Benieuwd wat kinderen dit jaar op hun verlanglijstje zetten? Bol.com en Dreamland gunnen ons een blik in de Sinterklaas-cadeautrends voor di...

Verlanglijstjes voor Sint: de trends

Benieuwd wat kinderen dit jaar op hun verlanglijstje zetten? Bol.com en Dreamland gunnen ons een blik in de Sinterklaas-cadeautrends voor dit jaar in België. Alle trends op een rij.


Hoezo? Niet creatief?
Vooral de Bunchems, waarmee kinderen ideeën tot leven brengen aan de hand van kleurrijke balletjes die aan elkaar blijven plakken, doen het enorm goed. Gelet op de duizenden aantallen Bunchems-pakketten die dit jaar al zijn verkocht bij bol.com, is ‘ouderwets’ knutselen een populaire bezigheid bij kinderen.


Dreamland merkt op dat 3D in is, ook bij kinderen. De 3Doodler Start Pen van Spectron werd speciaal ontwikkeld voor jonge creatievelingen om figuurtjes te maken in de derde dimensie. De hobbydoos werd verkozen tot Speelgoed van het jaar in de categorie ‘Artistieke activiteiten’. Voor ontwerpers in spe is er het Gel-a-Peel 3D Design Station om zelf leuke accessoires te creëren, van juwelen tot hoesjes voor de iPhone.

Beestige elektronica
De populariteit van elektronische diertjes zet zich ook dit jaar door. Dat blijkt uit de verdubbeling van de verkoopcijfers bij bol.com ten opzichte van 2015. Zo is er de Zoomer Chimp, de brutale en onvoorspelbare aap die via de ingebouwde Truevision technologie bewegingen kan volgen. Daarnaast schiet de populariteit van de 6 heldhaftige pups van televisieserie PAW Patrol in ons land de hoogte in en ook de Brightlings knuffelpoppen slaan aan.


Ook de populaire robotdieren van vorig jaar zijn weer van de partij. Na de Zoomer kat, hond en dino introduceert Spin Master dit jaar de Zoomer Chimp, Meccano Meccasaur en robothondjes uit de populaire tv-serie Paw Patrol. Deze robotdieren reageren op aanrakingen en bevelen.

Hot Wheels lanceert dit najaar racesets op basis van artificial intelligence. De A.I.-rijtechnologie zorgt ervoor dat auto’s op het slimme circuit blijven of zelfs autonoom gaan racen. Autoracen verschuift zo naar een hoogtechnologisch niveau met virtuele gevaren en speelplezier in videogamestijl.

Gamen in virtual reality
Virtual reality is een van de laatste nieuwe innovaties in de gamingwereld. Met de VR-bril van PlayStation kan je 360° rondkijken en zit je echt in het spel of ben je een van de karakters. Het enige dat je nodig hebt is een VR-bril, een PS4-console en aangepaste games. Geert Gillis: “Virtual reality tilt gamen naar een hoger level. Ondanks de hoge prijs loopt de verkoop heel goed, en we verwachten dat de VR-bril op veel verlanglijstjes voor sint en eindejaar zal staan.”


Pokémon en Furby terug van (nooit ver) weg geweest
Een opvallend teruggekeerde trend onder de games is Pokémon. De nieuwste games Pokémon Moon en Pokémon Sun prijken op menig verlanglijstje naast andere bekende games als Just Dance 2017, FIFA 17 en Lego Dimensions.

Na de comeback van Furby verwelkomen we dit jaar de Hatchimals. Je broedt eerst het ei uit tot de schelp barst en verzorgt de Hatchimal van baby tot volwassene. Geert Gillis, Divisiemanager Verkoop DreamLand: “De Hatchimals werden verkozen tot Speelgoed van het jaar in de categorie ‘High tech producten’. We verwachten dat ze de trend van Furby zullen evenaren en een van onze best verkopende artikels worden de komende maanden.” 


Favoriete helden
Finding Dory en De GVR zijn dan weer de populairste kinderfilms. Voor kinderen die liever een boek lezen, slaat Sinterklaas heel wat exemplaren van Harry Potter en Geronimo Stilton in. ‘Harry Potter en het vervloekte kind’ is erg gewild bij oudere en ‘Fantasia XI’ van Geronimo Stilton bij jongere kinderen. Op de achtergrond luisteren kinderen graag naar K3 en verzamel-cd’s van KetNet en Kzoom.

Dreamworks (de makers van onder andere Shrek en Kung Fu Panda) lanceert eind oktober de nieuwe Trolls-film, en die zal zijn effect op de verlanglijstjes niet missen. Zonder twijfel ook toppers in de zak van Sinterklaas volgens Dreamland: speelgoed en merchandising van Pokémon (te danken aan de rage Pokémon GO), de nieuwe K3 (die hun eerste Sintperiode tegemoet gaan), Star Wars (nieuwe film in december) en de Disney-serie Soy Luna (‘de nieuwe Violetta’).


Spelletjes in een modern jasje
Ook gezelschapsspellen krijgen een technologische toets. Simon Air is het populaire Simon-spel dat iedereen kent, maar in een modern jasje. De touch free technologie detecteert de bewegingen van een speler en weet zo of die de kleurenseries correct onthoudt en herhaalt.

In het familiespel Roar speelt één iemand het ontsnapte monster door het te bedienen via een gratis app op tablet of smartphone. De andere spelers zijn scheikundigen die het monster proberen te vangen. Ook Roar werd verkozen tot Speelgoed van het jaar (categorie: Gezelschapsspellen voor het hele gezin). “De wisselwerking tussen het digitale en traditionele zorgen voor gezelschapsspellen met een nieuwe dimensie”, zegt Geert Gillis. “Het combineert mooi de leefwerelden van verschillende leeftijden: kinderen die opgroeien met technologie en andere generaties die opgegroeid zijn met het klassieke bordspel.”


Technologische innovatie bij Barbie
Dat er bij Barbie nood was aan vernieuwing was al enkele jaren duidelijk. Mattel gooit het over een technologische boeg met opvallende nieuwigheden zoals het Barbie Star Light Adventure Hoverboard, waarmee je Barbie via een afstandsbediening door de lucht laat zoeven. Ook Ken ziet groen van jaloezie door de nieuwe Auto RC Crusin’ Corvette, de telegeleide Corvette cabrio van Nikko, waarmee je Barbie door de speel- of woonkamer laat cruisen.
Meer weten?
https://bol.com
https://www.dreamland.be

Foto's?
bol.com

Dreamland