Meer dan 1 miljoen kinderen in Zuid -Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria lijden honger. Ketnet steunt de actie hongersnood 12-12 met de mobili...

Koekjes tegen honger

Meer dan 1 miljoen kinderen in Zuid -Soedan, Jemen, Somalië en Nigeria lijden honger. Ketnet steunt de actie hongersnood 12-12 met de mobiliserende actie “klusjestegenhonger”. En ook Elien en Lore staken dit weekend de handen uit de mouwen. Met koekjes tegen honger.


Tijdens de paasvakantie kunnen Ketnetters zich inzetten voor het goede doel door klusjes op te knappen voor hun ouders, familie, buren, … Via een kluskaart, die je kan downloaden via ketnet.be, kunnen Ketnetters zich engageren om geld in te zamelen door bijvoorbeeld de afwas te doen, te tuinieren, ontbijt op bed te brengen, … Door je te registreren op de website maak je kans op een helpende hand van één van de wrappers. Om de actie ook online te laten leven kunnen de Ketnetters een foto tijdens het klussen delen via de foto-wall op Ketnet.be


Ook Getest op kinderen wil graag een bijdrage leveren. Onze meisjes hebben alles wat ze wensen kunnen: een huis om in te wonen, een bed om in te slapen, een koelkast met lekeer eten erin, een school om te gaan leren, een mama en een papa om voor hen te zorgen én massa's speelgoed. Ik wil graag dat ze beseffen dat dit alles niet zo evident is. Er zijn heel wat kinderen die het met veel minder moeten doen. Daarom beslisten we om samen koekjes te bakken én te verkopen voor 12-12. Een hart voor iedereen! 


Op zondagvoormiddag bakten we 5 bakplaten vol hartjes-koekjes. Mengen, kneden, rollen en uitsteken: Elien en Lore deden alles zelf. Daarna stopte Elien plichtbewust 10 koekjes in elk zakje. Alles in een mandje en we trokken de straat op.


Elien vroeg trots en flink aan de meisjes of "ze koekjes wilden kopen. We hebben ze zelf gemaakt. Ze kosten 2 euro voor een zakje." En mama voegde er dan telkens aan toe dat de centjes naar 12-12 gaan. 

Toen Elien merkte dat die oude dame twijfelde... zei ze meteen: "1 euro is ook goed hoor, mevrouw." En voila, ze verkocht 1 zakje koekjes voor 1 euro. Vanaf dan zei ze tegen de meisjes. "Ze kosten 2 euro of 1 euro, dat mag je kiezen." 1 mijnheer betaalde zelfs 3 euro voor 1 zakje. We verkochten 16 zakjes (en waren toen uitverkocht) en spaarden zo 32 euro bij elkaar. Voor het goede doel. "Mama, gaan ze met onze centjes alleen eten kopen voor die arme kindjes? Of ook speelgoed?"

Binnenkort bakken we nog wel eens een lading koekjes tegen honger, want we hebben al een bestelling van 2 zakjes. Elien is apetrots op onze verwezenlijking. En ook Lore is fier op het zakje centjes dat we bij elkaar spaarden.
Misschien zag je de Karrewiet-special rond de hongersnood in Afrika op dinsdag 28 maart? Op kindermaat wordt er uitgelegd wat er precies aan de hand is in de getroffen landen. Er wordt stilgestaan bij wat honger lijden nu precies is en wat ondervoeding met een kind doet. Een kindreporter gaat op bezoek bij een fabriek in Frankrijk waar ‘Plumpy Nuts’ worden geproduceerd. Wat deze ‘Plumpy Nuts’ juist zijn en hoe ze ervoor zorgen dat ondervoede kinderen er snel bovenop geraken wordt verder toegelicht in de uitzending. De reportage gemist? Je kan ze herbekijken via ketnet.be.

Tijdens de paasvakantie laat Karrewiet een andere kant van Afrika zien. In de week van 10 april laat Ketnet-wrapper Sander Gillis zien hoe technologie toegepast wordt in het dagelijkse leven in Tanzania. Van technologie in scholen, tot in de geneeskunde en in de landbouw. Deze reeks kwam tot stand in samenwerking met de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Van maandag 10 april tot en met vrijdag 15 april omstreeks 18u05.
Meer weten?
https://www.ketnet.be/doen/klusjestegenhonger 


Foto's
Ketnet