Met 2 filmfestivals wordt deze Krokusvakantie overduidelijk dé filmvakantie. Zelfs de weergoden passen zich aan de omstandigheden aan en zor...

Krokusvakantie = filmvakantie

Met 2 filmfestivals wordt deze Krokusvakantie overduidelijk dé filmvakantie. Zelfs de weergoden passen zich aan de omstandigheden aan en zorgen voor heerlijk filmweer: regen én wind. Ideaal toch om in een zachte zetel te duiken voor een ontspannende film. Nog tot en met zondag 5 maart!

Het Jeugdfilmfestival opende in HETPALEIS in Antwerpen met de film ‘STORM: Letters van vuur’ in aanwezigheid van cast, crew én Getest op Kinderen. Wij stuurden Lore en Emma op pad. Meer daarover later deze week. De festivalpeters dit jaar zijn Erik Van Looy en Kamal Kharmach. 
 
Focus dit jaar zijn films over sport (voetbal, worstelen, skaten) met een masterclass stunten en virtuele ping pong in het medialabo van het festival. CUT THE CRAP, de selectie voor en door jongeren toont de première van ‘My First Highway’ van Kevin Meul, Jackobond dubt live de Zweedse animatiefilm ‘Molly Monster’… Het festival vindt plaats in vier steden: Antwerpen, Brugge, Gent en Kortrijk. Het volledige programma vind je hierIn Brussel is Anima het internationaal festival van de animatiefilm. Dit jaar vindt het festival al voor de 36ste keer plaats op haar vaste stek, Flagey. Een deel van het festivalprogramma maakt nadien een tournee door Vlaanderen (Gent, Antwerpen, Leuven en Genk) en door Wallonië. Anima veroont 279 films, verdeeld over 98 voorstellingen. De films zijn gegroepeerd rond een nationale en internationale competitie voor kortfilms en langspeelfilms. 

De kleinsten kunnen genieten van de avonturen van Kiwi & Strit (3+), Beestenfeest, een programma van 10 kortfilms in competitie (3+), enkele Nieuwe avonturen van Buurman en Buurman (3+) en de lotgevallen van Solan en Ludwig, De Grote Kaasrace (4+) van A. Sivertsen. De grotere kinderen kunnen zich laten meevoeren met verhalen over vrijheid uit De wind in het riet (5+). Zij kunnen in een baan om de aarde vliegen met de Spaanse film Race naar de Maan (6+) van Enrique Gato Borregan. En ze kunnen schateren bij de grappige, brutale antwoorden in Lego Batman, the Film. 


Naast de talrijke exclusieve voorstellingen maakt Anima ook plaats voor een paar films die recent in onze filmzalen uitgebracht werden. Het gaat om: Mijn naam is Courgette (7+) van Claude Barras, Sing (6+) van Garth Jennings, Ballerina (5+) van Eric Summer en Eric Warin en ook Kubo en het magische harnas (7+) van Travis Knight. 

Behalve de films zijn er voor het jonge publiek dagelijks gratis initiatieworkshops animatiefilm. Deze workshops, die geleid worden door Zorobabel, zijn bestemd voor kinderen tussen 5 en 12 jaar. Het festival voorziet ook een groot aantal randactiviteiten. De kinderen kunnen zich laten schminken om carnaval passend te vieren en zij kunnen profiteren van gratis animatie door onze partnerzender OUFTivi: zij kunnen namelijk poseren voor een ‘green screen’ en zo in de wereld van hun favoriete helden stappen! Tijdens Anima kunnen zij ook de ludieke interactieve tentoonstellingen van de collectieven Skullmapping bezoeken. En natuurlijk kunnen zij hun buikje vol eten met heerlijke pannenkoeken!

De ideale bestemming dus voor een familie-uitstapje deze Krokusvakantie. Het volledige programma vind je hier.