In de Kerstvakantie trokken we er een dagje op uit... naar de Beekse Bergen. We beleefden Afrika, van geweldig dichtbij! 

Op safari dichtbij huis

In de Kerstvakantie trokken we er een dagje op uit... naar de Beekse Bergen. We beleefden Afrika, van geweldig dichtbij! 


De 4 tickets die we kregen voor een bezoek aan de Beekse Bergen lagen al een tijdje in de kast te wachten op concrete plannen. Hilvarenbeek in Nederland, het klonk waanzinnig ver. Daardoor werden de plannen niet meteen concreet. Tot ik het eens ging opzoeken. Hilvarenbeek in Nederland bleek helemaal niet zo ver! Het was net geen uurtje rijden. Dat viel dus waanzinnig mee. Toen ook papa in de Kerstvakantie een dagje vrij was, trokken we op safari... naar Hilvarenbeek.
Tot 22 januari telde de Beekse Bergen nog een extra troef: Africa by light. Magische, indrukwekkende en beestige lichtobjecten sierden het hele park.

De meisjes waren erg onder de indruk van deze lichtobjecten, zelfs al waren de lichtjes niet aan. 
Het was koud, heel koud. Maar we hadden er ons op gekleed. En we hadden een thermos warme thee mee. Dat was nodig. Waar we ons eigenlijk niet afgevraagd hadden, was of de dieren wel buiten zouden komen in dat vriesweer. De zebra's, stokstaartjes, leeuwen, hyena's, flamingo's en buffels vonden het helemaal niet te koud en lieten zich van alle kanten bewonderen.

We startten te voet met de wandelsafari, een kilometerslange route die kronkelt via chimpansees, langs olifanten naar leeuwen en pinguïns. We kregen een instant safari-gevoel aan de savanne. Daar heb je helemaal niet het gevoel in een 'zoo' te zijn. Het lijkt net of je midden in de savanne staat. Echt! De zebra's passeren één voor één. En Elien? Die ging helemaal uit haar dak. Als zebraatje uit de zebra-klas van juf Karin vond ze het geweldig om de zebra's 'vrij' te zien rondlopen.


De andere dieren bleven toch liever lekker binnen. En eigenlijk was dat helemaal niet zo erg! Want de bezoekers mochten gewoon gezellig mee de stallen in! Zo zagen we de olifantenfamilie van erg dichtbij.


En in de giraffenstal wisten we niet wat ons overkwam toen we binnenstapten. 19 giraffen zo dicht bij elkaar en zo dicht bij ons! Ook de neushoorns lieten zich van hun beste kant zien. 
 

Wat verderop mogen de kindjes bij de geitjes. Zoals je misschien wel weet, is Lore geen fan. Zij keek toe van ver. Elien dook tussen de geitjes en had meteen een boontje voor dat lieve zwarte geitje.
 

Het park biedt heel wat leuke extra's: zo gaf papa het beste van zichzelf op de looppiste om te ontdekken met welk dier hij zou kunnen concurreren, we luisterden naar het verhaal van een hyena én we volgden het avontuurlijke klimparcours. Elien op kop, Lore daarachter en mama achteraan. Papa bleef bij de fietskar. Elien vond het top en Lore vond het ook leuk. Tot... ze naar beneden keek. Onder ons zagen we 3 (!) beren. We 'hingen' boven het verblijf van de beren. Toen vond Lore er niks meer aan. Elien en mama vonden het spannend! We stapten verder en genoten van het avontuur, terwijl Lore zich als een klein aapje vastklampte op mama's rug.

In het hele park kom je her en der leuke en goed onderhouden speeltoestellen tegen. Bij het binnenkomen vind je meteen de grote speelberg Kilimanjaro. Je kunt er van glijbanen roetsjen, klauteren in klimrekken en je evenwicht proberen te bewaren op de wiebelende loopbruggen en staptegels. Aan het begin van de wandelsafari vind je het Safari Trail in de bossen. Slinger over een kuil, kruip door een berg en steek de wiebelbrug over. Halverwege het park vind je een speelterrein bij het Afrikadorp. Daar kun je zelfs zwieren aan een zipline!

De speeltuinen zelf hebben de meisjes niet uitgetest, daarvoor vonden ze het te koud. Maar wat ze helemaal te gek vonden, waren de gigantische beesten om op te kruipen. Een zebra, een nijlpaard, een giraf en een aap. "Kijk mama", "Kijk papa". Ze kregen er niet genoeg van!

Er zijn verschillende eetgelegenheden in de Beekse Bergen. Bij de eetkraampjes kan je terecht voor een kleine hap: frietjes (vanaf €2,75), kroket (€2), frikandel (€2), broodje kroket (€3), ... 

In het Kongo-restaurant heb je meer keuze: koninginnehapje (€9,95), hamburgermenu (€10,95), Djambo kindermenu (€6,95), broodjes, ...

Buiten staan ontzettend veel picknicktafels op heel gezellige plekjes. Wij hadden onze picknick bij, maar vonden het buiten toch te koud... En daarom zochten we tropische oorden op. Wij aten onze lunch bij de krokodillen op.
 

Na de middag zat de wandelsafari erop. Terug naar de auto. Naar huis? Nee, nog niet! Nu in eigen tempo door het wildlife park met onze eigen auto. Dat is pas spannend! We reden langs de hyena's, zebra's, antilopen en leeuwen. Elien wist niet waar eerst kijken.


En wat was dat?!? Een kameel, midden op de baan?!? Echt waar! De meisjes konden hun ogen niet geloven. "Wat nu?" Aangezien de kameel geen stap opzij zetten, moesten we eromheen rijden.


Lore vond het hilarisch. De kameel stond aan 'haar kant van de auto'. Dit gaan de meisjes ongetwijfeld nog lang onthouden. De hele maand januari kreeg mama alvast te horen toen we ergens kwamen: 'mama, vertel aan x eens van die kameel op de straat'.

Halverwege de autoroute kom je bij het Kongo Restaurant, daar kan je eventueel parkeren voor een hapje en een drankje. Of je kan ineens starten aan deel 2 van de autosafari. De giraffen waren ondertussen hun stallen uitgekomen en stonden ons, samen met de zebra's, op te wachten. Indrukwekkend!Naast de wandel- en autosafari, zijn er ook de bus- en bootsafari.

Een ranger beantwoordt al jouw vragen over de dieren, terwijl je een rit maakt langs zebra's, struisvogels, gnoes en jachtluipaarden. De ranger legt van alles uit met voorwerpen zoals geweien, vacht en zelfs poep! Er zijn 2 routes met de safaribus. Twee totaal verschillende routes die allebei ongeveer 45 minuten duren en bij de prijs van je ticket zijn inbegrepen. Buggy’s en rolstoelen (m.u.v. elektrische) kunnen in de meeste gevallen mee in de bus. 


Tijdens een boottocht van ongeveer 30 minuten wijst de ranger aan boord je op allerlei dieren die aan wal te zien zijn, zoals neushoorns, ringstaartmaki's en apen. De safariboot vaart heen en weer tussen het Safari Restaurant bij de ingang en het Kongo Restaurant aan de andere kant van het park. De safariboot vaart op vaste tijden. De precieze tijden vind je in het parkinformatieboekje dat je bij de ingang krijgt. In de winterperiode zijn de 'Stanley' en 'Livingstone' niet in de vaart. Een tocht met één van de boten is bij de prijs van je ticket inbegrepen.

We beleefden Afrika van erg dichtbij tijdens onze wandel- en autosafari. Een onvergetelijke ervaring! En ja, we moeten zeker nog eens terug, want... we willen de bus- en bootsafari ook eens doen, we hadden deze keer geen tijd meer over voor de leerrijke voederpresentaties, de meisjes willen de speeltuinen ook eens uittesten en we willen de spectaculaire roofvogelshow ook wel eens zien.

En voor wie niet genoeg krijgt van Safaripark Beekse Bergen, is er het Vakantiepark en Rangercamp. Overnachten op een leeuwenbrul afstand van het safaripark? Of slapen in een tent midden in het park? Dat kan dus écht! Lees er hier alles over.


Beekse Bergen is élke dag van het jaar open. Van 7 november tot en met 17 maart betaal je wintertarief. Een ticket kost dan € 16,50 euro per persoon ouder dan 3 jaar. Kinderen jonger dan 3 bezoeken het park gratis. Van 18 maart tot en met 6 november betaal je € 23,50 per persoon ouder dan 3. Voor de parking betaal je € 9.


Meer weten?

http://www.safaripark.nl