Belvilla verwelkomt jaarlijks ruim 100.000 kinderen in zijn vakantiehuizen. Reden genoeg voor de vakantiehuizenexpert om dieper te duiken in...

Topvakantie? Niet uitslapen!

Belvilla verwelkomt jaarlijks ruim 100.000 kinderen in zijn vakantiehuizen. Reden genoeg voor de vakantiehuizenexpert om dieper te duiken in de vakantiewensen van zowel ouders als kinderen. Centrale vraag: wat maakt een vakantie (met kinderen) tot een succes?

Als het aan de kinderen ligt, moeten ouders vooral niet uitslapen op vakantie en vooral veel ‘ja’ zeggen. En ze willen zwemmen, zwemmen en nog eens zwemmen! Dat laatste geven ook de volwassenen aan. Zij noemen als belangrijkste faciliteiten op een vakantieadres voor kinderen:
1. een zwembad (73%)
2. wifi (53%)
3. speelfaciliteiten (42%)Voorafgaand aan het vertrek kijkt drie kwart van de kinderen reikhalzend uit naar de vakantie. Slechts een klein deel (13%) is enigszins gespannen, wat een beetje toeneemt als het vertrek dichterbij komt. Inpakken doet een kwart van de gezinnen last minute, hooguit de dag voor vertrek. De meesten nemen een paar dagen de tijd, terwijl één op de acht ruim een week of zelfs langer vooraf al begint.

Eenmaal op weg dienen de tablet en smartphone (65%) als grootste vermaak tijdens de reis, gevolgd door spelletjes in de auto (50%), veel stops onderweg (25%). Slechts 20% waardeert nog een goed boek. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe beter ze zichzelf vermaken onderweg, blijkt uit het onderzoek. En sommige gezinnen kiezen voor een gemakkelijke oplossing: een vakantie dichtbij, zodat de reistijd geen issue is.

Ontspanning is bij ruim de helft van de gezinnen het favoriete tijdverdrijf op vakantie, aldus de volwassenen. Een 20% is het liefst sportief bezig en slechts 10% geeft de voorkeur aan cultuur. Zijn we zulke cultuurbarbaren dat we kennelijk liever met de tablet bij het zwembad zitten? Kinderen geven aan juist actief te willen zijn op vakantie. “Anders kun je net zo goed thuisblijven!”, zeggen ze. “Doe wat leuks in plaats van slapen!”.Het meest onmisbaar op vakantie met kinderen zijn tablets en smartphones, geeft 42% van de respondenten aan. Pas als tweede volgt de favoriete knuffel (29%) en veel later in de rij komen boeken en spelletjes.

Afspraken over ‘schermtijd’? Een derde van de gezinnen maakt hier afspraken over, het overgrote deel van de gezinnen laat dit echter los. Zou dat een stilzwijgend compromis zijn, zodat volwassenen toch een beetje kunnen uitslapen op vakantie? Bijna iedereen neemt overigens een smartphone of tablet mee op vakantie (97%). Dit bevestigt overduidelijk de behoefte aan wifi op het vakantieadres. Eylard Wurpel, Director of Marketing van Belvilla: “Mooie vakantiemomenten wil je natuurlijk delen met elkaar, maar ook met je familie en vrienden thuis. Zelf vind ik wifi heel handig om goed op de hoogte te blijven en gemakkelijk dingen op te zoeken. En mijn puberdochters willen vooral altijd online kunnen met hun vrienden. Voor ons dus een must en niet zo vreemd dat ruim 15.000 Belvilla-vakantiehuizen draadloos internet aanbieden.

Reisgezelschappen met kinderen boeken het liefst een vakantie aan zee (47%), gevolgd door de bergen (21%). Zo’n 18% verkiest een vakantie in het bos. De kinderen mogen volgens de volwassenen voor ongeveer de helft meebeslissen over de vakantiebestemming. Het belang van andere kinderen en kinderactiviteiten in de buurt, varieert per soort vakantie.  Voor een zomervakantie is dit bijna drie keer belangrijker dan voor een weekendje weg.Als kinderen zelf een vakantiehuis mogen kiezen, is dit de top drie:
1. Een vette villa met privézwembad (53%)
2. Een Sea Lodge op een vakantiepark nabij het strand (47%)
3. Een bijzonder huis, zoals een grotwoning (40%)Meer weten?
https://www.belvilla.be/

Foto's
Belvilla