmail.com of via de Facebookpagina https://www.facebook.com/getestopkinderen. Vertel waarom diversiteit voor jou een belangrijk thema is. Reageren kan tot en met dinsdag 2 mei.

De Sesam-box is verkrijgbaar in de boekhandel voor € 58,50. Via deze website koop je de box voor € 48,5 (exclusief 9 euro verzendingskosten).


Meer weten?
http://www.studiosesam.be

Foto's?
Studio Sesam